Raak mij aan! Touch me!

Het Stadspark is al bijna 100 jaar het grootste park van Groningen. Het park beweegt mee met de tijd en is altijd in otwikkeling. Ook nu. 

Marinke Steenhuis van bureau SteenhuisMeurs kan als geen ander het verhaal van het Stadspark vertellen. In deze lezing neemt ze je mee in haar onderzoek naar de geschiedenis van het Stadspark. Ze ontrafelt de ontstaansgeschiedenis van het park verbindt die met de toekomst van dit bijzondere stukje Groningen. 

In 2023 werkte bureau SteenhuisMeurs in opdracht van de gemeente Groningen aan een cultuurhistorische analyse van het Stadspark. Met veel archiefmateriaal komen de initiatiefnemers, de stad en het park tot leven. 

Vanaf 1903 werd er in Groningen nagedacht over een groot stadspark. Of eigenlijk, een parksysteem: een groenblauwe dooradering die door de stad slingerde, waarbij het Here- en Emmaplein, het Noorderplantsoen, Sterrebos en Helperlinie schakels waren. Dat een relatief kleine stad als Groningen deze ambitie, een structurerend dragend element voor de stadsontwikkeling, zo vroeg formuleerde, tekende en grotendeels uitvoerde, mag een unicum in Europa genoemd worden. Moderne stedenbouw in Groningen, nog vóór 1910 – met een parksysteem als longen van de stad. 

De parkroutes kwamen uit in het Stadspark: proef de naam: geen Westerpark of Westerplantsoen, maar het Stadspark. Het park was niets minder een culturele daad. Het Stadspark werd in de beginjaren neergezet als ‘hoofd-lustoord voor de Groningers, kroonjuweel van de stad.’ Het kwam voort uit de succesvolle samenwerking tussen directeur Gemeentewerken J.A. Mulock Houwer en grootindustrieel J.E. Scholten. Leeftijdsgenoten waren het, met een droom voor de stad, de eerste vanuit zijn drafbaan-passie en ondernemersbehoefte om Groningen vooruit te krijgen, de tweede vanuit zijn kennis van het belang van groene ruimtes voor de moderne stedeling. 

Let's Gro Festival

Let’s Gro is hét (gratis) festival over de toekomst van Groningen. Op 3, 4, en 5 november is iedereen welkom om samen na te denken over toekomstideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten in de stad, zijn er inspirerende sprekers en kun je bij miniworkshop ontdekken hoe je zelf kunt bij dragen aan een beter klimaat.

Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Groningen en tal van andere organisaties.

Meer info

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Stadspark, park voor de stad.