Raak mij aan! Touch me!

Welke boeken worden verkozen tot Beste Groninger Boek van 2024?

NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken zij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit. De prijzen worden ook dit jaar uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt.

Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken. Tussen het borrelen door krijgen de tien genomineerde schrijvers nieuwsgierige vragen door presentator Jelte Posthumus voorgeschoteld. De schrijvers lezen elk ook een fragment uit eigen werk voor. Verder is er een optreden van woordkunstenaar, zangeres en cabaretière Janneke Jager. 

Jury
De shortlist van 10 genomineerden voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Uit totaal 49 inzendingen maakte de jury een selectie, vijf voor fictie en vijf voor non-fictie. De jury bestaat uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink (winnaar non-fictie Beste Groninger Boek 2023). Tijdens het Boekenfeest worden de twee winnende boeken bekendgemaakt. 

Bezoek voor meer informatie de website van NOORDWOORD.

Agenda

Zaterdag 25 mei
20:00 tot 22:00
Rabo Studio
Gratis
Laatste kaarten! Reserveer

Dit zijn de genomineerden voor het Beste Groninger Boek

De vijf juryleden van Het Beste Groninger Boek hebben na het lezen van 25 fictie boeken en 24 non-fictie boeken een shortlist gekozen. De 10 boeken maken allemaal kans om te worden gekozen tot Beste Groninger Boek 2024. Je leest hieronder waarom deze boeken opvielen.

Shortlist Beste Groninger Boek 2024 – fictie

Janneke de Bijl - Als, dan (Nijgh & van Ditmar) 
Studente filosofie Eefje past de logica toe om de wereld te begrijpen – tot ze zichzelf niet meer begrijpt en ze op zoek moet naar wat er diep van binnen in haar leeft. Levert dat een zwaar boek op? Allerminst: De Bijl is naast schrijfster ook cabaretière en dat zorgt voor een mooi evenwicht tussen diepgang en humor in deze frisse debuutroman.

Ingeborg Nienhuis - Levende legende, n Grunneger odyssee (t Grunneger Bouk) 
Levende legende gaat over het opgaan, blinken en verzinken van popmuzikant Willem Hartsema alias Will Harris. Als zestiger kijkt hij terug: Was wat hij het liefste deed het waard om de mensen die hij het liefste zag te missen? De jury vindt het een mooi verhaal met een verrassend einde. Levende legende is in prachtig Gronings opgeschreven. Als je niet oorspronkelijk uit Groningen komt, is het ook goed te volgen.

Elzo Smid - Het Amazone-dagboek (Palmslag) 
Eind jaren zeventig wordt Anton Smelt door zijn werkgever naar Peru gestuurd. In het Amazonewoud stuit hij op een van de grote raadsels uit de biologie: hoe ontstaan er nieuwe bomen van de paranoot? Stap voor stap ontdekt Anton meer; waarom er geen plantages zijn met paranootbomen, dat het regenwoud veel meer is dan een heleboel bomen bij elkaar en hoe alles met elkaar samenhangt. Hij noteert alles in zijn dagboek. Een van de juryleden riep tijdens het lezen regelmatig zijn partner om feitjes uit het boek te delen. Het Amazone-dagboek is een persoonlijk én een groot verhaal dat respectvol is opgeschreven.

Tjibbe Veldkamp - De jongen die van de wereld hield (Querido)
Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen om zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Tjibbe Veldkamp verrast en ontroert met dit fantasievolle boek over een mogelijk kind. Het idee van een voorschot op je leven blijft rondtollen in je hoofd.

Lilian Zielstra, Mijn dochter draagt een steen (Passage) 
Mythen en sprookjes, geloof en bijgeloof: de verhalen die we denken te kennen, lopen in deze poëziebundel dwars door elkaar. Volgens de jury zijn het gedichten die zowel helder van toon als diep gevoeld zijn, verzameld in een beeldschoon vormgegeven bundel.

Shortlist - fictie

Janneke de Bijl

Als, dan : een logische roman

Ingeborg Nienhuis

Levende legende : n Grunneger Odysee

Elzo Smid

Het Amazone-dagboek

  • Magie

Tjibbe Veldkamp

De jongen die van de wereld hield

Lilian Zielstra

Mijn dochter draagt een steen

Shortlist Beste Groninger Boek 2024 – non-fictie

Diversiteit is ook het samenvattende woord voor de non-fictie shortlist, maar dan met betrekking tot de onderwerpen.

Erik Ader - Kinderen van Amalek, mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict (Palmslag)
Wie meer wil weten over waar het nou om draait in het Israëlisch-Palestijns conflict, zou dit boek moeten lezen. Het verscheen in mei en is door de recente gebeurtenissen in Israël extra relevant. Zijn persoonlijke betrokkenheid bracht Ader ertoe zich grondig te verdiepen in de oorzaken van het Israëlisch-Palestijns conflict. Het boek is een bewogen poging om vanuit het Palestijnse perspectief de vele mythen rond dit conflict te ontrafelen.

Trudy Dehue - Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap (Atlas Contact) 
In 'Ei, foetus, baby' ontrafelt Dehue vele verhalen achter de feiten over zwangerschap en zwangerschapsbeëindiging. In haar vijf eeuwen omspannende onderzoek brengt ze soms gruwelijke, soms liefdevolle en soms bevreemdende technieken en denkbeelden in kaart. Tegelijk biedt ze nieuwe inzichten over de relatie tussen onze kennis en de werkelijkheid. Hier hoefde de jury het niet lang over te hebben: dit is een gedegen boek, een gruwelijk boek en vooral een belangrijk boek.

Els Quaegebeur & Sander de Hosson - Leven toevoegen aan de dagen, van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt (Arbeiderspers) 
We denken er meestal liever niet aan, maar we krijgen er allemaal mee te maken: de dood. Maar wat gebeurt er precies wanneer we stervende zijn, en hoe kunnen we daar het best mee omgaan als het naasten en onszelf betreft? De Hosson en Quaegebeur leggen het op een toegankelijke manier uit in dit boek dat, aldus de jury, iedereen zou moeten lezen. 

Jos Rietveld - Fongers: het illustere rijwielmerk (Joadoor BV) 
Echt een koffietafelboek, een prachtig vormgegeven boek over een illuster Gronings rijwielmerk. De geschiedenis van de Fongers fabriek is een aansprekend voorbeeld van de industriële ontwikkeling van de stad Groningen. De verdwenen fabriek en de fiets leeft nog altijd voort in het geheugen van veel stadjers. Dit fraai vormgegeven boek brengt tot in de kleinste detail de geschiedenis van de Fongers fiets in beeld.  

Karin Sitalsing - Blauwestad, een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten (Atlas Contact) 
Een meanderende zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis en het wezen van ‘tekentafeldorp’ Blauwestad. Informatief en soms bijna filosofisch – dit is wat de jury betreft verhalende non-fictie op haar best.

Shortlist - non-fictie

  • Palestijnse kwestie

Erik Ader

Kinderen van Amalek : mythes en feiten rond het Isräelisch-Palestijns conflict

  • Zwangerschap

T. Dehue

Ei, foetus, baby : een nieuwe geschiedenis van zwangerschap

  • Sterven

Sander de Hosson

Leven toevoegen aan de dagen : van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt

  • Fongers (bedrijf)

Jos Rietveld

Fongers : het illustere rijwielmerk

  • Blauwestad
  • Geschiedenis

Karin Sitalsing

Blauwestad : een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten

Misschien vind je dit ook leuk

Naked Lunch Naked Lunch

Naked Lunch

do 23 mei van 12:15 tot 13:15
Beste Groninger Boekenfeest Beste Groninger Boekenfeest

Beste Groninger Boekenfeest

za 25 mei van 20:00 tot 22:00
Boekenmarkt Boekenmarkt

Boekenmarkt

vr 7 jun van 13:00 tot 17:00
Theatervoorstelling: De kant van Ada Theatervoorstelling: De kant van Ada

Theatervoorstelling: De kant van Ada

vr 14 jun van 20:00 tot 21:30
Bertemu Magazine Bertemu Magazine

Bertemu Magazine

za 15 jun van 12:00 tot 18:00

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >