Raak mij aan! Touch me!

Moderne bewerking van de Griekse tragedie Antigone over kiezen tussen je familie of de wet, en de eeuwenoude strijd tegen angst en onmenselijkheid.

Nahéma Ricci maakt grote indruk als de assertieve tiener Antigone, die op jonge leeftijd met haar oma, zus en twee broers van Algerije naar Canada vlucht. Terwijl zij uitblinkt op school, gaan haar broers de criminaliteit in. Wanneer de jongste wordt gearresteerd en met uitzetting wordt bedreigd, bedenkt Antigone een onwaarschijnlijk plan om hem uit de gevangenis te krijgen. Ze neemt het op tegen de autoriteiten, gedreven door haar grote gevoel voor rechtvaardigheid en een onvoorwaardelijke liefde voor en loyaliteit aan haar familie. 

Deze klassieke, universele strijd wordt vooral uitgevochten op sociale media. De warme solidariteit in de virale wereld, verbeeld door video-achtige impressies, staat in schril contrast met de kille regels van het systeem. Antigone is een baken van hoop, die een beweging op gang brengt en anderen inspireert in haar strijd tegen angst, onverschilligheid en regels die in zoveel gevallen onmenselijk lijken. Met deze frisse interpretatie van de Griekse tragedie biedt regisseur Sophie Deraspe een scherpe en boeiende kijk op hedendaagse politiek en activisme. Antigone ontving meerdere internationale prijzen, was Canada's officiële inzending voor de Academy Awards en was de openingsfilm voor het Internationaal Filmfestival Assen (IFA) tijdens de 40e editie van het festival in 2020.

De inleiding en nagesprek zullen in het Engels zijn. De film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.

Met inleiding en nagesprek in Engels

Deze film wordt gepresenteerd door de Faculteit der Letteren (Rijksuniversiteit Groningen) en het Internationaal Filmfestival Assen, in het kader van het publieksprogramma van de Faculteit. De vertoning wordt ingeleid door IFA en er is een nagesprek met Jacqueline Klooster, universitair docent Klassieke Talen en Culturen. Haar onderzoek richt zich op moderne hervertellingen van Griekse en Romeinse mythen vanuit een vrouwelijk perspectief, en ze werkt momenteel aan haar boek The Bestseller Muse. Pop-feminisme en oudheid in populaire fictie.

IFA

International Filmfestival Assen (7-10 maart 2024) is een van de oudste filmfestivals van Nederland. IFA richt zich op de rol van vrouwen in film, zowel in de filmindustrie als in de hedendaagse maatschappij, door perspectieven te bieden die momenteel niet dominant zijn in de westerse film en maatschappij, genderrollen uit te dagen, films te belichten die (intersectionele) feministische, emancipatoire en queer thema's aansnijden en een (niet-exclusief) podium te bieden aan (inter)nationale vrouwelijke filmmakers. Zie ook: www.filmfestivalassen.nl

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor RUG & IFA present: Antigone.

Taal
Frans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
110 min
Kijkwijzer
Land
Frankrijk
Jaar
2019
Regie
Sophie Derapse

Misschien vind je dit ook leuk

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >