Raak mij aan! Touch me!

Deze blockbuster van regisseur Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight) is een tweeënhalf uur durende adrenalinekick. Tenet is zijn eigen variant op een Bondfilm: met spionageverwikkelingen, exotische locaties, snelle vlieg-, vaar- en voertuigen, maar ook met een serieuze ondertoon en een ingewikkelde tijdreistwist.

Slechts gewapend met één woord – Tenet – moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet tijdreizen, maar Inversie. Met een internationale sterrencast met o.a.  John David Washington, Robert Pattinson en Elizabeth Debicki.

Tijd beweegt zich altijd voort in één richting. Een ijsblokje kan smelten tot een plasje water, maar een plasje water vriest nooit terug in de vorm van een ijsblokje. We kunnen een eitje kloppen, maar we kunnen het mengsel nooit 'ontkloppen'. Eerst oorzaak, dán pas gevolg. Dat lijkt allemaal heel logisch, maar onze hersenen werken overuren om 'tijd' te snappen. Neurowetenschapper Joost de Jong zal aan de hand van een aantal opmerkelijke wetenschappelijke fenomenen de ultieme temporele illusie inleiden: de film Tenet
 

Inleiding door Joost de Jong

Joost de Jong is cognitief neurowetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen en is expert op het gebied tijdsperceptie. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe onze hersenen de tijd bijhouden, en waar dat eigenlijk goed voor is.
 

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen. 

Daarom organiseren we sinds 2019 samen Marvelous Mind: een reeks films die verhalen vertellen over specifieke aspecten van de menselijke geest of een hersenstoornis. Het onderwerp wordt ingeleid door een wetenschapper die gespecialiseerd is in de betreffende materie. De avond wordt afgesloten met een bespreking van de film.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Tenet.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
150 min
Kijkwijzer
Acteurs
John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson
Land
Verenigd Koninkrijk,VS
Jaar
2020
Regie
Christopher Nolan

Misschien vind je dit ook leuk

Koolhovens Keuze Koolhovens Keuze

Koolhovens Keuze

vrijdag 10 november 19:30 tot 22:45

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >