Raak mij aan! Touch me!
10033
Wandelen!

Het aantal wandelboeken dat de afgelopen tijd is verschenen, is niet meer op de tenen van twee voeten te tellen. 

Voor veel hedendaagse wandelschrijver vormen de boeken van Patrick Leigh Fermor lichtend voorbeeld. In 1934 liep de toen 18-jarige Brit langs de Rijn en de Donau van Hoek van Holland naar het toenmalige Constantinopel: een tocht door Europa dat kort daarna onherkenbaar zou veranderen. Hij deed verslag van zijn belevenissen in drie inmiddels iconische en nog steeds veel gelezen boeken: A time of giftsBetween the woods and the water en The broken road.

Een van die lezers is theatermaker Vincent Rietveld van het gezelschap De Warme Winkel. In 2020 begon hij met het ‘nawandelen’ van de tocht van Leigh Fermor. Naar aanleiding hiervan ontstond het idee om op Het Grote Gebeuren een aantal wandelende schrijvers aan het woord te laten over het werk van Leigh Fermor en natuurlijk over hun eigen lopen en schrijven. De beste manier om dat te doen is … al wandelend. Op het festival gaan de uitgenodigde schrijvers dan ook met elkaar aan de wandel. Dankzij de inzet van de moderne techniek kunnen zij zich in weidse landschappen wanen en deze in een zelfgekozen tempo doorkruisen.

Het gaat telkens om tweegesprekken tussen verwante wandelgeesten, onder wie Sarah Venema, Menno Hartman, Li An Phao, Eric Brinkmann, Gerbrand Bakker en Vincent Rietveld.

Fotocredits Sarah Venema: Anna Mirkin

Het Grote Gebeuren >

Het Grote Gebeuren >