Raak mij aan! Touch me!

Gehoord in het inspiratiecafé VO: film in het onderwijs

Het inspiratiecafé van februari is druk bezocht. Meer dan 100 deelnemers - via livestream – dompelden zich onder in de filmische wereld van jongeren en het geheim van beeldtaal. Gastspreker Martin Koolhoven: ‘Een regisseur wil ook jouw gevoelens regisseren.’

Martin Koolhoven tipt: films waarmee je kind filmtaal leert

Aan de hand van enkele filmfragmenten nam regisseur en cinefiel Martin Koolhoven de deelnemers mee in de subtiele codes die de regisseur toepast in zijn film. Daarvoor haalde hij voorbeelden uit drie zeer uiteenlopende films: een spaghettiwestern, een boksdrama en een romantische stomme film. 

Lees de tips van Martin Koolhoven

Paneldiscussie: kan het onderwijs leren van film?

Na afloop discussieerden Elroy Gramsbergen van Leon van Gelder, filmmaker Mirjam de With en mediadocent Esther Kroezenga. Ze waren het met elkaar eens dat jongeren op een heel andere manier naar film kijken. Esther: ‘Ik zie niet wat mijn zoon van 11 ziet in zijn YouTubeseries, maar tegelijkertijd mist hij veel dingen die ik weer zie. Jongeren kijken op een andere inhoud.’ Mirjam: ‘Jongeren kunnen heel snel snijden in gedachten en scenes, oudere mensen kunnen dat veel minder snel. Maar kinderen kunnen niet per se kritisch kijken. Ze hebben meer uitleg nodig om het te begrijpen, maar krijgen weinig begeleiding in hoe ze ernaar moeten kijken.’ Elroy: ‘Ze kijken met een eigen blik die nog niet zozeer is gekleurd door geschiedenis. Geef hen daarom kennis over hoe film tot stand komt en waar een filmmaker allemaal over nadenkt.’

IFFR in Groningen: Rocks

Na deze discussie draaide de film Rocks in het kader van de Groninger editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Een prachtige filmtip voor het voortgezet onderwijs.

Bekijk de tip

Het Inspiratiecafé VO van 4 februari 2021 werd georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur en Forum Groningen voor Filmhub Noord. Wil je op de hoogte gehouden worden van de Filmhub activiteiten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in!