Raak mij aan! Touch me!

Hoe overbrug je de verschillen tussen inkomen, kansen en gezondheid? 

Bij vrijwel iedere beschouwing van de huidige problemen in Nederland duikt-ie op: de kloof. Google meldde in 2022 een stijging van 400 procent van de zoekterm. Hoewel dé kloof lastig aan te wijzen valt, worden verschillen in Nederland zowel meetbaar als voelbaar groter. De verkiezingsuitslag van 15 maart is hier een duidelijk voorbeeld van.  

Columnist, opiniemaker en presentator Sander Schimmelpenninck onderzocht voor zijn programma Sander en de Kloof de vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland. Welke lessen trekt hij uit de ontmoetingen in de serie en de actuele politieke en sociaaleconomische situatie in Nederland? Met welke oplossingen kunnen we direct aan de slag?  

Overdag brengt Sander een bezoek aan de Groningse wijken. 's Avonds deelt hij zijn ervaringen uit de wijken en zijn visie op de aanpak van ongelijkheid.  

Maaike Schoon zal Sander interviewen.

Dit programma is een uitgesteld onderdeel van het Let's Gro Festival 2022. Een nieuwe editie van Let's Gro vindt plaats van 3 tot en met 5 november 2023. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Sander Schimmelpenninck: de kloof.

Maaike Schoon

Maaike Schoon is presentator van Buitenhof voor de VPRO. Daarnaast begeleidt ze debatten onder meer in De Rode Hoed en Pakhuis de Zwijger. Als vaste medewerker van Vrij Nederland schrijft ze over economie en politiek.

Haar artikel over de woningmarkt ‘Waarom het niet de schuld is van Prins Bernhard jr. dat jij geen huis kunt betalen’ is het best gelezen artikel van 2021. Ze won er de Blendle-award mee voor het best beluisterde artikel. Schoon studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde haar master Journalistiek aan de Universiteit van Groningen. Na een stage bij Het Parool mocht ze direct aan de slag als verslaggever. Voor het maandblad Opzij werkte ze jarenlang als politiek redacteur en columnist.

Maaike Schoon

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >