Raak mij aan! Touch me!

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit.

Online programma vrijdag 16 april 2021

Vanwege de beperkingen rondom Covid-19 organiseerden Forum Groningen, Faculteit Wijsbegeerte (RUG) en Studium Generale de Groningse Nacht van de Filosofie deze keer volledig online én live op vrijdag 16 april.

Heb je de Groningse Nacht van de Filosofie gemist? Niet getreurd! Volgend jaar hopen we je weer te zien bij een nieuwe editie in het Forum aan de Nieuwe Markt.

Thema 'Waarheid'

Het zijn turbulente tijden, tijden van doemscenario’s, maar ook van visionaire vergezichten. Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap? En wie bepaalt wat waar is en wat niet? Misschien moeten we alles niet zo serieus nemen en kan de humor ons nog redden. Maar wat voor humor dan? Wat is humor eigenlijk? Cynisme?

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie op 16 april gingen we op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een volledig online programma. Te gast waren de Ghanees-Britse topfilosoof Kwame Anthony Appiah, die samen met filosofe Stine Jensen de coronacrisis onder de kosmopolitische loep nam. Pakken we de pandemie aan als verbonden wereldburgers, of zorgt de problematiek juist voor meer verdeling? Jochem van den Berg is medeoprichter van het satirisch online nieuwsmagazine De Speld: ‘Uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws.’ Hij verdiepte zich in de vraag of de satire een uitweg biedt in een tijd waarin de waarheid op losse schroeven staat. Tot slot werd de relatie tussen waarheid, wetenschap en filosofie uitvoerig besproken. Emeritus-hoogleraar Trudy Dehue sprak over de ingrediënten van het wetenschappelijke feit en filosofieprofessor Tamer Nawar legde uit wat filosofen nu eigenlijk bedoelen met ‘waarheid’.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Groningse Nacht van de Filosofie.

6608

Lenen en lezen

De filosofen die te gast waren bij de Groningse Nacht van de Filosofie hebben samen heel wat boeken geschreven. Je leent en leest ze bij de Forumbibliotheken.