Raak mij aan! Touch me!
13995

Media Ukkie Dagen 2023

Hoe beweeg jij met media? De Media Ukkie Dagen - van 24 t/m 31 maart - geven (groot)ouders en verzorgers volop inspiratie, richting en concrete tips in de zoektocht naar balans. 

Op een gezonde manier tv kijken, kan dat? En wat is te veel schermtijd voor mijn kind? 

Geen gekke vragen, want ieder kind gaat vroeg of laat met digitale media aan de slag. Dat is leuk, kan leerzaam zijn en het kan ouders nét dat beetje ruimte geven in een drukke dag.

Tijdens de Media Ukkie Dagen 2023 is er volop aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Gezond opgroeien met media dus, maar hoe doe je dat? Liggend op de bank, of juist actief? Van ver weg, of dichtbij? Kortom, wat is de balans tussen bewegen en media? 

13991

Kijk mee naar het landelijk webinar voor (groot)ouders en verzorgers op 28 maart

Tijdens dit webinar laat Denise Bontje van Mediasmarties ouders en grootouders nadenken over de plek die media heeft in het leven van hun (klein-)kind en hun eigen leven. Is er sprake van balans, hoe zou het voor hen ideaal zijn en welk voorbeeld geef je als (groot)ouder? Daarnaast is er aandacht voor media die kinderen juist in beweging zet.

  • Landelijk webinar ‘Kom in beweging met media’ via Microsoft Teams
  • Dinsdagavond 28 maart van 20.00 tot 21.00 uur
  • Voor (groot)ouders en verzorgers van kinderen van 0 t/m 6 jaar
  • Deelname is gratis 

Kom samen in beweging met media

Kinderen groeien op met beeldschermen. Ze kijken op jonge leeftijd bijvoorbeeld al naar een filmpje. Of ze spelen een spelletje op de tablet of op de telefoon van hun ouders. Met deze tips help je je kind bij het gezond omgaan met media en kom je samen in beweging.

Voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. 

Tips voor thuis
13993

Kijk samen (meertalige) voorleesfilmpjes met de online bibliotheek

Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen én heel handig als je zelf even geen zin of tijd hebt. De Bibliotheek heeft verschillende digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes. 

Voor sommige filmpjes moet je wel even inloggen met je (gratis) Bibliotheekaccount. Loop je vast bij het inloggen? Dan helpt deze pagina met antwoorden je verder. 

Maak je ukkie mediawijs

Samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media is veilig en leuk. Kinderen hebben hun ouders nodig om hen te helpen bij het leren omgaan met media. Het is belangrijk om hier als ouder goed bij te helpen. Het Digi ABCD voor ukkies helpt je daarbij. 

Check filmpjes, apps en games

Waar moet je op letten als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is voor jouw kind? 

Met deze handige lijstjes weet je het zo! 

Checklist voor kinderen van 0 - 6 jaar
13990

Stel ouderlijk toezicht in

Via media kunnen kinderen van alles te zien krijgen. Helaas zien ze dan soms ook dingen waar ze bang of onzeker van worden. Goede begeleiding van ouders en eventuele filters zorgen ervoor dat je kind media veilig kan gebruiken. Veiligheidsinstellingen helpen voorkomen dat je kind dingen ziet die niet fijn zijn. 

Breng balans in je mediaopvoeding

Kinderen groeien op met beeldschermen. Ze kijken op jonge leeftijd bijvoorbeeld al naar een filmpje. Of ze spelen een spelletje op de tablet of op de telefoon van hun ouders. Met de 5 kanten van de Mediadiamant breng je balans in de opvoeding. 

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden 
  • Veilig – voorkom risico’s 
  • Samen – begeleid je kind 
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn 
  • Balans – momenten met en zonder 

Beluister de podcast 'Media Ouders'

In deze podcastserie van 5 afleveringen worden twee bekende gezinnen gevolgd en zien we hoe zij omgaan met het mediagebruik van hun kinderen. De gesprekken tussen ouder en kind leiden tot hilarische, maar soms ook lastige momenten. 

Herken geschikte apps

Het is belangrijk om te kiezen voor een app, filmpje, prentenboek of spelletje welke past bij de leeftijd van jouw kind. Je kind kan er dan veel van leren. 

Jonge kinderen houden vooral van filmpjes met felle kleuren, muziek, veel herhaling, snelle bewegingen, applaus en gelach. Van twee tot vijf jaar houden kinderen van vriendelijke fantasiefiguren, vertrouwde omgevingen, dansen en zingen. Laat je kind daarom kijken naar langzame tv-programma’s met omgevingen en dieren die je kind herkent, zoals een hond, kat of beer. 

Goede apps (voor kinderen)
13992

Maak je laptop, tv of YouTube kindvriendelijk

Als je wil dat je kind veilig gebruik kan maken van media dan heb je kindvriendelijke instellingen nodig om te zorgen dat ze veilig kunnen spelen én leren. Radar legt uit hoe je je tablet, YouTube en je tv ‘kidsproof’ kunt maken. 

Check connected toys

Het speelgoed waarmee je kindje speelt verandert snel. Wist je dat veel speelgoed van nu verbonden is met internet?  Om ouders op weg te helpen in deze nieuwe wereld heeft mediawijzer.net een checklist samengesteld voor veilig spelen. 

Misschien vind je dit ook leuk

Vanzelf kidsactiviteiten in je inbox? >

Vanzelf kidsactiviteiten in je inbox? >