Raak mij aan! Touch me!

Prijzen voor Forum Groningen

Project oostzijde Grote Markt wint NEPROM-prijs

20 januari 2022

De gemeente Groningen heeft een geweldig belangrijke prijs gekregen voor het project oostzijde Grote Markt/Forum - waar het Forum natuurlijk de spil van is :)
Uit handen van Hubert Bruls ontvingen zij de NEPROM-prijs 2021. de 'Oscar' voor projectontwikkelaars.

Volgens de jury heeft de stad Groningen zichzelf met deze gebiedsontwikkeling hernieuwd op de kaart gezet. Het Forum-gebouw is voor iedereen toegankelijk en blijkt een publiekstrekker van jewelste. Ook in de andere delen wisselen commerciële en maatschappelijke functies elkaar af waarbij ook ruimte is gegeven aan lokaal talent. Zo hebben jonge architecten de kans gekregen – op uitnodiging van de gemeente – hun ontwerpkracht bij te dragen. De binnenstad van Groningen is een plek rijker die volop beleving aan de stad toevoegt en de metropool van het Noorden in binnen- en buitenland op de kaart zet – wederom, aldus de jury. Het hele juryrapport is hier in te zien.

foto: Peter Wiersema

10145

Forum wint Frame Award 2021

oktober 2021

Forum Groningen, gebouw én inrichting, wint een internationale Frame Award in de categorie Cultural Space.

‘Cultural spaces are usually quite defined. But this forum proposes a new type of culture,’ reflects Daisuke Nagatomo, assistant professor at the National Taiwan Normal University. ‘It motivates and educates us to think about new culture in terms of creating interior spaces.’ 

foto: Peter Wiersema

9630

Forum hoort bij de beste bibliotheken van de wereld

zomer 2021

De jury van de International Federation of Library Associations (IFLA) schaart Forum Groningen onder de vijf beste bibliotheken van de wereld, en nomineerde het Forum samen met vier andere bibliotheken voor de Public Library of the Year Award. Naast Forum Groningen zijn dat Marrickville Library in Australië, Deichman Bjørvika Oslo Public Library in Noorwegen, Het Predikheren in België en Ningbo New Library in China.

Forum Groningen wordt geroemd om de multifunctionele invulling, de koppeling met de andere functies en de innovatieve en speelse manier waarop bezoekers in het gebouw worden verleid.

Foto: Jasper van Gangelen

8399

Forum derde bij prestigieuze AIT Award 2020

11 februari 2021

De jaarlijkse AIT-Award is één van de grootste competities ter wereld op gebied van architectuur en interieurontwerp. In totaal waren 943 projecten uit 47 landen uit alle windstreken geregistreerd in 14 categorieën. Uit al die inzendingen is Forum Groningen derde geworden in de categorie Public Buildings/ Culture.

Uit het juryrapport: 'It is never easy to build large new structures in historic city centers. Nevertheless, NL Architects have boldly ventured to this almost impossible task. They intelligently analyzed the required multifunctional building program and developed a new cultural typology from this: the 'cultural department store'. A place where visitors can browse its endless interior landscape while enjoying the view of the city. (...) The design and programming of the building show the great courage and perseverance of its inventors. And it could very well set the standard for all future 'cultural department stores.'

Foto: Wendy Bruins

7536

Forum Groningen is Beste Gebouw 2020!

23 oktober 2020

BAM! Forum Groningen mag de titel Beste Gebouw 2020 dragen. Dit fantastische nieuws werd op 22 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke livestream vanuit Rotterdam, georganiseerd door de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten (BNA).

'Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand is gekomen in het hart van een stad, op een moeilijke locatie', aldus de jury.

6614

Architectenweb Awards: Publiek Gebouw van het jaar!

28 oktober 2020

We zijn nog niet bekomen van de prijzenregen van de laatste weken of we worden verrast met alwéér een prijs. Het Forum is op 28 oktober uitgeroepen tot de winnaar in de categorie 'Publiek Gebouw' bij de Architectenweb Awards 2020.

Ook deze jury roemt de rol die het Forum speelt in de binnenstad, voor de stadjers en andere bezoekers, en heeft hoge waardering voor de kwaliteit van de binnenruimte die plaats biedt aan de verschillende functies en de vele bezoekers. 'Mindblowing', aldus de jury. FIJN!

4074

Dutch Design Award in categorie 'habitat'

20 oktober 2020

Tijdens de Dutch Design Week 2020, won het Forum een Dutch Design Award in de categorie habitat. De mensen van de deMunnik-deJong-Steinhauser en NL Architects vielen in de prijzen met hun ontwerp voor het Forum.

'Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers.' aldus de jury.

 

6835

Bijna de Beste bibliotheek van Nederland

3 november 2020

Vijf instellingen in Nederland, waaronder Forum Groningen, waren kanshebber voor de titel Beste Bibliotheek van Nederland 2020. De LocHal in Tilburg wist de meeste publieksstemmen te winnen en was daarmee de winnaar van 2020. De vakjury was echter unaniem enthousiast over Forum Groningen als 'bibliotheek van de toekomst':

'In het Forum in Groningen waan je je in een grote Scandinavische stad. De bibliotheek maakt onderdeel uit van het gebouw en is er – ook qua management – volledig mee verweven. Hier is daadwerkelijk sprake van een vorm van samenwerking die elkaar over en weer versterkt. ‘Bibliotheek van de toekomst’ is een citaat uit het juryberaad. De vele jonge mensen, zowel onder de bezoekers als het personeel, zorgen voor een bruisende uitstraling.'

 

6601

Kunst+Techniek-prijs voor Wervel in parkeergarage

19 november 2020

Voor haar weergaloos en dynamische videosculptuur in de parkeergarage onder het Forum won Nicky Assmann de Kunst+Techniek-prijs 2020.

De jury is vooral onder de indruk van de schoonheid van het werk van Nicky Assmann en hoe ze met behulp van technologie meeslepende zintuigelijke ervaringen weet te creëren die de toeschouwer betoveren en verwonderen.

7042

Groninger Architectuurprijs 2020

18 september 2020

Wethouder Roeland van der Schaaf reikte op vrijdag 18 september de Groninger Architectuurprijs 2020 uit op ons dakterras. Uit meer dan 40 inzendingen, allemaal gerealiseerd tussen 1 mei 2019 en 1 mei 2020, kwam op 18 september één grote winnaar: wij, het Forum in Groningen! 

De vakjury, de publieksjury en de online stemmers kozen voor dezelfde nummer één. Daar zijn we best trots op!

4125

En alsof dat nog niet genoeg is...

Eerder won ons designbureau G2K een European Design Award en een Red Dot Award voor de door hen ontwikkelde Forum-huisstijl.

'The central idea and key identifier of the corporate identity mirror both the iconic shape of the building and the programmatic idea of the centre: a dynamic frame to host different kinds of content.'

6852