Raak mij aan! Touch me!
Momenteel werken we aan de website. Werkt de website niet goed? Verwijder je cookies & browsergeschiedenis.

Zadenbibliotheek Lewenborg

Steeds meer Groningse bibliotheken hebben een eigen zadenbibliotheek: een plek waar je kosteloos zaden voor bloemen, groenten of fruit kunt komen halen én brengen. Vanaf april is er ook een zadenbibliotheek in Lewenborg!

Vroeger was het heel normaal dat zaden binnen de eigen omgeving werden uitgewisseld, uiteraard inclusief tips over zaaien, opkweken, verzorgen en oogsten. Met de Zadenbibliotheek doen we precies hetzelfde. Want wat is er leuker dan het delen van kennis en ervaring rondom (moes)tuinieren?

Bewoners van de wijk Lewenborg die iets willen planten kunnen vanaf maandag 3 april terecht bij de Forumbibliotheek. De bibliotheek aan de Kajuit gaat dan niet alleen boeken uitlenen, maar ook zaden van groente, fruit en bloemen om te telen. In de zadenbibliotheek vind je zakjes met de meest uiteenlopende zaden. Je mag ze gratis meenemen en natuurlijk vinden we het fijn als je ook je eigen zaden brengt. Zo helpen we elkaar én vergroten we onze kennis over gewassen die het blijkbaar goed doen in onze provincie! 

Je zaait de zaadjes in je tuin of in een plantenbak op je terras, of balkon. Aan het eind van het seizoen als de zaadjes opgegroeid zijn tot volwassen plant, gebloeid hebben en zelf ook weer zaden hebben gemaakt, oogst je de nieuwe zaden en breng je ze terug naar de bieb. Daar kunnen de zaden weer uitgeleend worden. 

14279

Wat is een zadenbibliotheek?
Een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieb heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Hoe werkt het? 

  • Je 'leent de zaden gratis. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.
  • Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. 
  • Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pompoen. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. 
  • Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is winst voor de natuur en daarmee uiteindelijk voor ons.

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de zadenbieb zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien.

Goed om te weten
De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. 

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaart.

Misschien vind je dit ook leuk

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >