Raak mij aan! Touch me!

Twintig jaar na de originele release in 1999 keert The Matrix terug naar de Nederlandse bioscopen.

In deze visueel baanbrekende sciencefiction-actiethriller speelt Keanu Reeves computerhacker Neo, die op een dag wordt benaderd door cyberrebellen Morpheus (Laurence Fishburne) en Trinity (Carrie-Anne Moss). Die verklappen hem de huiveringwekkende waarheid over onze wereld: het is een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Morpheus gelooft dat Neo de uitverkorene is om deze situatie, de “Matrix”, te kraken en de mensen te bevrijden van de machines. Hiervoor moet hij wel bereid zijn terug te keren naar de échte wereld.

De film sleepte maar liefst vier Oscars in de wacht en maakte vooral indruk door zijn revolutionaire special effects. Zo werd bijvoorbeeld het ‘vertragen’ van de tijd (om de baan van een kogen te volgen) naderhand in films en games veelvuldig toegepast.

Inleiding door Peter Joosten - wo 1 april 2020

Deze film wordt ingeleid door biohacker en toekomstdenker Peter Joosten.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
136 min
Kijkwijzer
Acteurs
Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Laurence Fishburne
Land
VS
Jaar
1999
Regie
The Wachowski’s

Mens & Machine

Welke kansen en gevaren brengt kunstmatige intelligentie met zich mee? We verkennen het dit seizoen met de expositie AI: More than Human en een randprogramma vol films, talks en theater.

Mens & Machine

Nieuws over de expo in je inbox >

Nieuws over de expo in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on