Raak mij aan! Touch me!

Beste Groninger Film

Beste Groninger Film 2022

De competitie voor de Beste Groninger Film 2022

Beste Groninger Film 2022 competitie is van start gegaan! Deze competitie geeft aandacht aan de grote filmproductiviteit in de Groninger provincie. Het feestelijk prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 maart 2023 en is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor filmmakers. De prijsuitreiking is dan ook live te volgen is op OOG TV en Platform F.
 

Beste Groninger Film 2022

Prijzen

Ieder jaar worden door een vakjury in vier categorieën winnaars aangewezen. Bij deze negende editie van Beste Groninger Film presenteert Forum Groningen daarnaast ook een publieksprijs, waarbij het publiek van 1 t/m 24 maart 2023 via Platform F kan stemmen op zijn of haar  favoriete Groninger film. De publieksfavoriet wint de Deluxe filmzaal van het Forum voor een avond met vrienden en familie. De jury winnaars ontvangen een prijs van € 1000,- huurtegoed bij Bear Cinema Rentals en de winnaar van de OOG TV Talent Award ontvangt € 500,-.
 

Ga hier naar Platform F om te stemmen!

Genomineerden zijn bekend!

Filmmakers kunnen maximaal twee films inzenden om mee te dingen naar de prijs voor beste film in vier categorieën; fictie, non-fictie, opdrachtfilm en de OOG TV Talent Award ( leeftijd 16- 24 jaar).
Uit alle inzendingen worden drie films per categorie genomineerd..

Als genomineerde maak je niet alleen kans op een prijs, maar krijg je ook de mogelijkheid je film uit te zenden op OOG TV en als je mee wilt dingen voor de publieksprijs op Platform F! Ook worden de genomineerden uitgenodigd voor De Filmclub ‘Special’. Kijk de special hier terug! 

 

Bij de uitreiking zijn? Bestel hier je kaartje!

Categorie non fictie

Het karretje van Fabian

Fabian bouwt zijn huis op een oude kar die hij zelf zal trekken. Zijn plan is om met dit huis op wielen naar Servië te wandelen. Dan blijkt dat het bouwen van de kar op zichzelf al een hele reis is. Waar brengt het karretje Fabian?

Regie: Okki Poortvliet

Duur: 16 min. 

Het karretje van Fabian

Oorlog in Westerbork

De film gaat over de periode vlak na de bevrijding van kamp Westerbork en Nederland. De nog resterende joden kregen de opdracht nieuwe gevangenen te bewaken: NSB’ers en andere collaborateurs. Verschillende van die 'foute' Nederlanders waren medeverantwoordelijk geweest voor het afvoeren van joden naar Auschwitz. Deze documentaire handelt over die eerste vier maanden in kamp Westerbork, toen bijna honderd van collaboratie verdachte gevangenen overleden.

Regie: Eric Blom, interviews Frènk van der Linden, camera Ronald Pras

Duur: 50 min 

Oorlog in Westerbork

Ich flüstere mir zu

De film is een poëtisch portret van beeldend kunstenaar @antoniarehnen , die met analoge technieken een toverachtige wereld oproept.

Regie: Jelte van Lente en Hanne van der Velde

Duur: 10:32 min.

NB: Deze film doet niet mee aan de publieksprijs 

Ich flüstere mir zu

Categorie Fictie

De laatste dag

Ton heeft zich na de dood van zijn vrouw teruggetrokken in de vogelkijkhut waar ze vaak kwamen. Hij wil er een einde aan maken, maar durft niet. Dan verschijnt er onverwachts hulp…

Regie: Sander Blom en Basz de Jonge

Duur: 19:28 min

De laatste dag

FiNN

Een film gebaseerd op persoonlijke ervaringen verwerkt tot een fictieverhaal geheel opgenomen in mijn thuisprovincie Groningen.

Regie: Arion Ritzema

Duur: 12:12 min 

FiNN

Jäger

Klethoven 1974, politierechercheurs Bert en Frank zijn op missie om een mysterieuze arrestant op tijd over te dragen aan de Duitse autoriteiten.

Regie: Julian Verkerk

Duur: 20:33 

Jäger

Categorie Opdrachtfilm

STROOMlab promotiefilm

Bij STROOMlab Emmen krijgen jongeren de kans om makers te worden. Met de juiste tools, locatie en hulp kunnen ze hun gekste dromen werkelijkheid maken. Ter promotie van deze creatieve plek werden wij gevraagd een opvallende film in elkaar te zetten. Met felle kleuren, uitzondelijke scenes en vrolijke muziek zetten wij het imago van Stroomlab op film.

Regie: blksm media

Duur: 51 sec

STROOMlab promotiefilm

Kroniek Wittewierum voor de Universiteitsbibliotheek Groningen

Het originele exemplaar van de kroniek van Wittewierum wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek. Opdracht is om meer mensen bekend te maken met de werken die daar worden bewaard.

Regie: Marieke Verdijk en Frank Boxman

Duur: 3:31 min

Kroniek Wittewierum voor de Universiteitsbibliotheek Groningen

Jongstunna - Neem je mee

Een muziekvideo voor het Groningse jongeren collectief "Jongverstand". De muziekvideo beeld een verhaal uit van 2 jongeren die elkaar op een stapavond treffen en een onvergetelijke nacht beleven.

Regie: Stefan Nuiver

Duur: 2.52 min

Jongstunna - Neem je mee

Categorie OOG TV Talent Award

Gustav & Grace

Een bankier uit 1922 en een studente uit 2022 komen op bizarre wijze met elkaar in contact, en zich buigen over de vraag: is de toekomst goed?

Regie: Lucas Boerwinkel

Duur: 13.42 min

Gustav & Grace

Pieterzijl Clip Arnold Veeman

Pieterzijl is een videoclip over een jongetje die zich bezighoudt met de transformatie van dag naar nacht.  

Regie: Roman Hageman

Duur: 3:30 min

Pieterzijl Clip Arnold Veeman

Joram: Quid Pro Quo

Deze film speelt zich af op de Groninger straten en belicht de intieme en onzichtbare delen van Joram, zijn werk en zijn studio: de straat. De straat, met als wet: "QUID PRO QUO".  Zowel de bewoners als bezoekers van de straat worden vastgelegd door Joram zijn rauwe, confronterende en intieme portretten. Bij het kijken van deze film krijg een unieke kijk in een vaak onzichtbaar deel van de samenleving.

Regie: Igor de Boer

Duur: 42 min

Joram: Quid Pro Quo

Maak kennis met de vakjury

De vakjury die de winnaars in de vier categorieën kiest, zijn:
-  Schrijver en filmrecensent bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, Asing Walthaus
-  Acteur, regisseur Jörgen Scholtens
-  En als juryvoorzitter, bekroonde documentairemaker Suzanne Raes.
 

Maak kennis met de vakjury

Schrijver en filmrecensent Asing Walthaus
Schrijft filmrecensies voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Hij is co-auteur van een biografie over de eerste Nederlandse bioscoopondernemer George Christiaan Slieker, en van een biografie van pianist en componist Richard Hageman.

Acteur en regisseur Jörgen Scholtens
Zijn eerste speelfilm, Vaders & Zonen, is te zien op Videoland. Daarnaast heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept door zijn deelname aan 48 Hour Film Projects.

Documentairemaker Suzanne Raes
Ze regisseerde twintig jaar lang films over allerlei verschillende onderwerpen.
Haar film Boudewijn de Groot - Kom nader (2015) won de IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award en haar film De tegenprestatie (2015) won het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire.

Meer Made in Groningen