Raak mij aan! Touch me!

Forum Groningen grootste trekpleister van Nederland: 1 miljoen in eerste 3 maanden

Forum Groningen opende op 29 november en trok sindsdien 1 miljoen bezoekers. En dat is ongekend veel, voor een culturele organisatie.

Donderdag 5 maart Vanochtend rond half elf passeerde de teller de miljoen. Nooit eerder trok een culturele instelling in Nederland in zo’n korte tijd zoveel mensen.

Dirk Nijdam, algemeen directeur Forum Groningen: “Hoewel we best op wat aantallen hadden gerekend overtreft dit werkelijk alle verwachtingen. Maar het mooiste is om te zien dat het gebouw gebruikt wordt zoals het is bedoeld. Vrijwel iedereen vindt er iets wat hij of zij leuk vindt. Het is goed te zien dat het zo veel verschillende mensen, jong en oud, van dichtbij en van ver trekt.”

Paul de Rook, wethouder Cultuur en Economische Zaken gemeente Groningen: “Ik ben erg trots en blij met de komst van het Forum midden in de stad. De afgelopen tijd heeft de stad Groningen veel extra bezoekers gehad die het Forum kwamen bewonderen. Daarnaast hebben heel veel inwoners het Forum bezocht.  Dat is niet alleen voor het Forum goed, maar ook voor bijvoorbeeld de horeca en winkeliers in de binnenstad. De komst van het Forum heeft de aantrekkingskracht van Groningen verder vergroot.”

Drie maanden vol programmering

Naast een bezoek aan het gebouw zelf was er in de eerste drie maanden van alles te doen en zien in het Forum. Zo openden de eerste internationale expositie over kunstmatige intelligentie en het nieuwe museum Storyworld. Er waren uitverkochte zalen tijdens onder meer de Newsnight met Janine Abbring en Arjen Lubach, de talkshows met Tim den Besten en Poetry per Tutti met Akwasi. Nog los van de succesvolle pocketedities van respectievelijk het IDFA en IFFR en het eigen Roald Dahl Festival voor de jongste bezoekers. Uiteraard speelt ook het grote aantal gratis programma’s en faciliteiten een rol in de populariteit van het Forum.

Het enorme bezoekersaantal is goed terug te zien in de kaartverkoop en het aantal leden. Sinds de opening meldden zich 1.800 nieuwe leden voor de bibliotheekfunctie in het Forum. Maar het filmbezoek spant de kroon: sinds de opening steeg dit met maar liefst zestig procent.

Ontelbare likes

Vanaf de opening is het aantal berichten op Instagram, Facebook en Twitter over het Forum geëxplodeerd. Met die ontelbare hoeveelheden superlatieven en hartjes kun je wel stellen dat het Forum de favoriete ontmoetingsplek is voor velen! Bekijk alle #forumgroningen foto's op Instagram.

5085