Raak mij aan! Touch me!
Zomerlezen
Welk boek pak jij deze zomer?

Zomerlezen

In juni, juli en augustus is het tijd voor Zomerlezen. De zomer is de uitgelezen periode om eindelijk weer eens een boek te pakken. Dan is er tijd. Lekker in de tuin, op het strand, aan het zwembad.

Forum Groningen helpt je kiezen uit de fijnste zomertitels. Van non-fictie tot thrillers en van literatuur tot romantiek, er is een zomerboek voor iedereen!

 

 • De zomer is de beste tijd van het jaar om eens lekker een nieuw boek te lezen. We zetten onze zomerse leestips met plezier voor je op een rij. 
 • Is je favoriete boek al uitgeleend? Je reservering nog niet binnen? Of heb je weinig ruimte in je bagage? Denk eens aan een e-book. Download 10 titels tegelijk, dan heb je altijd een fijn boek bij de hand. 
 • En wat dacht je van een luisterboek? Ideaal om lekker bij weg te dromen. Luister waar en wanneer je wilt. Handig ook voor op de achterbank!

Thrillers | Lekker spannend

Angela Marsons

Schijndood

Karin Slaughter

Gewetenloos

Jo Nesbø

Koninkrijk

Thomas Olde Heuvelt

November

J.D. Barker

Augustus

Eva Björg Aegisdóttir

IJskoude leugens

Ashley Audrain

De duw

Jørn Lier Horst

Rookgordijn

James Patterson

Klopjacht

Nicci French

De gunst

M.J. Arlidge

Niemand zeggen : hij was de enige die de moorden kon stoppen

Samuel Bjørk

Sneeuwwit

Historische romans

Willa Cather

O pioniers!

Arthur Japin

Wat stilte wil : roman

Lauren Groff

Matrix

Nino Haratischwili

Het achtste leven (voor Brilka)

 • Lezen voor de lijst

Nico Dros

Willem die Madoc maakte

Simone van der Vlugt

De kaasfabriek

Bert Wagendorp

Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

Susan Smit

De heks van Limbricht

Romantisch | Lekker zwijmelen

Jojo Moyes

De sterrengever

Jill Mansell

Tot aan de zon en terug

 • Homoseksuele mannen
 • Communisme
 • Polen
 • 1981-1990

Tomasz Jedrowski

Zwemmen in het donker

Karen Swan

Het wilde eiland

Lucinda Riley

Het Italiaanse meisje

Julie Caplin

Het kleine café in Kopenhagen

Tessa Bailey

Aan het lijntje

 • Wetenschap

Ali Hazelwood

De liefdeshypothese

Online Bibliotheek app

Ben jij lid van de Forumbibliotheek? Download dan ook de online Bibliotheek-app. Dé app voor e-books, luisterboeken en tijdschriften. Boeken zoeken, downloaden, lezen en luisteren doe je allemaal in de app. 

Zo werkt het:

 • de e-books, luisterboeken en tijdschriften die je leent, komen automatisch op je boekenplank.
 • elke titel leen je 3 weken. Inleveren is niet nodig, dat gaat vanzelf. Een tijdschrift leen je voor een termijn van 1 week.
 • je kunt maximaal 10 e-books, 10 luisterboeken en 4 tijdschriften tegelijk op je plank hebben. 

Ook handig:

 • bekijk en beluister previews van boeken
 • houd je leengeschiedenis bij in de app
 • verleng boeken met een druk op de knop
 • krijg inzicht in je leesstatistieken
 • laat je inspireren en ontvang tips
INSTRUCTIEFILMPJE: INLOGGEN BIJ DE APP
Online Bibliotheek app

E-books

Normale mensen - Sally Rooney
Een intense liefdesgeschiedenis over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben – en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Ze voelt zich er thuis. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is.

Charles den Tex - De Repair Club
Een geweldige spionagethriller met een onvergetelijk personage in de hoofdrol. Genomineerd voor de NBD Biblion Gouden Strop 2023.

Alex Schulman - De overlevenden
De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.

Jo Nesbø - Koninkrijk
Als Carl terugkeert naar zijn geboortedorp en een wellnesshotel wil bouwen, dreigen geheimen uit het verleden naar buiten te komen.

Jeanette Winterson - Sinaasappels zijn niet de enige vruchten
Als baby wordt Jeanette geadopteerd door een echtpaar uit het industriële Noorden van Engeland. Haar adoptiemoeder is een oerconservatieve kerkganger; Jeanette wordt streng opgevoed en voorbereid op een leven als zendeling. Op zestienjarige leeftijd besluit ze om haar hart te volgen, laat de kerk en haar familie achter zich en geeft zich over aan de liefde.

Sarah Lark - De legende van de vuurberg
Aroha heeft een gelukkige jeugd, tot de dag dat ze betrokken raakt bij een groot treinongeluk. Ze wordt naar haar tante gestuurd, die op Rata Station woont, om daar in alle rust te genezen.

De repetitie - Eleanor Catton
Victoria, leerlinge op een meisjesschool, heeft een affaire gehad met Mr. Saladin, een muziekleraar van in de dertig. Het meisje wordt van school gestuurd en de schoolleiding verscherpt de regels. Victoria groeit uit tot een ware heldin en is het gesprek van de dag.

Stap voor stap door de app

E-books voor de jeugd

0 - 6 jaar
Woezel en Pip: Het grote ontdekboek - Guusje Nederhorst
In de Tovertuin valt zoveel te ontdekken! Vormen, kleuren, cijfers, letters... Ontdek en leer samen met je beste vriendjes Woezel en Pip je eerste leerdingen.

We hebben er een geitje bij! - Marjet Huiberts
Mik haast zich naar de kinderboerderij, want er is een geitje geboren. Eerst komt hij langs de koe, het paard, de kip en andere dieren, die ook allemaal het geitje willen bewonderen.

Kikker vindt een vriendje - Max Velthuijs
Kikker heeft een teddybeer in het gras gevonden en wordt dikke vrienden met hem. Maar op een dag wil Beertje terug naar waar hij vandaan komt.

6 - 9 jaar
Rotkat is jarig - Janneke Schotveld & Milja Praagman
Rotkat heeft geen baasje: liever is hij vrij en blij. Vrienden heeft hij gelukkig wel, zoals de meeuw Mohammed. Maar op de dag van zijn verjaardag is zijn beste vriend nergens te bekennen. En waar zijn toch de mooie Mimi en zwerfster Sadet? Dan gaat het ook nog heel hard regenen… Arme arme Rotkat. 

Digitaal boeken lenen: hoe werkt het?

Geheim agent juf - Manon Sikkel
Als de juf van Max ziek wordt, komt geheim agent oma als invaljuf werken. Geheim agent zijn is gevaarlijk werk, en oma wil ook weleens iets anders doen. Of is er nog een andere, geheime reden dat oma zo graag juf wil worden…?

Wie doet er mee met de zombie race? - Simon van der Geest
Ramons beste vriend Ferrie woont vlak naast een landgoed waar de laatste tijd vreemde dingen gebeuren. 

9 - 12+ jaar
De jongen die met een walvis zwom - Nizrana Farook
Razi en zijn zusje Shafi ontdekken in een aangespoeld bootje een mysterieuze, uitgeputte jongen. Zheng (12) moet een kostbaar voorwerp veilig naar de Olifantsrots brengen, maar wordt achtervolgd door boeven. Razi en Shafi besluiten Zhang te helpen. Het wordt een gevaarlijke tocht door de Zee van Monsters. 

Fabulant: De duistere koningen - Marloes Kemming
Isa (11) heeft de stomste zomervakantie ooit, tot ze een magische wereld ontdekt vol wonderlijke wezens, spannende plekken en een groot gevaar.

De tovenaars van Ooit - Cressida Cowell
Magier Xar (13) en Krijger Wens ontmoeten elkaar per toeval in het verboden, donkere woud. Daar ontdekken ze dat het kwaad nog steeds bestaat. Ze komen in spannende avonturen terecht, waarbij ze op elkaar zijn aangewezen.

15298

Luisterboeken

Hamnet - Maggie O'Farrell
Op een zomerdag in 1596 gaat Judith, een jong meisje uit Stratford-upon-Avon met een flinke griep in bed liggen. Haar tweelingbroer Hamnet zoekt overal vergeefs om hulp. Een aangrijpende pageturner en winnaar van de Women's Prize for Fiction 2020.

Jaap Robben - Schemerleven
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten.

Saskia Noort – Bonuskind
Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen.

Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa
De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen.

Nog meer luisterboeken

Eva Björg Aegisdóttir - Schaduw in de nacht
Een jonge Nederlandse vrouw gaat op IJsland aan de slag als au pair, in de hoop daarmee haar leven een zinvolle invulling te geven na de dood van haar vader. Maar de ogenschijnlijk perfecte familie waar ze terechtkomt blijkt veel geheimen te hebben.

George R.R. Martin - Vuur en Bloed 1 - De Opkomst van het Huis Targaryen
Driehonderd jaar voordat Het Lied van IJs en Vuur begon, veroverde Aegon Targaryen met zijn zussen-gemalinnen en hun drie draken het continent Westeros. Meer dan 280 jaar hielden zijn nakomelingen de heerschappij in stand.

Eerste persoon enkelvoud - Haruki Murakami
Een toevallige ontmoeting op een parkbankje verandert in een raadselachtig wiskundig onderhoud dat de verteller decennia later nog bezighoudt. En een naamloze, oudere man denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd.

Esther Verhoef – Nazomer
Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws.

Luisterboeken voor de jeugd

0 - 6 jaar
Het grote Boer Boris luisterboek - Ted van Lieshout
Vijf verhalen over Boer Boris.

Spelen op de camping - Natascha Stenvert & Pieter Feller
Kolletje en Dirk gaan een paar dagen kamperen met de vouwwagen van opa Snor en oma Orselia. Op de camping ontmoeten Kolletje en Dirk Thijs. Kolletje en Dirk vinden het zo leuk op de camping dat ze eigenlijk niet weg willen. Gelukkig heeft Kolletje haar toversokken! Luister naar zes grappige verhalen over Kolletje en Dirk.

De NEEhoorn - Marc-Uwe Kling
In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. 

6 - 9 jaar
Misjka - Anoush Elman, Edward van de Vendel
(Zilveren Griffel 2023) Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Dolfje Sneeuwwolfje - Paul van Loon
In dit avontuur van Dolfje Weerwolfje zijn opgenomen de verhalen Het Nachtmerrieneefje en Niet bijten, Dolfje! 

Samen ben je niet alleen - Marieke Smithuis
Dit boek staat vol nieuwe (voorlees)verhalen over de zusjes Lotte en Roos en hun buurjongens Lasse en Joppe. Verhalen over kietel-kippenveertjes en een boze imker, heksensoep en fietsendieven, een heldendaad van hond Bullebak en een jong vogeltje dat vliegles krijgt. Maar ook over ruzie hebben en sorry zeggen, en hoe moeilijk dat soms is.

9 - 12+ jaar
Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe
Kevin Hassing, winnaar van de Kinderjury 2022, schreef met De Amorfe een spannend nieuw avontuur over Mus en kapitein Kwaadbaard.

De Tijdmachine - Rutger Vink & Thomas van Grinsven
De Tijdmachine is het superspannende tweede boek van YouTubers Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hun hond Paco. De katachtige Professnor blijft onze helden dwarszitten. Vol kattenkwaad stuurt hij de drie met zijn tijdmachine ver weg naar het verleden.

De kaarten van Madame Petrova - Marjolein Hof
(Zilveren Griffel 2023) Vervolg op 'De Lepelsnijder'. Silke is samen met haar tweelingbroer Janis gevlucht uit angst voor de voorspelling van waarzegster madame Petrova. Het valt haar zwaar om te slapen in de buitenlucht, konijnen te stropen, en vodden te dragen. En wat als straks de winter komt? Dan doet zich een buitenkans voor.

Word gratis lid!

Zomertalks

De hele zomer lang halen we boeiende gasten naar het Forum en vragen hen het hemd van het lijf. Te gast zijn dit jaar Maarten van Rossem, Iris de Graaf, Pim Lammers en Roxane van Iperen. De presentatie is in handen van schrijver en presentator Özcan Akyol (Eus).

Zomertalks
15328

Nóg meer boekentips

Maandelijks verversen we onze collectiepagina en voorzien je daarbij van de nieuwste boekentips. Niet alleen voor volwassenen, ook voor jeugd!

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >