Raak mij aan! Touch me!
Momenteel werken we aan de website. Werkt de website niet goed? Verwijder je cookies & browsergeschiedenis.

Eerstvolgende

do 12 dec van 12:00 tot 13:00

Bekijk agenda

Sanne Meijer komt op bezoek in Forumbibliotheek Haren en vertelt over ‘Mijn Groningse tuin’. 

Sanne Meijer

Sanne Meijer (Stadskanaal, 1993) is historica, auteur en ondernemer. Ze  werkt aan allerlei projecten omtrent Groninger geschiedenis, erfgoed  & cultuur. “Dit jaar kweek ik tien oude, Groninger groenten in mijn tuin in Roodeschool. In dit ‘Grunnegs Toentje’ combineer ik cultuurhistorie met moestuinieren.”

Tickets

Een ticket kost € 8,- en is inclusief een broodje en een glas (karne)melk.

Agenda

Donderdag 12 december

12:00 - 13:00

€ 8,00

Bibliotheek Haren

Bibliotheek Haren

Over Grunnings Toentje, het wonder van Scheemda

In de jaren ’20 van de vorige eeuw bracht het zaadbedrijf Zwaan en De Wiljes in Scheemda een nieuw erwtje op de markt. Het kreeg de schitterende naam ‘Wonder van Scheemda’.

Een opvallende verschijning was het wel: een vrij forse stamdoperwt met zaden (de erwten) die bij het drogen kreuken. Het gewas werd ca. 50 cm hoog en kon zonder zonder steun groeien. Dat was vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog een pluspunt, want al het hout dat destijds voorhanden was werd als brandstof gebruikt. In 1943 verscheen de eerste rassenlijst voor groentegewassen en daar stond het Wonder van Scheemda inderdaad in. Na 1948 verdween het gewas van de rassenlijst en de decennia daarop raakte het erwtje in de vergetelheid. Jammer, want het is een productief gewas dat superzoete erwtjes levert. 

Ruurd Walrecht van De Oerakker heeft de zaden teruggevonden en bewaard. Via een bestuurslid van de Oerakker kregen Piet & Angela van de Eikemaheert in Loppersum een paar jaar geleden die zaden. Die hebben ze vervolgens vermeerderd. 

Bijzonder is dat Piet & Angela de erwtjes samen met tarwe telen. De erwtenplantjes kunnen zich op die manier vastgrijpen aan de tarwearen, zodat ze niet gaan liggen. Als de peulen genoeg gedroogd zijn, worden de inmiddels gekreukelde erwtjes geoogst. Die kun je wellen en opeten in de soep of stoofpot, of je gebruikt ze als zaaigoed. Verschillende restaurants in de provincie Groningen, zoals De Piloersemaborg en De Basiliek, koken met het erwtje. Bovendien kun je zakjes met erwten kopen. Piet & Angela doen er alles aan om het Wonder van Scheemda in de spotlight te zetten. Zo hebben ze ook een leuk receptenboekje gemaakt met kookinspiratie.

In 2023 heb ik ze ook geteeld, het Wonder van Scheemda. En blij verrast dat ik was! De opbrengst was erg goed. Lange, goedgevulde peulen met heel dikke, zoete erwtjes. Ik oogstte ze vooral vers, zo vond ik ze het lekkerst. Een groot deel heb ik ingevroren. Wel heb ik wat peulen laten hangen om te drogen. Dat is mijn zaaigoed voor volgend jaar. De planten zijn nu trouwens flink langer dan in de jaren veertig: tussen de 75 cm en 1 meter hoog.

Misschien vind je dit ook leuk

Altijd op de hoogte van de laatste boekentips!

Schrijf je in voor de boekennieuwsbrief

Selecteer nieuwsbrieven