Raak mij aan! Touch me!

Johan Remkes keert na enerverende en drukke jaren in Den Haag, de provincie Noord-Holland en zijn fikse inspanningen voor de stikstofcommissie, terug naar Groningen. Mensen waarderen Remkes om zijn helderheid, daadkracht en overtuigingen die niet onderhevig zijn aan modieuze tendensen.

Remkes (1951) begon zijn politieke loopbaan in 1975 als voorzitter van de JOVD. Hij was gemeenteraadslid in Groningen, Statenlid en lid van Gedeputeerde Staten van Groningen.

Twee keer was hij Tweede Kamerlid (1993-1998, en 2006-2010). Hij was staatssecretaris van Volkshuisvesting in het kabinet-Kok II (1998-2002) en minister van Binnenlandse Zaken in de kabinetten-Balkenende. In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij tevens vicepremier.

Remkes werd in 2010 commissaris van de koning(in) in Noord-Holland. Hij was voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel en van het Adviescollege Stikstofproblematiek. De afgelopen acht maanden was hij waarnemend burgemeester van Den Haag.

Kijk mee op Platform F

Je kunt het interview bijwonen, koop van te voren je ticket via onze website. Of kijk het interview op Platform F.

Platform F

Agenda Zomertalks

Dinsdag 11 augustus
20:00 tot 20:45
Johan Remkes
Rabo Studio
€ 5,00
Dinsdag 18 augustus
20:00 tot 20:45
De nieuwe beeldenstorm
Rabo Studio
€ 5,00
Dinsdag 25 augustus
20:00 tot 21:00
Helga van Leur & Govert Schilling
Rabo Studio
€ 5,00

Dinsdag 18 augustus | De nieuwe beeldenstorm: 'helden' onder de loep

In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten sneuvelden in Amerika en Engeland meerdere standbeelden die een link hadden met de Amerikaanse burgeroorlog en de slavernij. Maar het ging verder; ook Columbus en Winston Churchill kregen het zwaar te verduren.

In Nederland richtte de verontwaardiging zich (weer) op het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn en het Rotterdamse Kunstencentrum Witte de With. Wie zijn ‘onze’ helden en hoe gaan we om met de verering van namen uit een gevoelig verleden? Waar begint en eindigt het verwijderen van standbeelden? En hoe zit het eigenlijk in Groningen? Ook hier hebben we een Witte de With-straat en zijn er zichtbare sporen van het slavernijverleden. Over deze actuele vragen gaat Anne Jan Toonstra in gesprek met historica Barbara Henkes en neerlandica en filosoof Lotte Jensen.

Kijk mee op Platform F

Je kunt het gesprek bijwonen, koop van te voren je ticket via onze website. Of kijk het interview op Platform F.

Dinsdag 18 augustus | De nieuwe beeldenstorm: 'helden' onder de loep

Dinsdag 25 augustus | Dag & Nacht

Wie oog heeft voor de wereld boven zijn hoofd, zal zich vaak verwonderen. Of het nu gaat om de adembenemende variatie in wolken of het kleurenspel bij regenbogen, halo’s, poollicht en zonsondergang. Of om onvoorstelbare sterrenstelsels, fonkelende planeten en de wassende maan als veranderlijke kunstwerken aan de nachtelijke hemel. Op dinsdag 25 augustus geven wetenschapsjournalist Govert Schilling en meteoroloog Helga van Leur een mini-college over hun nieuwe boek Dag en nacht, dat op 25 juni is verschenen Ook is er ruimte voor vragen tijdens de Q&A.

Kijk mee op Platform F

Je kunt het mini-college bijwonen, koop van te voren je ticket via onze website. Of kijk het interview op Platform F.

Dinsdag 25 augustus | Dag & Nacht

Meer op Platform F

Het interview met Johan Remkes zie je op Platform F, ons kanaal voor online programmering. Daar vind je bijvoorbeeld ook een interviews met Splinter Chabot, Frank Westerman, Herman Finkers en Sijbold Tonkens.

Meer op Platform F

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on