Raak mij aan! Touch me!
Thriller Weken
In de spotlight: spannende boeken!

Thriller Weken

26 mei t/m 18 juni 2023

26 mei t/m 18 juni 2023

In aanloop naar de zomer staat tijdens de Thriller Weken het spannende boek centraal in de boekhandel en de bibliotheek. De Thriller Weken vinden in 2023 plaats van 26 mei t/m 18 juni. 

Forums Favoriet

Onze bibliotheekcollega Hillie (alom geliefd en niet alleen vanwege haar scherpe boekentips) deelt haar favoriete thriller met ons: ‘Meisje in het ijs’, het debuut van Robert Bryndza. 

Haar motivatie: “Het is het eerste deel van de Erika Foster serie. IJzingwekkend en spannend! Uiteindelijk zijn er vijf delen met deze hoofdpersoon verschenen. Later is er nog een nieuwe serie gekomen met Kate Marshall in de hoofdrol, hier is onlangs deel 4 van uitgekomen: 'Duivelsbocht'. Een fijne serie, want je kunt even lekker doorlezen.”

Forums Favoriet

Spannende boekentips vanuit de Forumbibliotheken

John Kuipers

Musserts schaduw

Anna van den Breemer

Het perfecte zusje

Anya Niewierra

De Camino

Charles den Tex

Trauma

Saskia Noort

Bonuskind

René Appel

Waarom niet

Thomas Olde Heuvelt

Orakel

  • Putin, Vladimir

Tomas Ross

Poetins dochter

Jeroen Windmeijer

Openbaring

Suzanne Vermeer

Strandfeest

De Thriller Weken: een gesprek met Marion Pauw, Anna van den Breemer en John Kuipers

Hou je van griezelen? Hou jij van suspense? Kom dan tijdens De Thriller Weken naar deze spannende talk.

De Thriller Weken: een gesprek met Marion Pauw, Anna van den Breemer en John Kuipers

Thrillerprijzen

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. De winnaar wordt bepaald door een vakjury, onder voorzitterschap van Pauline Slot. In 2022 won Marion Pauw de NBD Biblion Gouden Strop voor 'Vogeleiland'. In 2023 gaat de prijs naar John Kuipers met zijn thriller Musserts Schaduw

Diezelfde vakjury bepaalt ook de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt € 1.000. In 2022 ontving Bas Haan de NBD Biblion Schaduwprijs voor ‘Lenoir. In 2023 is deze prijs niet uitgereikt vanwege te weinig inzendingen. 

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020. Honderd lezers bepalen de shortlist, een professionele jury bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500. Anya Niewierra ontving de Hebban Thrillerprijs in 2022 voor 'De Camino’. Het boek staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60. Dit jaar gaat de prijs naar de thriller De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht. 

De Goeken Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, georganiseerd door Hebban. De winnaar ontvangt € 1.000 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book dat gratis gedownload kan worden. Vorig jaar ging deze prijs – toen nog onder de naam Zilveren Strop – naar Marjolein van der Gaag voor het verhaal Onder de waterspiegel. In 2023 gaat de Goeken Prijs naar Arend Smits met het verhaal Jake Browns anomalieeën.

Winnende titels in 2022 en 2023

John Kuipers

Musserts schaduw

Gerrit Barendrecht

De Ripper connectie

Marion Pauw

Vogeleiland

Bas Haan

Lenoir

Anya Niewierra

De Camino

BookTok plankje - Tussen de Boeken

Niet geheel toevallig is onze BookTokker van de maand juni gek op thrillers. In haar lijstje vind je dan ook veel spannende boeken. 

BookTok plankje - Tussen de Boeken

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >