Raak mij aan! Touch me!

In 2017 onderzocht Jelle Brandt Corstius met zijn programma Robo sapiens (VPRO) hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven met enorme snelheid beïnvloeden en veranderen.

Hij reisde de wereld rond om de betekenis voor ons daarvan te onderzoeken. Opnieuw verdiept hij zich in de kunstmatige intelligentie en geeft hij zijn visie op de belangrijkste ontwikkelingen.

Drie onderzoekers in Artificial Intelligence (AI), verbonden aan het Bernoulli Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, zullen aan de hand van een aantal zeer verschillende voorbeelden bespreken hoe vergevorderd de ontwikkelingen binnen het AI-onderzoek echt zijn en hoe deze betrekking hebben op onze huidige samenleving.

Prof.  Davide Grossi: Democratische algoritmes. Dat algoritmes een bedreiging kunnen zijn voor democratische besluitvorming in onze maatschappij is pijnlijk zichtbaar geworden in de laatste paar jaren (zie bijvoorbeeld het Cambridge Analytica schandaal). Echter kunnen (en worden!) algoritmes gebruikt om betere, democratische groepsbesluiten te vormen. In deze lezing worden voorbeelden van dit soort `democratische algoritmes’ gegeven, en de positieve rol die ze in de maatschappij spelen zichtbaar maken.

Dr. Jacolien van Rij: AI & uitdrukkingen: Maak dat de kat wijs! Uitdrukkingen, zoals 'maak dat de kat wijs', zijn een belangrijk onderdeel van onze taal en worden veel gebruikt in communicatie. Maar voor spraakherkenningssoftware en automatische vertaalsystemen zijn ze lastig te herkennen en te gebruiken. In deze talk wordt besproken waarom uitdrukkingen een belangrijke uitdaging zijn voor AI.

Prof. Lambert Schomaker: "AI" - een gemakzuchtige kapstok voor iets dat er nog lang niet is. Mensen zijn er al lang aan gewend dat machines sommige taken beter kunnen uitvoeren dan mensen. Wie zou er vuistje willen drukken met een industriële robot? Wie kan het getal pi door drie delen en met een nauwkeurigheid van twintig decimalen opschrijven? Maar gaat het dan om kunstmatige intelligentie? Er wordt betoogd dat de huidige vondsten eerder 'single-trick ponies' zijn dan systemen met algemeen inzetbare intelligentie, maar dat wil niet zeggen dat er geen risico's zijn. Een 'single-trick pony' in de handen van een kwaadwillende menselijke gebruiker uit overheid of bedrijfsleven, dat is pas eng.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Waar blijven die robots nou?.

Mens & Machine

Welke kansen en gevaren brengt kunstmatige intelligentie met zich mee? We verkennen het dit seizoen met de expositie AI: More than Human en een randprogramma vol films, talks en theater.

Nieuws over de expo in je inbox >

Nieuws over de expo in je inbox >