Raak mij aan! Touch me!

Wil je deze zomer je Nederlands op niveau houden en misschien zelfs verbeteren? Kom dan naar de zomerschool in Forum Groningen, speciaal voor internationals.

Ben jij een international in Groningen?

Zes ochtenden met elke keer een ander thema. Met rondleidingen én een excursie naar een nieuwe stadswijk. Elke ochtend is op zichzelf staand, dus los te boeken! 

Het programma is in begrijpelijk Nederlands en met veel ruimte om zelf te spreken. De begeleiders zijn Janine Eleveld en Rudi Kamminga, Nt2-docenten bij Forum. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Summer course Go Dutch .

Vrijdag 6 augustus
09:30 tot 12:30
Cursus 3
€ 7,50
Vrijdag 13 augustus
09:30 tot 12:30
Cursus 3
€ 7,50
Vrijdag 20 augustus
09:30 tot 12:30
Cursus 3
€ 7,50

Programma

Vrijdag 16 juli: "De Suikerzijde" - fietsexcursie naar een stadswijk van de toekomst

Aan de westkant van Groningen ontstaat de komende jaren een grote, nieuwe stadswijk. Vroeger was het een suikerfabriek, over een paar jaar staan hier 5000 huizen. We krijgen een rondleiding over het terrein en we bezoeken de Campagne. Dit is een broedplaats voor creatieve kunstenaars en ondernemers. We drinken koffie op één van de terrassen op het terrein.

Neem je fiets mee! We vertrekken bij Forum Groningen om 9.30 uur.

Vrijdag 23 juli: "Boekweit en pastinaken" - biologisch eten en leven 

Koop je zelf wel eens biologische artikelen, zoals groente, vlees of waspoeder? Hoe belangrijk is het voor je en wat vind je van het 'bio-aanbod' in Groningen? Hierover praten we deze ochtend. Te gast is Jacob de Vries van natuurvoedingwinkel De Nieuwe Weg. Hij laat een paar bijzondere producten zien en spreekt met ons over de filosofie achter zijn winkel. Ook bekijken we voorbeelden van biologische groenten en fruit: hoe heten ze en wat kun je ermee doen?

Vrijdag 30 juli: "Eeuwenoud Groningen" - historische panden, hofjes en cafés

Je kunt veel leren over de geschiedenis van Groningen als je kijkt naar historische gebouwen. De vroegste woonhuizen, eeuwenoude cafés en hofjes waar pelgrims overnachtten. Elk pand brengt een stuk geschiedenis tot leven. We spreken over de functie van de panden, vroeger en nu. We brengen een bezoek aan het mooie Pepergasthuis en drinken koffie in één van de historische cafés.

Vrijdag 6 augustus: "Denkend aan Holland ..." - nieuwkomers en hun liefde voor de Nederlandse taal

"De Nederlandse taal heeft mij een enorme vrijheid gegeven, die ik elke nieuwkomer gun." Dit zei Mira Feticu uit Roemenië, schrijfster van het boek 'Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal'. Naast haar hebben ook andere anderstaligen met succes in het Nederlands gepubliceerd, zoals Rodaan Al Galidi, Kader Abdolah en Yasmine Allas. Je maakt deze ochtend kennis met Nederlandse poëzie van schrijvers uit andere culturen. En we schrijven zelf een gedicht!

Kijk hier naar een interview met Mira Feticu. (start: 5.50).

Vrijdag 13 augustus: 'Kunst aan je voeten' - kunstwerken op straat

In Groningen zie je veel kunst op straat, zoals Het peerd van Ome Loeks op het Stationsplein of Farsi Largo/ Making Space boven het Waagplein. Wie zijn de makers en wat is het verhaal achter deze kunstwerken? We praten over kunst in de openbare ruimte, met voorbeelden uit Groningen en andere plekken op de wereld. Ook gaan we naar buiten om enkele kunstwerken van dichtbij te bekijken.

Vrijdag 20 augustus: "Geen plastic maar klei" - oplossingen voor een circulaire wereld

Voor een duurzame en circulaire wereld hebben we creatieve oplossingen nodig. In Groningen werken ontwerpers graag met lokale en natuurlijke materialen zoals klei, stro en zeewier. Op deze ochtend maak je kennis met een aantal interessante ideeën en projecten. En ontwerper Marc Paulusma komt langs met een 3D-printer die klei en vlas gebruikt in plaats van plastic.