Raak mij aan! Touch me!
Fotopresentatie
100 jaar Groninger sporticonen

Fotopresentatie

Tijdens de sportzomer vind je op de vierde verdieping de fotopresentatie 100 jaar Groninger sporticonen. Waarbij tien Groninger sporticonen uit verleden en heden worden uitgelicht.

Het tiental is geselecteerd door een jury bestaande uit voormalig topjudoka Karin Kienhuis, stadshistoricus Beno Hofman, Forumprogrammeur Rense Sinkgraven en sportgeweten Dick Heuvelman. Ze hadden keus te over, want er was een keur aan kandidaten. Ze kregen echter wel een omlijnd kader mee. Het moest een gevarieerde top-10 worden. Niet alleen gevuld met voetballers, maar ook met toppers uit andere sporten. Zowel vrouwen als mannen en dan was nog een criterium: de iconen uit de eerste helft van de vorige eeuw mochten niet worden vergeten.

Na heel veel wikken en wegen kwam de 'jury' tot de volgende Top-10:

Evert van Linge - Eerste Groninger voetbalinternational en die als beginnend architect én speler van het kamploenselftal van 1920 een jaar later het Be Quick-stadion op de Esserberg mocht ontwerpen.

Lien Veenstra - Pionier voor de vrouwenemancipatie in de internationale topsport. Werd in 1951 als roeister in de vier met stuurvrouw van De Hunze beloond met een Europees titel in het Franse Mâcon, waar het allereerste EK voor vrouwen werd gehouden.

Henk Nijdam - Tweevoudig wereldkampioen achtervolging op de baan, als ook tweevoudig etappewinnaar in de Tour de France.

Jan Loorbach - Eén van de grondleggers van het topbasketbal in Groningen. Was ook namens Donar de eerste Groninger basketbalinternational.

Ronald Koeman - Groeide bij eerst Helpman, en later GRC en FC Groningen uit tot een wereldtopper in het voetbal. Werd met Nederland Europees kampioen en schoot Barcelona in 1992 naar de Europa Cup.

Marianne Timmer - Werd in 1998 met twee keer goud gekroond tot ijskoningin van de Olympische Spelen van Nagano. Schaatste er in Turijn nog een gouden olympische plak bij.

Arjen Robben - Ook al een Groninger voetballer die het tot wereldster bracht. Speelde bij Chelsea en Real Madrid, maar vierde zijn grootste triomfen bij Bayern München. Matchwinner in de Champions League-finale van 2013.

Ranomi Kromowidjo - De in het Helperbad gekweekte zwemkoningin van de Olympische Spelen van Londen in 2012. Haar erelijst puilt uit van nationale en internationale titels.

Bauke Mollema - Leerde als scholier op het traject Zuidhorn-Groningen vice versa hardfietsen. Werkte zich nadien op tot een Grote Meneer in het internationale wielerpeloton, met als pronkstuk op zijn palmares de Ronde van Lombardije (2019).

Lois Abbingh - Telg uit een volbloed Gronings handbalgeslacht met 100% Vlugheid & Kracht DNA. Gooide het Nederlands handbalteam in 2019 naar een ongekend succes, de wereldtitel.

Sportzomer

Dit is de zomer van het EK, de Tour de France en de Olympische Spelen. Het Forum staat stil bij deze sportevents met onder andere boeiende voorbeschouwingen, sportdocumentaires en een fotopresentatie van Groninger Sporticonen. Vier de Sportzomer met ons en geniet samen met andere sportfans van de atleten, hun verhalen en overwinningen!

Sportzomer