Raak mij aan! Touch me!

WalkWithMe

In november 2019 opende Forum Groningen haar deuren. Als wegwijzer voor de programmering in het gebouw en de actualiteit buiten het gebouw werd aan Peter Musschenga gevraagd een media-installatie te ontwerpen waardoor de bezoekers gelijk bij binnenkomst een idee krijgen van wat er speelt in het Forum én in de wereld. Het is een interactieve media-lichtinstallatie geworden die narrowcasting, nieuwsschermen en lichtkunst combineert. De installatie heet WalkWithMe.

7132

WalkWithMe

WalkWithMe is een eigenzinnig informatie- en inspiratie-object, de plek waar te zien is welke films draaien en welke exposities en evenementen in het gebouw gaande zijn. De installatie bevat dertien beeldschermen: twee touchscreens en elf reguliere schermen. Ze wijzen de weg en geven inspiratie. Maar het object is meer dan een informatiedrager. Door de organische vorm lijkt de stalen constructie te leven en gaat het een dialoog aan met de bezoeker. Kijkt het je aan? Is het op doortocht door het gebouw? Zie je een bos? Is het een zeemonster uit sterke verhalen? Het materiaalgebruik en de vorm zijn een aanvulling op de andere objecten in de omgeving zoals de bamboe trap en de grote ronde gele balie. Tegelijkertijd is het een reactie op de strakke lijnen van het gebouw.

Het hart van de installatie bestaat uit een serie ingenieuze lichtboxen. Ze zijn gemaakt van dichroïde (of iriserend) materiaal, waardoor de kleur van het oppervlak vanuit ieder perspectief en op ieder moment anders is. Voor de lichtboxen is software ontwikkeld die het object een extra dimensie geeft: ieder uur heeft de installatie een ander humeur. En het reageert zelfs op je aanwezigheid. Door dit samenspel van materiaal en techniek zijn de lichtobjecten soms transparant, soms spiegelend, dan weer lichtgevend, en soms alle tegelijk.

Over Peter Musschenga

Peter Musschenga werkt als multidisciplinair ontwerper in Groningen. In 1998 studeerde hij af aan kunstacademie Minerva op het vakgebied Grafisch Ontwerp. Tijdens zijn studie verkende hij al andere disciplines als fotografie en scenografie.

Peter studeerde af met een Viewmaster-installatie waarbij hij de techniek van deze kijkbrillen opnieuw ontdekte. Dit bijzondere afstudeerproject bracht zijn verschillende interesses samen: inhoud, vorm, techniek, perspectief en ruimtelijkheid. Op zes lichtzuilen waren viewmasters te zien waarop in compacte beeldverhalen ingegaan werd op het thema ‘waarom blijven mensen bij elkaar?’. Hiervoor hield hij uitgebreide interviews met zes stellen over hun relatie. 

In zijn ontwerpen combineert hij monumentaliteit met aandacht voor detail. Tactiliteit en de invloed van licht zijn belangrijke elementen. Het verhaal dat het ontwerp zelf laat zien staat naast het verhaal dat met het ontwerp verteld kan worden. Al naar gelang de omvang van een project bouwt hij zelf of werkt hij samen met andere partijen.

Projectbeschrijving WalkWithMe

Projectbeschrijving WalkWithMe

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on