Raak mij aan! Touch me!
Ruben in Venetië

Ruben in Venetië


Op het zonovergoten Lido, een charmant meditteraans eiland vlak voor de kust van Venetië-stad, vond dit jaar de 80ste editie van het oudste filmfestival ter wereld plaats. Onze eigen Forum-programmeur Ruben Allersma mocht er voor de derde keer bij zijn om de mooiste films te scouten. Ondanks een onverwacht verkortte festivalweek door een staking op Aeroporto di Venezia Marco Polo, kwam hij terug met ruim twintig films op zak. Tijd voor een klein verslag van zijn hoogtepunten.

"Ze staken maar wat af tegenwoordig, want ook Hollywood ligt al een tijdje plat: acteurs hebben zich aangesloten bij de al langer stakende filmschrijvers. Dit betekent dat ze niet meer mogen acteren en geen filmpromotie mogen doen. Dus geen rode lopers en geen interviews - iets wat tijdens een belangrijk filmfestival zoals Venetië normaal gesproken aan de lopende band gebeurt.

Het was dan ook een vreemde, uitgeklede editie zonder grote sterren. De line-up had er gelukkig niet onder te lijden (de enige titel die werd teruggetrokken was openingsfilm Challengers van Luca Guadagnino), maar het was toch jammer omdat je in Venetië, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Cannes, gemakkelijk dicht bij de rode loper kan komen en oog in oog met de groten der aarde kan komen te staan.
 
Regisseurs waren er wel in overvloed, maar het voelt toch een beetje sneu als je Richard Linklater of Yorgos Lanthimos met alleen hun gezin op de rode loper ziet staan. Een memorabel fanboy moment had ik toen ik een shortcut wilde nemen naar een van de zalen, en bijna tegen Sofia Coppola aan liep die toevallig net met de crew van Priscilla aankwam. En dat Priscilla Presley herself, de inmiddels 78 jarige echtgenote van Elvis, naast haar stond was toch wel legendarisch.
 
Een leuke bijkomstigheid op zo'n festival, maar het gaat natuurlijk om het programma. En dat was er dit jaar weer een om je vingers bij af te likken, met nieuwe films van regisseurs als Sofia Coppola, Michael Mann, Woody Allen en Pablo Larraín.
 

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >