Raak mij aan! Touch me!

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar.

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? 

In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? 

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Agenda

Maandag 6 februari
13:30 tot 15:10
Camera 1
€ 11,50
Dinsdag 7 februari
18:30 tot 20:10
Camera 4
€ 11,50
Taal
Nederlands gesproken
Jaar
1900

Misschien vind je dit ook leuk

All the Beauty and the Bloodshed All the Beauty and the Bloodshed

All the Beauty and the Bloodshed

maandag 30 januari 12:45 tot 14:57
Goya, Carrière & The Ghost of Buñuel Goya, Carrière & The Ghost of Buñuel

Goya, Carrière & The Ghost of Buñuel

maandag 6 februari 18:30 tot 20:10
The Fabelmans The Fabelmans

The Fabelmans

maandag 6 februari 15:00 tot 17:41

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >