Sarah E. Hill
Je brein aan de pil
De anticonceptiepil, ofwel de pil, lijkt in populariteit af te nemen.
Lange tijd was de pil slikken de standaard, maar steeds meer gebruikers zetten hun vraagtekens bij het anticonceptiemiddel of stoppen er helemaal mee. Zij kiezen steeds vaker voor andere of ‘natuurlijke’ anticonceptie. Dit gaat gepaard met enige kritiek vanuit de medische wereld, zo zouden er nu meer vrouwen ongewenst zwanger worden. Ooit kwam de pil als revolutionair middel op de markt, maken we nu een pilrevolutie 2.0 mee?
Hoe werkt die pil nou eigenlijk? Is het slecht of schadelijk om hem jarenlang te slikken? Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich tot de bredere maatschappelijke trends? En hoe hangen de negatieve reacties, van onder andere medici, op deze ontwikkeling samen met het aanhoudend stigma rondom abortus? Er lijkt veel misinformatie over de pil rond te gaan. Tijd om feiten & fabels op een rij te zetten.
Host van de avond is Lara Harbers, presentator van o.a. Eurosonic/Noorderslag, Dutch Delight en Talkshow Talk of the Town. Zij gaat in gesprek met:
Mirjam Apperloo, gynaecoloog bij Medisch Centrum Leeuwarden en voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting Stimezo Groningen en stichting Seksuele Gezondheid Noord-Nederland.
Amber Dujardin is redacteur bij Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw. Ze studeerde theaterwetenschap in Amsterdam en journalistiek in Groningen. Voor Tijdgeest schreef ze onlangs een persoonlijk essay over haar eigen zoektocht naar de juiste anticonceptie en de huidige trends op het gebied van hormonen.
Dr. Karen Hollewand, universitair docent Cultureel erfgoed, identiteit en vroegmoderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze bestudeert de geschiedenis van seksualiteit, gender en het lichaam, met speciale aandacht voor bijvoorbeeld perspectieven op het vrouwelijk lichaam en de geschiedenis van seksuele voorlichting in Nederland.
Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor De Pilrevolutie.