Raak mij aan! Touch me!

Het uur van de waarheid

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit. Het zijn turbulente tijden, tijden van doemscenario’s, maar ook van visionaire vergezichten. Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap? En wie bepaalt wat waar is en wat niet? Misschien moeten we alles niet zo serieus nemen en kan de humor ons nog redden. Maar wat voor humor dan? Wat is humor eigenlijk? Cynisme?

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie gaan we op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een boordevol programma met lezingen, gesprekken, filosofische discussies en debatten.

For internationals, please visit our English webpage.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale en het Forum Groningen.

Agenda

Vrijdag 9 oktober
20:00 tot 00:30
Forum Groningen Nieuwe Markt
€ 19,50

De sprekers

Kwame Anthony Appiah

Kwame Anthony Appiah, Marli Huijer en Philipp Blom gaan met elkaar in gesprek over de gevolgen van de coronahectiek. Wordt het een betere wereld? Hebben wij er iets van geleerd? Of blijft alles bij hetzelfde? Of erger nog: gaat de wereld “down the drain”? Deze drie topfilosofen zullen trachten een helder licht te werpen op deze moeilijke maar uitdagende kwesties.

Kwame Anthony Appiah (1954) doceerde als professor filosofie aan tal van universiteiten, waaronder Cambridge, Yale, Harvard en Princeton. Momenteel is hij verbonden aan de universiteit van New York.

Foto: afkomstig uit Ted Talk 'Is religion good or bad?'

Kwame Anthony Appiah

Philipp Blom

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit en voor Vrij Nederland.

Blom schreef recentelijk Alleen de wolken (2014), De opstand van de natuur (2017) en Een Italiaanse reis (2019).

Foto: Bogenberger-Autorenfoto's

Philipp Blom

Marli Huijer

Marli Huijer, Kwame Anthony Appiah en Philipp Blom met elkaar in gesprek over de gevolgen van de coronahectiek.

Prof.dr. Marli Huijer is hoogleraar publieksfilosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017). Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. 

Marli Huijer

Barbara Stok

De Groningse striptekenaar Barbara Stok maakt strips over wat ze zoal beleeft, zoals drummen in een punkrockband, doodsangst en de kunst van het niksdoen. Haar stripboek Vincent, over Vincent van Gogh, verscheen in meer dan twintig landen. Nu werkt ze aan een nieuw boek over een Griekse filosoof.

Nieuwgierig naar haar werk? Leen het stripboek Vincent bij het Forum of bekijken de originele schetsen bij Storyworld.

Foto: Gert Jan Pos

Barbara Stok

Jochem van den Berg | De Speld

"De Speld. Uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws."

Misschien volg je ze al op Facebook of Instagram. En zo niet, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken op hun kanalen. Want De Speld is een satirisch online nieuwsmagazine opgericht in 2007 door Melle van den Berg en Jochem van den Berg. Het is daarmee vergelijkbaar met The Onion, dat in de Verenigde Staten wordt uitgegeven.

Foto: De Speld

Jochem van den Berg | De Speld

Jules Montague

(English speaker)

Jules Montague studeerde geneeskunde aan Trinity College in Dublin en werkt als neuroloog afwisselend in Londen, Mozambique en India.

In 2019 kwam haar boek Het onteigende brein uit, een aangrijpend, verhelderend en troostrijk boek over wat er resteert als ons geheugen ons in de steek laat.

Jules Montague

Trudy Dehue

Trudy Dehue is wetenschapssocioloog en emeritus hoogleraar van de RUG. Ze promoveerde op de veranderende betekenis van begrippen als wetenschap en objectiviteit in de psychologie. Daarna bleef ze denken over claims van wetenschappelijke waarheid. Ze deed dat bijvoorbeeld in haar boeken De depressie-epidemie (2008) en Betere mensen (2014).

In 2009 was ze gast bij VPRO-Zomergasten en won ze de Eurekaprijs van NWO/KNAW. Tien jaar later kende de KNAW haar de Akademiepenning toe ‘wegens haar verdiensten voor de wetenschap in Nederland’.

Foto: Inge Hoogland, KNAW

Trudy Dehue

Lisa Herzog

(English speaker)

Lisa Herzog is a political philosopher with a background in economics.

In her work, she discusses the intersection of these fields, both with regard to the history of ideas and from a systematic perspective. Currently, she focuses on workplace democracy and the relation between democracy and expertise.

Foto: Sylvia Germes

Lisa Herzog

Thijs Lijster

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de faculteit der letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde o.a. De grote vlucht inwaarts (2016), Kijken, proeven, denken (2019), op de shortlist van de Socratesbeker) en Verenigt U! (2019).

Foto: Harry Cock

Thijs Lijster

Andreas Schmidt

(English speaker)

Andreas Schmidt is an Assistant Professor of Political Philosophy at the Faculty of Philosophy in Groningen.

He works in political theory, ethics, and the philosophy of public policy. With a particular interest in socio-political freedom, consequentialism, distributive justice, egalitarianism, future generations, behavioural policies, and public health.

Andreas Schmidt

Agenda

Vrijdag 9 oktober
20:00 tot 00:30
Forum Groningen Nieuwe Markt
€ 19,50

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale en het Forum Groningen.

6608

Hier vind je het Forum

Misschien vind je dit ook leuk

Redmond O'Hanlon: van Dickens tot Darwin Redmond O'Hanlon: van Dickens tot Darwin

Redmond O'Hanlon: van Dickens tot Darwin

In gesprek met een ontdekkingsreiziger

zondag 15 november 16:00 tot 17:30
Tims Talkshow Tims Talkshow

Tims Talkshow

De talkshow met Tim den Besten met gasten uit de wereld van o.a. gaming, tech en journalistiek

zondag 27 september 16:30 tot 18:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on