WalkWithMe
Als wegwijzer voor de programmering in het Forum en de actualiteit buiten het gebouw werd aan Peter Musschenga gevraagd een media-installatie te ontwerpen waardoor de bezoekers gelijk bij binnenkomst een idee krijgen van wat er speelt in het Forum én in de wereld.
WalkWithMe is een interactieve media-lichtinstallatie geworden die narrowcasting, nieuwsschermen en lichtkunst combineert.
WalkWithMe is een eigenzinnig informatie- en inspiratie-object, de plek waar te zien is welke films draaien en welke exposities en evenementen in het gebouw gaande zijn. De installatie bevat dertien beeldschermen: twee touchscreens en elf reguliere schermen. Ze wijzen de weg en geven inspiratie. Maar het object is meer dan een informatiedrager.
Door de organische vorm lijkt de stalen constructie te leven en gaat het een dialoog aan met de bezoeker. Kijkt het je aan? Is het op doortocht door het gebouw? Zie je een bos? Is het een zeemonster uit sterke verhalen? Het materiaalgebruik en de vorm zijn een aanvulling op de andere objecten in de omgeving zoals de bamboe trap en de grote ronde gele balie. Tegelijkertijd is het een reactie op de strakke lijnen van het gebouw.
Het hart van de installatie bestaat uit een serie ingenieuze lichtboxen. Ze zijn gemaakt van dichroïde (of iriserend) materiaal, waardoor de kleur van het oppervlak vanuit ieder perspectief en op ieder moment anders is. Voor de lichtboxen is software ontwikkeld die het object een extra dimensie geeft: ieder uur heeft de installatie een ander humeur. En het reageert zelfs op je aanwezigheid. Door dit samenspel van materiaal en techniek zijn de lichtobjecten soms transparant, soms spiegelend, dan weer lichtgevend, en soms alle tegelijk.
Over Peter Musschenga
Peter Musschenga (1969) werkt als multidisciplinair ontwerper in Groningen. Hij studeerde af als grafisch ontwerper aan Akademie voor Beeldende Kunsten Minerva. Tijdens zijn studie verkende hij al andere disciplines zoals fotografie en ruimtelijk ontwerp. Hij maakte veel toneelbeelden voor het Groninger Studenten Cabaret Festival en de Cabaretmarathon in de stadsschouwburg van Groningen. Ook voor het jubilerende Koninklijk Theater Carré ontwierp hij een bijzonder decor. Maar met evenveel liefde stoeit hij met typografie en papier bij het ontwerpen van huisstijlen en publicaties.
Op een steenworp afstand van het Forum is in de Universiteitsbibliotheek het omvangrijke lichtkunstwerk SHA_RE te zien, ontworpen voor het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit grootste lichtkunstwerk van de stad omvat het hele trappenhuis en laat op ledschermen een caleidoscopische waterval van wetenschappelijk onderzoek in tekst, beeld en video zien.
In zijn ontwerpen combineert Peter monumentaliteit met aandacht voor detail. Tactiliteit, perspectief en de invloed van licht zijn belangrijke elementen. Voor de installatie in het Forum zijn interactie en verbinding met het publiek een nadrukkelijke leidraad. Gedurende een boeiend proces onderzocht hij hoe met een veel vrijere vorm dan hij gewend is een rigide materiaal als staal tot leven te wekken is.
Peters werk is te zien op www.pjot.nl