Raak mij aan! Touch me!

Ook dit jaar wordt de meest prestigieuze oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers, de Stripschapprijs, in Forum Groningen uitgereikt. En dit jaar mag Wilma van den Bosch de prijs in ontvangst nemen! Op zaterdag 16 maart van 13.30 tot 15.00 uur is de prijsuitreiking. Het belooft weer een echt prijzenfestijn te worden. Naast de uitreiking van de Stripschapprijs worden ook het beste stripalbum, jeugdalbum én de Storyworld Publieksprijs uitgereikt. De presentatie is in handen van journalist, verzamelaar en maker van de podcast Het Stripjournaal: Robin Vinck. De toegang is gratis! Reserveer alvast hieronder je tickets. 

Agenda

Zaterdag 16 maart
13:30 tot 15:00
Rabo Studio
Gratis
Laatste kaarten! Reserveer

And the winner is......

Winnaar Stripschapsprijs 2024: Wilma van den Bosch

Op 15 januari is in de podcast van het Stripjournaal officieel bekend gemaakt dat de Stripschapprijs dit jaar naar Wilma van den Bosch gaat! Hoewel slechts weinigen haar naam kennen, kent bijna iedereen haar werk. Ze heeft namelijk meer dan duizend pagina’s voor de Donald Duck en diverse spin-offs van het Vrolijke Weekblad getekend. De laatste jaren is zij vooral actief voor de populaire Jan van Haasteren puzzels. Het Stripschap vindt het de hoogste tijd om deze magnifieke tekenaar uit de anonimiteit te halen en haar de belangrijkste oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers toe te kennen. Op zaterdag 16 maart ontvangt Wilma van den Bosch de Stripschapprijs uit handen van Stripmaker des Vaderlands, Jan Vriends. 

Foto Wilma van den Bosch: Dimmy Olijerhoek

And the winner is......

Prijsuitreiking Stripschapprijzen


De prijsuitreiking is een samenwerking tussen het Stripschap en Storyworld, het museum voor strips, animatie en games in Forum Groningen. Tijdens de uitreiking worden ook andere stripschapprijzen, zoals de albumprijzen, bekendgemaakt. Storyworld kent sinds twee jaar ook een eigen prijs: de Storyworld Publieksprijs. Lees meer over de P. Hans Frankfurtherprijs en de Nominaties Albums van het jaar 2023. 

50 jaar Stripschapprijs

De Stripschapprijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt en is uitgegroeid tot de meest prestigieuze oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. De prijs wordt toegekend door Het Stripschap, op voordracht van een onafhankelijke commissie die per jaar verschilt. Commissievoorzitter is stripjournalist en vormgever Cok Jouvenaar. Met het winnen van de prijs schaart Wilma van den Bosch zich in een rijtje met andere grote namen, waaronder Dick Matena, Jan Kruis, Martin Lodewijk, Hans van Oudenaarden, Lo Hartog van Banda, Henk Kuijpers, Mark Retera en Barbara Stok.

Storyworld Publieksprijs

De Storyworld Publieksprijs is in 2022 voor het eerst uitgereikt. Eric Heuvel en Jos van Waterschoot kregen toen de Publieksprijs voor de stripbewerking van Multatuli's Max Havelaar. In 2023 kreeg Barbara Stok de publieksprijs voor haar stripboek De filosoof, de hond en de bruiloft. De grote vraag is natuurlijk wie dit jaar de Publieksprijs wint. 

Dit jaar wordt voor de derde keer de Storyworld Publieksprijs uitgereikt. Om de prijs een landelijk karakter te geven, keken we dit jaar niet alleen naar onze eigen bibliotheek, maar naar alle bibliotheken van Nederland. Iedereen die het afgelopen jaar een stripboek leende in de bibliotheek, heeft daarmee invloed gehad op de onderstaande genomineerdenlijst.

Stem op jouw favoriet

De lijst bestaat dit jaar uit de top 10 stripboeken van Nederlandstalige auteurs of schrijversduo’s die in 2023 het meest zijn uitgeleend. Stemmen kan tot en met donderdag 7 maart. Breng je stem uit via de onderstaande button. Op zaterdag 16 maart wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Stripschapprijzen in Forum Groningen.

Misschien vind je dit ook leuk

Storyworld Storyworld

Storyworld

vr 23 feb van 10:00 tot 17:00

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >