Raak mij aan! Touch me!

Op 14 december 2023 is het honderd jaar geleden dat de grote volksschrijver Gerard Reve geboren is.

Op deze avond spreken we over hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals De avonden, De ondergang van de  familie Boslowits Werther Nieland, Op weg naar het einde, Nader tot U, Moeder en zoon, Bezorgde ouders, zijn poëzie. Wat maakt Reve zo’n groot stilist? Waarom was Reve zo grappig? En wat verstond Reve onder romantisch-decadent schrijverschap? Welke rol speelt de mystiek?

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz, journalist en schrijver Frank van Dijl en Reve-fan Eric Wiss gaan in gesprek over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. De gespreksleider is Rense Sinkgraven

Deze Reve-avond is in samenwerking met Geboekt in Haren. 

Agenda

Donderdag 14 december
20:00 tot 22:00
Bibliotheek Haren
Bibliotheek Haren
€ 12,50

Ellen Deckwitz

Ellen is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2019 verscheen de dichtbundel Hogere natuurkunde. In 2020 verscheen bij Uitgeverij Pluim Dit gaat niet over Grasmaaien. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie, waarin Dit gaat niet over grasmaaien en Olijven moet je leren lezen samenkomen. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. 

Ellen Deckwitz

Frank van Dijl

Frank van Dijl is journalist en schrijver. Hij is medewerker van de literaire website Tzum en redacteur van de tweewekelijkse opiniekrant Argus. Als literatuurredacteur was hij verbonden aan Het Vrije Volk. Hij schreef ook over boeken en schrijvers voor Bzzlletin, Literair Paspoort, Algemeen Dagblad, HP/De Tijd. Hij was lange tijd restaurantrecensent van de Rotterdam-editie van NRC. Als uitgever bracht hij bibliofiele edities uit van onder anderen Willem Frederik Hermans, Leo Vroman en Jan Eijkelboom. Als romanschrijver debuteerde hij enigszins laat met Van Steen.

Over Gerard Reve publiceerde hij De Avonden forever. Vorige maand verscheen het vijfde deel van een zesdelige serie over de reisbrieven in Op weg naar het einde en Nader tot U

Frank van Dijl

Eric Wiss

Eric heeft theologie gestudeerd in Amsterdam en is ruim 25 jaar werkzaam als geestelijk verzorger in de ouderenzorg in achtereenvolgens Amsterdam, Amstelveen, Delft, Laren (Noord-Holland) en Haarlem. Eric is tevens diaken van het bisdom Haarlem-Amsterdam en Reve-fan in hart en nieren. Hij woont momenteel met zijn gezin in Zwanenburg, een dorpje onder de rook van Amsterdam. 

Eerder, op de 10e sterfdag van Reve, gaf Eric voor Forum Groningen (toen nog Groninger Forum) een lezing over Reve en het Katholicisme (‘U heb ik lief’) in ‘Pand Bebeka’ aan de Ubbo Emmiussingel 2, waar het beroemde verhaal ‘Een lezing op het land’ zich afspeelt. 

Eric Wiss

Boeken van/over Gerard Reve

  • Homoseksuele mannen ; Geloofsproblematiek ; Briefromans ; Lezen voor de lijst
Gerard Reve,
Op weg naar het einde [Boek]
  • Adolescentie ; Lezen voor de lijst ; Amsterdam ; 1945-1950
Gerard Reve,
De avonden [Boek] : een winterverhaal
  • Reve, Gerard ; Biografieën
Nop Maas,
Gerard Reve : kroniek van een schuldig leven [Boek] : 1: De vroege jaren (1923-1962)
  • Homoseksuele mannen ; Sadomasochisme
Gerard Reve,
De taal der liefde [Boek] : roman
Nop Maas,
Gerard Reve : kroniek van een schuldig leven [Boek] : 2: De rampjaren (1962-1975)

Boektitels van de gastsprekers

  • Gedichten schrijven
Ellen Deckwitz,
Zo word je een geweldige dichter [Boek]
  • Poëzie
Ellen Deckwitz,
Olijven moet je leren lezen [Boek] : een cursus genieten van poëzie
Ellen Deckwitz,
De steen vreest mij [Boek]
Ellen Deckwitz,
Hogere natuurkunde [Boek]
  • Poëzie
Ellen Deckwitz,
Dit gaat niet over grasmaaien [Boek] : hoe lees je poëzie
  • Reve, Gerard ; Biografieën
Nop Maas,
Gerard Reve : kroniek van een schuldig leven [Boek] : 1: De vroege jaren (1923-1962)

Misschien vind je dit ook leuk

Mijlpalen in de literatuur Mijlpalen in de literatuur

Mijlpalen in de literatuur

donderdag 7 december 19:30 tot 21:30
Past Lives Past Lives

Past Lives

zaterdag 2 december 12:00 tot 13:56