Raak mij aan! Touch me!
De Filmclub
Editie 2023-2024

De Filmclub

Bij De Filmclub worden leden verrast met zeven exclusieve voorpremières, mét inleiding. De Filmclub loopt van oktober 2023 t/m april 2024, met één bijeenkomst per maand.

Je aansluiten bij De Filmclub betekent dat je iedere maand, zeven maanden lang, een exclusieve en bijzondere voorpremière ziet. Je bent dus één van de eersten in Nederland die de film te zien krijgt, samen met een hele hoop andere filmliefhebbers.

De film wordt elke maand ingeleid door onze filmprogrammeur en er zit een consumptie bij de prijs inbegrepen. Na afloop van elke voorstelling krijg je per mail de mogelijkheid te film te beoordelen. De uitkomst wordt bij de volgende Filmclub gedeeld.

Met een Filmclubpas krijg je toegang tot de 7 films, inclusief consumptie. De films worden vertoond in Camera 5 en Camera 2.

Data seizoen 2023-2024

De Filmclub vindt plaats op vrijdag om 13.30 uur (Camera 5) en 13.45 uur (Camera 2).

  • 6 oktober 2023
  • 10 november 2023
  • 8 december 2023
  • 12 januari 2024
  • 9 februari 2024
  • 8 maart 2024
  • 12 april 2024

Film #6 C'è ancora domani

De grootste Italiaanse hit ooit is een gedurfde mix van drama en komedie met experimentele doch ontroerende dans uitspattingen – zeer onverwachts maar toch zeer toegankelijk.

Geschoten in beeldschoon zwartwit waan je je in het Rome van 1946, waar een huisvrouw de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man.

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s ziekelijke vader in Rome. Het is 1946 en de mensen in de stad balanceren tussen de bevrijdingsroes en de tekorten van de voorbije oorlog. Delia is het zorgende type die heeft leren omgaan met haar tirannieke man. De familie is opgewonden want hun dochter gaat zich verloven. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven… Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.

Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
108 minuten

Camera 5
Vrijdag 8 maart 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 8 maart 13.45 uur

Film #6 C'è ancora domani

Film #5 The Great Escaper

Hartverwarmend, op feiten gebaseerd Brits drama met Michael Caine in de rol van een oorlogsveteraan die op 89-jarige leeftijd ontsnapt uit een verzorgingstehuis om de zeventigste herdenkingsdag van D-Day in Normandië bij te wonen.

Met legendarische acteur Michael Caine (90) in zijn allerlaatste hoofdrol voor zijn pensioen en Glenda Jackson in haar laatste rol voor haar dood in 2023. In de zomer van 2014 haalt Bernard Jordan (Michael Caine) wereldwijd het nieuws met zijn ‘grote ontsnapping’ uit het verzorgingshuis waar hij woont. Zijn grote wens is om zich nog eenmaal bij zijn collega-oorlogsveteranen te voegen op het strand van Normandië ter herdenking van hun gevallen kameraden.

The Great Escaper vertelt niet alleen het inspirerende verhaal van een man die probeert in het reine te komen met zijn blijvende oorlogstrauma. Bernie’s avontuur, dat slechts 48 uur besloeg, viert ook de blijvende liefde in zijn 60-jarige huwelijk met Irene (Glenda Jackson) die haar echtgenoot op fantastische wijze steunt in zijn avontuur.

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
97 minuten

Camera 5
Vrijdag 9 februari 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 9 februari 13.45 uur

Film #5 The Great Escaper

Film #4 Àma Gloria

Àma Gloria is een ontroerende coming-of-age-film over Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van de jonge Louise Mauroy-Panzani.

De zesjarige Cléo (Louise Mauroy-Panzani) groeit op in Parijs. Sinds haar geboorte wordt ze opgevoed door de Kaapverdische Gloria, terwijl haar alleenstaande vader zelden thuis is. Cléo en Gloria zijn onafscheidelijk. Tot Gloria een telefoontje krijgt van haar familie en ze dringend terug naar huis moet om voor haar eigen kinderen te zorgen. Als Cléo de zomer bij Gloria in Kaapverdië mag doorbrengen, vormen deze maanden hun laatste herinneringen samen.

Àma Gloria is het indrukwekkende solo-regiedebuut van Marie Amachoukeli, die eerder de Camera d'Or won voor Party Girl met coregisseurs Claire Burger en Samuel Theis. De film ging in première op het Cannes Filmfestival als openingsfilm van de sectie La Semaine de la Critique. 'A debut made dazzling by an astonishingly intricate performance from its six-year-old star,' aldus Variety.

Kaapverdisch-Creools en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
83 minuten

Camera 5
Vrijdag 12 januari 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 12 januari 13.45 uur

Film #4 Àma Gloria

Film #3 Perfect Days

Eenvoud siert en ontroert in Wim Wenders’ pareltje Perfect Days, over een Japanse schoonmaker in harmonie met de routine. Het filmfestival van Cannes lauwerde hoofdacteur Kôji Yakusho voor zijn fijnbesnaarde spel.

Vernoemd naar het bekende Lou Reed-nummer, gunt Perfect Days een inkijk in het dagelijkse leven en werk van een man genaamd Hirayama. Hij lijkt perfect gelukkig met zijn schijnbaar eenvoudige bestaan in Tokio. De komst van nichtje Niko leert mogelijk iets meer over haar gesloten oom. Hoofdrolspeler Kôji Yakusho palmde Cannes in met zijn serene vertolking en werd er door de jury uitgeroepen tot de beste acteur in de competitie.

Voor regisseur Wim Wenders (Der Himmel über Berlin, Paris, Texas), ook aanwezig op het festival met zijn documentaire Anselm, betekende deze tedere karakterstudie een terugkeer naar Japan bijna 40 jaar na de documentaire Tokyo-Ga over meestercineast Yasujirō Ozu. De geest van Ozu laat zich hier zien in de bitterzoete, heilzame en stille schoonheid die kleine gebaren en geneugten vat met een grote empathie. Zoals Hirayama met zijn analoge camera het zonlicht vangt door het gebladerte van bomen.

Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
125 minuten

Camera 5
Vrijdag 8 december 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 8 december 13.45 uur

Film #3 Perfect Days

Film #2 The Old Oak

Ook in zijn zelfverklaarde laatste film neemt de 87-jarige Ken Loach - meester van het Britse sociaal-realisme - de strijdbijl op voor diegenen die de Britse politiek in de steek laat. De eeuwige humanist roept nog één keer op tot naastenliefde en solidariteit, ditmaal via een clash in Noord-Engeland tussen de lokale bevolking en Syrische vluchtelingen. 'The Old Oak' is de last pub standing.

Afzwaaien doet Loach met het slotstuk - na I, Daniel Blake en Sorry We Missed You - van zijn trilogie over de desastreuze gevolgen van de falende Britse politiek in Noord-Engeland. In een voormalig mijndorpje is de pub 'The Old Oak' het enige overgebleven toevluchtsoord voor de verpauperde arbeiders, maar het water staat ook aan de lippen van eigenaar TJ, uit wie alle hoop is weggevloeid. Wanneer zonder veel overleg Syrische vluchtelingen in het dorp geplaatst worden, zijn de twee verwaarloosde gemeenschappen tot elkaar veroordeeld.

Het finale zinnespel van Loach en scenarist Paul Laverty is opnieuw een strijdkreet tegen racisme, sociale dumping en apathische politiek, en een warme ode aan de kracht van solidariteit. Is het zo naïef om te geloven dat cinema ons kan samenbrengen? Volgens Loach alvast niet.

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
113 minuten

Camera 5
Vrijdag 10 november 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 10 november 13.45 uur

Film #2 The Old Oak

Film #1 Anatomy of a Fall

Spannend rechtbankdrama met Sandra Hüller als een schrijfster die na de dood van haar echtgenoot moet bewijzen dat zij onschuldig is. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes.

Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt.

De film is daarbij zeker geen klassieke  whodunit. Regisseuse Justine Triet ontrafelt een uiterst intelligent plot dat laat zien hoe moeilijk het is de ‘echte waarheid’ te leren kennen. En bestaat die wel? Als kijkers volgen we vooral het perspectief van Daniel. Wat gelooft hij van de verhalen die de advocaat, aanklager maar ook zijn moeder fabriceren van de gebeurtenissen?

Frans, Duits, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
152 minuten

Camera 5
Vrijdag 6 oktober 13.30 uur

Camera 2
Vrijdag 6 oktober 13.45 uur

Film #1 Anatomy of a Fall

Praktische informatie

Inloop

Je bent vanaf een half uur voor aanvang welkom bij de zalen.

Toegangsbewijs

Bij aankoop ontvang je een ticket. Dit is je toegangsbewijs voor de eerste voorstelling. Daar krijg je een Filmclubpas. Dit is je toegangsbewijs voor alle volgende films. Bewaar je ticket en je filmclubpas dus goed! Zonder toegangsbewijs kunnen we je geen toegang verlenen tot de zaal.

Consumptie

Je kunt een bij de inloop een lekker kopje koffie, thee of sapje pakken.

Hoe lang duurt de film?

De lengte van de film wordt steeds samen met de titel bekend gemaakt.

Welke films ga ik zien?

Ongeveer een week voor iedere Filmclubvoorstelling zetten we een aankondiging met informatie over de film op deze webpagina. Tot dan blijven de films dus ‘geheim’. Kaartkopers ontvangen ook steeds een e-mail met de titel van die maand. Heb je niet zelf je kaartje gekocht, dan staat jouw e-mailadres niet in ons systeem en kunnen we je niet mailen. Vraag degene die jouw ticket heeft gekocht, je de e-mails door te sturen.

Ik kan een keer niet, wat nu?

Lidmaatschap van de Filmclub is niet op naam. Mocht je een keer niet kunnen, is het geen probleem je Filmclubpas aan iemand anders uit te lenen.

Kan ik eenmalig een introducé meenemen?

Het is helaas niet mogelijk een introducé mee te nemen.

Misschien vind je dit ook leuk

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >