Raak mij aan! Touch me!

Poetry Per Tutti, een avond vol poëzie, spoken word en muziek.

Onder andere de boegbeelden van de Poëzieweek, Miriam Van hee en Hester Knibbe zullen acte de présence geven. Daarnaast zullen Babeth Fonchie Fotchind, Daniëlle Zawadi, Cissy Joan en Rob van Essen, er een levendige poëtische taalavond van maken. Zanger en cabaretier André Manuel zal enkele liederen ten gehore brengen. Hartstocht, melancholie, diepgang!

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Poetry Per Tutti.

André Manuel

André Manuel (1966) is een Nederlands muzikant en cabaretier. Vanaf 1985 was hij actief met de maatschappijkritische band Fratsen. Na het uiteenvallen van de band presenteerde Manuel in 1996 een soloprogramma onder de naam Krang, Twents voor 'binnenstebuiten'. Met Krang won Manuel in 2000 een Zilveren Harp. In 2004 werd de groep ontbonden en ging hij verder als soloartiest. Vanaf dat moment heeft hij meerder cd's en liedjes uitgebracht. Hij had o.a. een belangrijke inbreng in het populaire lied Zandloper van Typhoon op de CD Lobi da Basi (2014).

Eind 2015 speelde hij mee in De Slimste Mens en haalde hij de finaleweek.

Manuel trad op in een aflevering van Brainwash Talks, juli 2019. Hij stelde in dit optreden dat "Neuken dodelijk is" omdat het voor overbevolking zorgt. En overbevolking is een groot probleem voor het voortbestaan van de aarde: "Weg met ons!" 

André Manuel

Rob van Essen

Rob neemt met zijn rijke en indrukwekkende oeuvre een volstrekt unieke plaats in de Nederlandse letteren in. Hem vielen de J.M.A. Biesheuvelprijs voor zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen en de Libris Literatuur Prijs voor de roman De goede zoon te beurt. Zijn meest recente en eveneens bejubelde roman Miniapolis verscheen in 2021. Alleen de warme dagen waren echt is zijn debuut als dichter.

Fotocredits: Martijn Gijsbertsen

Rob van Essen

Miriam Van hee

Miriam Van hee (1952) is dichteres, vertaalster en slaviste. Haar werk is veelvuldig bekroond. Voor haar poëziedebuut het karige maal kreeg ze de Oost-Vlaamse Prijs voor Letterkunde. Vele prijzen volgden, met in 2008 de Herman de Coninckprijs voor buitenland en in 2014 een nominatie voor de VSB Poëzieprijs met ook daar valt het licht. In 2018 ontving ze de Ultima voor de Letteren voor als werden wij ergens ontboden. Haar gedichten zijn in meer dan tien talen vertaald. Miriam Van hee was te gast op vele internationale poëziefestivals in onder meer Duitsland, Litouwen, Rusland, Amerika, Canada, Frankrijk, Zuid-Afrika en Ierland.

Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023! Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang besties. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap!

Miriam Van hee

Hester Knibbe

Hester Knibbe debuteerde in 1982 met de bundel Tussen gebaren en woorden. Nadien publiceerde zij nog een tiental bundels. Haar werk is bekroond met de Herman Gorterprijs, de Anna Blamanprijs en, in 2009, de Adriaan Roland Holstprijs. De uitreiking van de laatste viel vrijwel samen met de verschijning van Oogsteen. Een keuze uit de gedichten 1982-2008. In 2015 ontving zij de VSB Poëzieprijs voor Archaïsch de dieren. In 2017 verscheen haar bundel As, vuur.

Hester Knibbe en Miriam Van hee zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023! Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang besties. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap!

Hester Knibbe

Cissy Joan

Spoken Word, artiest, zangeres, creatieve duizendpoot, Cissy Joan is een dromende denker die haar visie op de wereld en haar verhaal verpakt in warme, melodische optredens met scherpte en een vleugje humor. Sinds ze tijdens haar studie aan de Minerva Academie voor Popcultuur in 2008 spoken word ontdekte, is ze landelijk actief en zet ze het genre binnen en buiten Groningen op de kaart. Ze bracht meerdere singles uit, tourde met de Poëziebus door Nederland en België (2017) en werkte aan haar eerste solo theatershow (Up North Lab & Noordstaat, 2019), waar ze zang, poetry en storytelling combineerde.  

Vanaf voorjaar 2022 programmeert en host ze de show ‘Let’s Get Lyrical met Cissy Joan’ in Grand Theatre Groningen. Ook schreef ze voor Groninger Museum het gedicht ‘Zou suiker komen van een plek waar je niet kan ademen?’, opgenomen in de tentoonstelling ‘Zwart in Groningen’, bijbehorende catalogus en educatieve aanbod, en uitgevoerd binnen groepsperformance maar ook solo bij bijvoorbeeld de Keti Koti herdenking te Zwolle.

Dit jaar stond ze onder meer op festival Terug naar het Begin, Keti Koti, Tula, Noorderzon, Museumnacht en Diversity Day Hanzehogeschool. Eerder was ze zoal te vinden bij Poetry Circle, de Poëziebus, NPO1, Woorden Worden Zinnen, Explore the North en Up North Lab, waarbij ze in 2019-2020 een interdisciplinaire solovoorstelling maakte en opvoerde. Binnenkort komt nieuw, eerder gemaakt werk bij Up North Lab uit en in 2023 richt Cissy Joan zich op nieuw werk. 

Cissy Joan

Babeth Fonchie Fotchind

Babeth Fonchie Fotchind is jurist en dichter. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in Kluger Hans, De Revisor, De Groene Amsterdammer, DW B, De Gids, en Elle, en was huisdichter van online tijdschrift Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Door VOGUE werd ze verkozen tot Next Talent To Watch. Ze werd genomineerd voor de Harpers Bazaar Women of the Year Award

Dichtbundel Plooi verscheen in juni 2022 bij Uitgeverij De Geus.

Babeth Fonchie Fotchind

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definiete daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van Gen-Z ziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen.

Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070. Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind, een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag.
 

Daniëlle Zawadi
  • Reijen, Miriam van ; Interviews
Miriam van Reijen, Francien Homan
'Filosoferen maakt een eind aan al het gezeur' [Boek] : de woorden van Miriam van Reijen
  • GodsbeeldVasalis, M. ; gedichtenHoornik, Ed ; Vroman, Leo ; Graft, Guillaume van der ; Michaelis, Hanny ; Lucebert ; Andreus, Hans ; Faverey, Hans ; Jellema, C.O. ; Kopland, Rutger ; Knibbe, Hester ; Gerlach, Eva ; Otten, Willem Jan ; Zwagerman, Joost
Martien E. Brinkman,
Dicht bij het onuitsprekelijke [Boek] : veertien dichters over het onzegbare
Babeth Fonchie Fotchind,
Plooi [Boek]
Rob van Essen,
Miniapolis [Boek] : roman
Rob van Essen,
Hier wonen ook mensen [Boek] : verhalen

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >