Raak mij aan! Touch me!
BookTok plankje

BookTok plankje

 

De favoriete boeken van jouw favoriete BookTokker, BookTuber of Bookstagrammer uitgelicht!

BookTok is een groeiend fenomeen op de app TikTok, waar mensen hun favoriete boeken delen met hun kijkers. Een BookTokker met veel invloed kan ervoor zorgen dat deze boeken zomaar immens populair worden. Om de trend wat toegankelijker te maken, maakt het Forum deze online boekenlijstjes tastbaar.

Elke maand lichten wij op 3 West de favoriete boeken van een online boekenfanaat uit die graag alles deelt over diens favoriete boeken!

Elke is enthousiast, nieuwsgierig en dol op alles wat met literatuur te maken heeft. Op haar blog The Open Book en op Bookstagram analyseert ze de boeken die ze gelezen heeft en geeft ze een inkijkje in haar leven als onhandige boekenwurm. Via de boeken die ze leest probeert ze de wereld om ons heen, en daarbij ook onszelf, een beetje begrijpelijker te maken. Ze vindt dat alle boeken, lang of kort, uit alle tijden en in alle genres, zelfs goed of slecht, ons iets leren. 

Elke geeft lezingen en treedt op met literaire programma’s die zowel informatief als humoristisch zijn.  

“Dit is de tweede keer dat ik een boekenplankje cureer. Hoewel ik even bang was dat ik niet genoeg titels zou hebben, bleek niets minder waar; dit keer was ik nog sneller klaar met bedenken welke titels er op het plankje moesten staan. Ben je benieuwd naar wat ik over deze en vele andere boeken te zeggen heb? Volg me dan op mijn blog en op Instagram.”

16191

Vind ze ook online - The Open Book

 • Sprookjesfiguren
 • Zoektochten
 • Raamvertellingen

Paul Biegel

Het sleutelkruid

Sebastian Faulks ; Tinke Davids

Het lied van de loopgraven

 • Wetenschappers
 • Reizen
 • Noorwegen

Willem Frederik Hermans

Nooit meer slapen

 • Vrouwenemancipatie
 • Verenigde Staten
 • Racisme

Zora Neale Hurston

En ze keken naar God

Salman Rushdie

Middernachtskinderen

 • Zeemeerminnen
 • Lezen voor de lijst
 • Monsters

Annet Schaap

Lampje

 • Zwarte-vrouwenleven
 • Verenigde Staten
 • Autobiografieën
 • Racisme

Maya Angelou

I know why the caged bird sings

 • Boekencensuur

Ray Bradbury

Fahrenheit 451

 • Wraak
 • Vondelingen

Emily Brontë

Wuthering Heights

Jennifer Egan

A visit from the Goon Squad

Neil Gaiman

American gods : 2: My ainsel

 • Cultuurverschillen
 • Indiase migranten
 • Verenigde Staten

Jhumpa Lahiri

The namesake

 • Popgroepen
 • Jaren zestig

David Mitchell

Utopia Avenue

 • Slavernij
 • Verenigde Staten
 • 19e eeuw

Toni Morrison

Beloved

 • Totalitarisme

George Orwell

Nineteen eighty-four

Sally Rooney

Beautiful world, where are you

 • Iran

Marjane Satrapi

The complete Persepolis

 • Monster van Frankenstein

Mary Shelley

Frankenstein

 • Moordenaars
 • Ouder-kind relatie

Lionel Shriver

We need to talk about Kevin

Douglas Stuart

Shuggie Bain : a novel

 • Mennonieten
 • Seksueel misbruik

Miriam Toews

Women talking

Voorheen uitgelichte BookTokkers

Booksbakingandblogging
Anne is een geboren en getogen Stadjer. Ze studeerde Engels aan de RUG en begon bijna 10 jaar geleden een blog over boeken en bakken. Sindsdien doet ze eigenlijk niets anders dan praten over boeken: op haar blog, Instagram, BookTube en haar werk als boekverkoper. Ze is een alleslezer, maar science fiction heeft een speciaal plekje in haar hart.

Instagram: @booksbakingandblogging  
Blog: www.booksbakingandblogging.com 
BookTube: Anne’s Bookish Corner 

Anne's booktokplankje
Voorheen uitgelichte BookTokkers

Anniekslibrary
Anniek (hen/hun) houdt van boeken, BTS en pizza. Hen heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en is sindsdien werkzaam als freelance editor. Sinds 2016 is Anniek actief op bookstagram en sinds 2021 is hen ook te vinden op booktok.

Instagram: @anniekslibrary
Tiktok: @anniekslibrary

Booktokplankje Anniek's Library
13924

LiveTheBookLife
Hoi! Ik ben Sarina, 23 jaar en ik woon inmiddels al een paar jaar in Groningen, waar ik geneeskunde studeer. Zolang ik me al kan herinneren hou ik van lezen. Ik lees veel verschillende boeken, van fantasy tot romance! 

Ik vind het belangrijk om me te focussen op diversiteit in boeken, en lees graag boeken met queer, niet witte of disables personages omdat ik het belangrijk vind om een goede representatie van de samenleving te zien. Ik vind het fijn om mezelf te kunnen herkennen in queer boeken, en ik hoop dat andere mensen zich kunnen herkennen door verschillende soorten personages. 

Ik deel mijn boekentips graag met vrienden, maar ook op instagram en tiktok onder de username livethebooklife

BookTok plankje - Livethebooklife
14205

Noraleest
Hoi, ik ben Nora, 25 jaar oud en ik werk & studeer in Groningen. Na mijn Bachelor Sociologie heb ik besloten een Bachelor Media Studies te doen, waar ik nu druk mee bezig ben.

Lezen is altijd al mijn hobby geweest, iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Zolang ik mij kan herinneren namen mijn ouders mij mee naar de bibliotheek om boeken uit te zoeken.

Na honderden boeken te hebben verslonden besloot ik mijn liefde voor lezen te delen op TikTok (Boektok), waar ik heel veel prachtige mensen heb leren kennen. Mijn boeken selectie is een combinatie van boeken die ik geweldig vond vóór Boektok en boeken die ik heb leren kennen door middel van Boektok.

Laat me vooral weten wat je van de boeken vindt via

BookTok plankje - Noraleest
14448

Tussen de Boeken
Hoi ik ben Floor, 29 jaar en woon in de stad Groningen. Sinds kort ben ik werkzaam bij de Bruna aan het Helperplein.

Ik ben altijd al gek op boeken geweest. Mjin moeder nam me als peuter mee naar de bibliotheek om samen prentenboeken te kiezen. Ik was dol op onder andere Dikkie Dik en Dribbel. Naarmate ik ouder werd en zelf leerde lezen werd ik een nog grotere boekenverslinder. Mijn niveau zat al vrij snel boven dat van mijn klasgenootjes en ik was bijna elke woensdag in de bibliotheek te vinden.

In 2018 besloot ik mijn liefde voor boeken te delen via mijn YouTube kanaal Tussen De Boeken en mijn Instagram pagina onder dezelfde naam. De selectie die ik voor jullie heb gemaakt is een mix van allerlei genres, want dat is ook waar ik om bekend sta: alles lezen wat los en vast zit, oud én nieuw.

Laat me weten wat je van deze boeken vindt via:

BOOKTOK PLANKJE - TUSSEN DE BOEKEN
14757

Esmee_books
Hiaaa! Mijn naam is Esmée, ik ben 22 jaar oud en studeer momenteel Biologie in Groningen! Volgend jaar begin ik aan de master Biomedical Sciences en hopelijk kan ik dan ook nog even veel tijd vinden om een boek op te pakken haha! 

Ik ben al mijn hele leven dol op lezen! Van voorgelezen worden naar zelf boeken verslinden! Ook ben ik een echte nightowl  haha - dus breng ik mijn avonden graag door op de bank met een kop thee en een goed boek! 

Mijn favoriete genres zijn YA fantasy en Romance - YA, NA, Adult, ik ben niet kieskeurig met romance zit je bij mij wel goed haha! Hoewel ik een beetje spice ❤️‍🔥 apprecieer! Graag deel ik mijn liefde voor lezen (en rant ik over mijn current reads en latest obsession over fiction characters haha) op bookstagram en booktok! Ook kun je me vinden op Goodreads!

Tussen mijn lijst zal je een aantal golden oldies zien staan die ik vaak herlees en boeken die ik onlangs heb ontdekt! 💕

Volg me op:

BOOKTOK PLANKJE - ESMÉE BOOKS
15201

Paradisebythebooklight
Hi! Ik ben Johanna, 31 jaar, woonachtig in Groningen stad en afgestudeerd in Engelse Taal en Literatuur. Van kinds af aan ben ik een vaste gast van de bibliotheek. Ik was dus die tiener die tot na middernacht boeken verslond.

Na lang twijfelen heb ik drie jaar geleden toch een bookstagram aangemaakt and I never looked back. Ik vind het heerlijk om mijn liefde voor lezen met anderen te delen. Iedereen heeft zo zijn favoriete genre en ik ben absoluut gevoelig voor mooie covers en sprayed edges. Ik lees zelf alles waar ik me tot aangetrokken voel, van een historische roman tot science fiction. Mijn boekenselectie reflecteert dat en wie weet kom je iets nieuws tegen!

Laat vooral weten wat je van de boeken vindt of volg me op: 

BOOKTOK PLANKJE - PARADISEBYTHEBOOKLIGHT
15438

Riemreads
Hoi! Ik ben Riemmelth, 25 jaar oud en ik lees een heleboel boeken. Afgelopen zomer heb ik mijn studie Informatiekunde afgerond, maar ik woon nu nog steeds in Groningen. Als kind las ik al heel veel boeken van de bieb, maar als jonge tiener verwaterde die hobby wat. Gelukkig ontdekte ik toen ik 15 jaar was een heel leuk nieuw genre: Young Adult. Vanaf dat moment liep het uit de hand en was ik vaak met een boek in mijn handen te vinden. Inmiddels lees ik verschillende genres, maar ik blijf een zwak hebben voor het genre waarmee mijn leesobsessie begon.

Mijn Instagram-account heb ik al sinds 2014, maar pas vanaf 2016 postte ik daar alleen nog maar over boeken. Ik ben door veel fases heen gegaan sindsdien, maar aan mijn liefde voor de boeken op dit lijstje heb ik nooit getwijfeld. Het is een combinatie van oude favorieten en nieuwe ontdekkingen geworden. Ik hoop dat er een boek tussen zit dat jou net zoveel plezier geeft als het mij deed!

BOOKTOK PLANKJE - RIEMREADS
15765

The Open Book
Elke is enthousiast, nieuwsgierig en dol op alles wat met literatuur te maken heeft. Op haar blog The Open Book en op Bookstagram analyseert ze de boeken die ze gelezen heeft en geeft ze een inkijkje in haar leven als onhandige boekenwurm. Via de boeken die ze leest probeert ze de wereld om ons heen, en daarbij ook onszelf, een beetje begrijpelijker te maken. Ze vindt dat alle boeken, lang of kort, uit alle tijden en in alle genres, zelfs goed of slecht, ons dingen leren over onszelf.

Elke geeft lezingen en treedt op met literaire programma’s die zowel informatief als humoristisch zijn.

Ben je benieuwd naar wat ik over deze en vele andere boeken te zeggen heb? Volg me dan op mijn blog en Instagram.

BOOKTOK PLANKJE - THE OPEN BOOK
16191

Readfever
Esmé leerde lezen en hield er niet meer mee op. Je kunt (bijna) alle genres terugvinden in haar boekenkast, van poëzie tot romcom en van natuurfilosofie tot science fiction. Esmé las als kind de jeugdafdeling van de bibliotheek uit, studeerde Nederlands en Engels in Groningen en heeft van lezen haar werk gemaakt. 

Ze werkt bij Forum Groningen als collectiespecialist en haar grootste hobby is boekentips geven – vandaar ook dit plankje. Vraag haar dus gerust om een tip als je haar achter de balie ziet staan. Meer boekentips van Esmé kun je onder andere beluisteren in de maandelijkse podcast Lezen is Vurrukkulluk. Naast lezer is Esmé ook schrijver van gedichten, proza en liedjes.   

BOOKTOKPLANKJE - READFEVER
16580

Koen Schouwenburg
Koen Schouwenburg (Assen, 1986) is veellezer, recensent, docent aan NHL Stenden én schrijver. Hij leest het liefst plotloze romans waarin personages zwartgallig filosoferen over het leven. Over het werk van zijn literaire heldin schreef hij in 2017 Talend naar betekenis: het oeuvre van Connie Palmen Zijn artikelen verschijnen onder meer in NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. In 2023 debuteerde hij als romancier met Waar zijn de dagen voor.

Booktokplankje - Koen
16814

Melsbookishescape
Hey! Ik ben Melanie en ik ben 25 jaar oud. Ik woon sinds 2018 in Groningen, en ik werk sinds juli bij het DUO. Ik heb een bachelor behaald in Internationale Betrekkingen en een master in Midden Oosten Studies. 

Al vanaf jongs af aan was ik een echte lezer, iets wat ik vanuit huis meegekregen heb. Voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerst vroeg ik altijd boeken. Mijn favoriete genre was, en is nog steeds, fantasy, en de meeste boeken die ik lees en aanraad vallen dan ook binnen dit genre. Ik wissel dit ook graag af met sciencefiction, dystopian, young adult, literary fiction en romance. In april 2020, aan het begin van de covid pandemie, besloot ik een bookstagram account te maken. Bijna vier jaar later post ik nog steeds met veel plezier challenges, reviews en aanbevelingen, en heb ik inmiddels veel boekenliefhebbers van over de hele wereld ontmoet! 

Ik lees vooral in het Engels en in mijn lijst vind je veel suggesties voor fantasy boeken, met een mix van een paar andere genres. Stuur me vooral een berichtje op instagram om me te laten weten wat je van de boeken in de lijst vindt!

Booktok plankje - Melsbookishescape
17086

Misschien vind je dit ook leuk

Podcast Lezen is Vurrukkulluk Podcast Lezen is Vurrukkulluk

Podcast Lezen is Vurrukkulluk

do 25 apr van 20:00 tot 21:10
Mijlpalen in de literatuur Mijlpalen in de literatuur

Mijlpalen in de literatuur

di 11 jun van 19:30 tot 21:30

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >