Raak mij aan! Touch me!

De 10e editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

‘Waarom een Groningse Nacht van de Filosofie? Omdat het leuk is over dingen na te denken waar je anders niet over nadenkt. Dat kan je kijk op de wereld veranderen. Of juist niet, maar dan weet je beter waarom je vasthoudt aan je blik. Moeilijk? Soms, maar dat is niet altijd een nadeel.’ Met deze woorden kondigde de eerste Groningse Nacht van de Filosofie zich aan en dit jaar vieren we alweer de tiende editie!

Op 21 april vult het Forum zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs. Met Internationale sprekers zoals historicus Andrea Wulf (EN) komt vertellen over Rebelse genieën, haar recent gepubliceerde werk over de romantische filosofen omstreeks 1800 in de Duitse universiteitsstad Jena. Ook Patricia MacCormack (EN) spreekt via een livestream over haar boek The Ahuman Manifesto waarin ze onder andere betoogt dat de menselijke soort moet stoppen met zich voort te planten. Maar ook denkers van eigen bodem als Joep Dohmen (NL) komt met zijn filosofie van de persoonlijke vorming en geeft aan op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen.

Filosofen Jesse Havinga, Sybolt Friso en Tjesse Riemersma gaan met verschillende gasten in gesprek over de filosofie van water. 

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie kun je niet alleen luisteren, maar kun je ook doen! Bezoek de Filosofair en expirementeer erop los, verdiep je in de Vinosofie van Jacqueline Duurland, speel een potje Filosofisch Twister of volg een workshop van Sparklab. Even bijkomen onder het genot van een drankje en muziek in het thema Waardevol en Weerloos? Dat kan op het Camera Café bij de Dj’s van Relate Radio.  

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en Forum Groningen

 

  • Camera 1
  • Camera 2
  • Camera 3
  • Camera 4
  • Camera 5
  • Rabo Studio

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Groningse Nacht van de Filosofie.

Andrea Wulf - Magnificent Rebels (EN)

Andrea Wulf is the award-winning author of several books, including the bestselling The Invention of Nature which is published in 27 languages. Her latest book Magnificent Rebels was published under great acclaim in autumn 2022. Andrea has written for many newspapers including the Guardian, New York Times, Financial Times, and The Atlantic.

About Andrea Wulf
Andrea Wulf - Magnificent Rebels (EN)

Patricia MacCormack; The Ahuman Manifesto (EN)

Patricia MacCormack, hoogleraar continentale filosofie aan de Anglia Ruskin University te Cambridge, publiceert zowel boeken als artikelen. Haar onderzoek maakt gebruik van de continentale filosofie van o.a. Deleuze, Foucault, Bataille en Lyotard maar breidt zich ook uit naar kwesties als lichaamsversiering, performance art, monster theory en Europese horrorfilms. Op de Nacht zal ze spreken over The Ahuman Manifesto waarin ze onder andere betoogt dat de menselijke soort moet stoppen met zich voort te planten.

Patricia MacCormack; The Ahuman Manifesto (EN)

Joep Dohmen: iemand zijn (NL)

Prof. dr. Joep Dohmen is emeritus hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en lector Bildung aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie.
Tevens is hij daar voorzitter van het kenniscentrum Bildung en Persoonsvorming. Van zijn hand verschenen onder meer Tegen de onverschilligheid, Over levenskunst en De kunst van het ouder worden. In november 2022 verscheen zijn nieuwe boek Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming.

Joep Dohmen: iemand zijn (NL)
6608