Raak mij aan! Touch me!

Het uur van de waarheid

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit. Het zijn turbulente tijden, tijden van doemscenario’s, maar ook van visionaire vergezichten. Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap? En wie bepaalt wat waar is en wat niet? Misschien moeten we alles niet zo serieus nemen en kan de humor ons nog redden. Maar wat voor humor dan? Wat is humor eigenlijk? Cynisme?

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie gaan meer dan 25 sprekers op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een boordevol programma met lezingen, gesprekken, filosofische discussies en debatten.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale en het Forum Groningen.

Agenda

Vrijdag 17 april
20:00 tot 00:30
Forum Groningen Nieuwe Markt
€ 19,50

De eerste sprekers zijn bekend!

Barbara Stok

De Groningse striptekenaar Barbara Stok maakt strips over wat ze zoal beleeft, zoals drummen in een punkrockband, doodsangst en de kunst van het niksdoen. Haar stripboek Vincent, over Vincent van Gogh, verscheen in meer dan twintig landen. Nu werkt ze aan een nieuw boek over een Griekse filosoof.

Nieuwgierig naar haar werk? Leen het stripboek Vincent bij het Forum of bekijken de originele schetsen bij Storyworld.

Barbara Stok

Daan Roovers

Daan Roovers (Veghel, 1970) is een Nederlands filosofe en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In maart 2019 werd ze Denker des Vaderlands.

Als filosoof ontwikkelt ze manieren om mensen aan het denken te zetten. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is haar voornaamste drijfveer. Ze laat zich inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen. In 2019 kwam haar boek Wij zijn de politiek uit.

Daan Roovers

Philipp Blom

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit en voor Vrij Nederland.

Blom schreef recentelijk Alleen de wolken (2014), De opstand van de natuur (2017) en Een Italiaanse reis (2019).

Philipp Blom

Jochem van den Berg | De Speld

"De Speld. Uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws."

Misschien volg je ze al op Facebook of Instagram. En zo niet, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken op hun kanalen. Want De Speld is een satirisch online nieuwsmagazine opgericht in 2007 door Melle van den Berg en Jochem van den Berg. Het is daarmee vergelijkbaar met The Onion, dat in de Verenigde Staten wordt uitgegeven.

Jochem van den Berg | De Speld

Jules Montague

Jules Montague studeerde geneeskunde aan Trinity College in Dublin en werkt als neuroloog afwisselend in Londen, Mozambique en India.

In 2019 kwam haar boek Het onteigende brein uit, een aangrijpend, verhelderend en troostrijk boek over wat er resteert als ons geheugen ons in de steek laat.

Jules Montague

Agenda

Vrijdag 17 april
20:00 tot 00:30
Forum Groningen Nieuwe Markt
€ 19,50

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale en het Forum Groningen.

4924

Hier vind je het Forum

Misschien vind je dit ook leuk

Filosoof in één dag Filosoof in één dag

Filosoof in één dag

Workshop filosoof in een dag

zondag 1 maart 13:00 tot 17:00
Rebels & Vrij | Boekenweek 2020 Rebels & Vrij | Boekenweek 2020

Rebels & Vrij | Boekenweek 2020

Met Eva Rovers, Ebru Umar en Anton Dautzenberg.

zondag 15 maart 16:00 tot 18:00
Dichter in één dag Dichter in één dag

Dichter in één dag

Word dichter in een dag!

zondag 19 april 13:00 tot 17:00
AI in a post-truth world AI in a post-truth world

AI in a post-truth world

Herken jij fake news?

woensdag 22 april 20:00 tot 22:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on