Raak mij aan! Touch me!

Beste Groninger Film

Beste Groninger Film 2023

De competitie voor de Beste Groninger Film 2023

De Beste Groninger Film competitie editie 2023 gaat van start! Deze competitie geeft aandacht aan de grote filmproductiviteit in de Groninger provincie. 

De feestelijk prijsuitreiking vindt deze keer plaats op zaterdag 23 maart 2024 en is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor filmmakers. 
 

Beste Groninger Film 2023

Films inzenden voor maandag 1 januari 2024

Voldoen je aan de onderstaande voorwaarden? Ga naar het aanmeldingsformulier en doe mee! 

Naar Formulier

Voorwaarden voor inzending

Om mee te doen aan de Beste Groninger Film competitie moeten de inzendingen voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. Er kunnen maximaal twee films per regisseur worden ingezonden. 
2. De ingezonden film voor de categorieën fictiefilm, non-fictiefilm en opdrachtfilm/commercial is in 2023 voor het eerst te zien geweest op een openbaar platform (de bioscoop, festivals, Youtube/Vimeo). 
3. Regisseurs die inzenden voor de OOG TV Talent Award zijn niet jonger dan 16 en niet ouder dan 24 jaar en zijn geen oud-winnaar van deze award. Deze films hoeven nog geen openbare première in 2023 te hebben beleefd, maar ze zijn wel in 2023 geproduceerd. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de overige categorieën. 
4. Alle inzendingen voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
- De filmmaker woont in de provincie Groningen. Het maakt niet uit waar de film zich afspeelt.
- De filmmaker woonde in de provincie Groningen ten tijde van het productieproces (maar kan inmiddels elders wonen) en de film speelt zich af in Groningen.
- De film speelt zich af in Groningen en een groot deel van de crew en/of financiering is Gronings.

 

Prijzen

Ieder jaar worden door een vakjury in vier categorieën winnaars aangewezen. Bij deze tiende editie van Beste Groninger Film presenteert Forum Groningen daarnaast ook een publieksprijs, waarbij het publiek van 1 t/m 20 maart 2024 via Platform F kon stemmen op zijn of haar favoriete Groninger film. De publieksfavoriet wint de Deluxe filmzaal van het Forum voor een avond met vrienden en familie. De jury winnaars ontvangen een prijs van € 1000,- huurtegoed bij Bear Cinema Rentals en de winnaar van de OOG TV Talent Award ontvangt € 500,-.
 

Winnaars afgelopen editie:

Ich flüstere mir zu (non fictie)

De film is een poëtisch portret van beeldend kunstenaar @antoniarehnen , die met analoge technieken een toverachtige wereld oproept.

Regie: Jelte van Lente en Hanne van der Velde

Duur: 10:32 min.

NB: Deze film doet niet mee aan de publieksprijs 

Ich flüstere mir zu (non fictie)

Jäger (Fictie)

Klethoven 1974, politierechercheurs Bert en Frank zijn op missie om een mysterieuze arrestant op tijd over te dragen aan de Duitse autoriteiten.

Regie: Julian Verkerk

Duur: 20:33 

Jäger (Fictie)

STROOMlab promotiefilm (Opdrachtfilm)

Bij STROOMlab Emmen krijgen jongeren de kans om makers te worden. Met de juiste tools, locatie en hulp kunnen ze hun gekste dromen werkelijkheid maken. Ter promotie van deze creatieve plek werden wij gevraagd een opvallende film in elkaar te zetten. Met felle kleuren, uitzondelijke scenes en vrolijke muziek zetten wij het imago van Stroomlab op film.

Regie: blksm media

Duur: 51 sec

STROOMlab promotiefilm (Opdrachtfilm)

Joram: Quid Pro Quo (OOG TV Talent Award)

Deze film speelt zich af op de Groninger straten en belicht de intieme en onzichtbare delen van Joram, zijn werk en zijn studio: de straat. De straat, met als wet: "QUID PRO QUO".  Zowel de bewoners als bezoekers van de straat worden vastgelegd door Joram zijn rauwe, confronterende en intieme portretten. Bij het kijken van deze film krijg een unieke kijk in een vaak onzichtbaar deel van de samenleving.

Regie: Igor de Boer

Duur: 42 min

Joram: Quid Pro Quo (OOG TV Talent Award)

FiNN (Publieksprijs)

Een film gebaseerd op persoonlijke ervaringen verwerkt tot een fictieverhaal geheel opgenomen in mijn thuisprovincie Groningen.

Regie: Arion Ritzema

Duur: 12:12 min 

FiNN (Publieksprijs)

Meer Made in Groningen