Raak mij aan! Touch me!
11141

Green Space / Merijn Vrij

Op de meest iconische en opvallende plek in het Forum: het atrium, staan zij aan zij met de roltrappen drie groene kunstobjecten.

Op maandag 26 juli wordt het groene kunstwerk op de 1e, 4e en 5e verdieping afgebouwd.

Het kunstproject Green Space, dat speciaal voor het Forum is ontworpen en ontwikkeld door beeldend kunstenaar Merijn Vrij, weerspiegelt het thema van Forum Green House.

Organisch en levend

Green Space is een dynamisch levend, groeiend kunstwerk bestaande uit organische objecten verdeeld over de west- en oostzijde van het Forum, van de 1e tot de 8ste  verdieping. Langs de vele touwen die tot in de nok van het gebouw reiken groeien stokbonen omhoog. Vanaf het plafond van het gebouw schijnt groen pulserend licht langs de touwen naar beneden op het groeiende groen.

Vergroening van de ruimte

Vrij ziet de drie objecten als een soort groene bezoekers van het Forum. Een groene interventie in de ruimte. De titel verwijst zowel naar ‘Out of Space’ als ‘Public Space’: vergroening van de publieke ruimte: Green Space.

Het werk is een groeiexperiment en laat vanaf de start van de lente zien of pronkbonen, bedoeld voor de moestuin,  in dit publieke gebouw kunnen groeien. Met sprekende namen als LabLab, Lady Di, Cobra en Emergo, maar ook de Groningse Oldambster witte boon.

Inspiratie

Vrij liet zich voor deze opdracht onder meer  inspireren door verhalen als ‘Jaap en de bonenstaak’, waar de bonen tot in de wolken groeien, de ‘boom van Yggdrasil’ (uit een IJslandse sage) die groeit tot in de hemel, en ‘Boeddha’s Bodhiboom’ die de hemel draagt (uit Azië). Het getal drie verwijst naar de cycli van de maan, zon en aarde: gezamenlijk van invloed op plantengroei. Het  licht op de objecten wordt zo gecomponeerd dat er elk uur een kort moment met de kleuren wit, geel en blauw verwezen wordt naar deze drie hemellichamen, waarna het weer naar groen verkleurt.

Op Merijn Vrijs Instagram-pagina kun je de bouw van Green Space volgen. 

Over Merijn Vrij

Merijn Vrij  maakt veel gebruik van natuurlijke materialen, en van het element groei, waardoor tijd - de vierde dimensie – bewust toegevoegd wordt als beeldend element. De cyclus van de seizoenen wordt zichtbaar via plantengroei: van groei, bloei, oogst tot afsterven.

Zijn veelal landschappelijke kunstprojecten zijn altijd in samenhang met de plek: locatiegebonden kunst, ‘in situ’. Voor Vrij is het Forumgebouw ook een soort landschap. Hier versmelten de drie objecten samen met de verdiepingen, zoals de jeugdtribune en het filmplein. Vrij reageert in materiaal en vorm op het gebouw: natuurlijke materialen en organische vormen tegenover het strakke wit en metaal van het atrium. Ook herhaalt en versterkt hij met zijn werk de verticaliteit van het gebouw. Het werk benadrukt de spectaculaire hoogte en laat de objecten, de gewassen en het licht als het ware klimmen en dalen. Precies zoals de duizenden bezoekers van het Forum doen.

Naar website Merijn Vrij
Over Merijn Vrij

Over Forum Green House

Waar mens en natuur elkaar ontmoeten ontstaan mooie initiatieven, maar botsen er ook belangen. Hoeveel ruimte is er eigenlijk in het krappe Nederland? We onderzoeken het tijdens Forum Green House. Vanaf het begin van de lente staan we in het Forum stil bij de relatie tussen mens en natuur. Door middel van talks, films,een groene markt en dit schitterende groeiend kunstwerk van Merijn Vrij kleurt het Forum groen!

Programma Forum Green House
Over Forum Green House

Misschien vind je dit ook leuk