Raak mij aan! Touch me!

Meer dan ooit te voren gaan mensen massaal de straat op. De doelen verschillen, maar het gevoel van noodzaak lijkt hetzelfde.

Wat zou de wereld zijn zonder rebelse schrijvers en denkers? Zij brengen de tongen in beweging. Zij houden de gemoederen bezig. Vandaar dat we blij zijn met de komst van Ebru Umar, Anton Dautzenberg en Eva Rovers naar het Forum. Cunera van Selm zal dit gesprek leiden.

Agenda

Zondag 15 maart
16:00 tot 18:00
Rabo Studio
€ 10,00

Eva Rovers

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

In juni verscheen haar nieuwste boek, De rebelse held, een bundeling prikkelende brieven die zijn schreef aan de bijna vergeten uitvinder, filosoof, dichter, auto-ontwerper, architect en futuroloog Richard Buckminser Fuller - ook wel 'de Leonardo da Vinci van de twintigste eeuw' genoemd. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva in deze brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.

Eerder schreef Eva twee boeken over opstand en activisme: in 2017 verscheen Ik kom in opstand, dus wij zijn, een filosofisch pamflet over opstand in digitale tijden. Een jaar later schreef ze Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

Eva schreef ons over het thema van de Boekenweek: ‘Meer dan ooit te voren gaan mensen massaal de straat op. De doelen verschillen, maar het gevoel van noodzaak lijkt hetzelfde. Mensen die nooit eerder protesteerden, doen dat nu toch. Ook in Nederland. We lijken allemaal rebellen en dwarsdenkers te worden. Zullen we op die manier de wereld ten goede veranderen of komen we door al die protesten steeds meer tegen over elkaar te staan?

Foto © Niels Vlug

Eva Rovers

Ebru Umar

Er zijn weinig vrouwen in Nederland die zoveel emotie oproepen als columnist Ebru Umar. Positief of negatief – je houdt van haar of je haat haar, er lijkt geen middenweg te zijn.

Elke column die ze publiceert, staat garant voor gedoe. Zelfs als de woorden moslim, integratie, politiek, deportatie, vrouwen, emancipatie, full time werken, sterilisatie, haten, (Neder)Turk, Mocro’s, Erdogan of VVD er niet in voorkomen, Ebru’s kans om ooit nog uitgeroepen te worden tot de nationale knuffelturk, was al vergooid voordat ze ooit een letter gepubliceerd had. Haar boek Geen talent voor de liefde kun je lenen bij het Forum.

Gelukkig maar. Zo'n Pim Fortuynprijs win je niet zomaar. Bovendien: if you can't stand the heat, get out of the kitchen. De columnistenkitchen is Ebru's domein; die andere keuken wil ze niet dood in gevonden worden.

Foto © Thomas Schlijper

Ebru Umar

Anton Dautzenberg

A.H.J. Dautzenberg doet als schrijver geen concessies aan zijn lezers, maar sleept ze wel mee naar alle krochten van zijn getormenteerde geest. Zijn boeken kun je lenen bij het Forum.

Hij is een meester in de grensoverschrijding. Zo maakte hij in juli 2011 op zijn site bekend dat hij lid is geworden van de pedofielenvereniging Martijn. Naar eigen zeggen uit sympathie en mededogen, maar ook uit protest tegen de manier waarop in Nederland een hetze is begonnen tegen pedofielen. Vervolgens werd hij overladen met negatieve reacties en ontving zelfs doodbedreigingen.

In 2013 verdedigde Dautzenberg de omstreden ‘fraudehoogleraar’ Diederik Stapel. Dit leidde uiteindelijk tot zijn ontslag bij Fontys Hogeschool in Tilburg. Diederik Stapel, die ook net bij Fontys was begonnen, stapte op uit solidariteit met de schrijver.

Zijn teksten verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, De Volkskrant, NRC Handelsblad, NRC Next, Het Financiële Dagblad, VPRO Gids en Vara TV Magazine. Maar hij trad ook regelmatig op bij festivals als Crossing Border, Literatuur Late Night, de Uitmarkt, Pauw & Witteman, Dit was het nieuws, Noorderzon en Lowlands. In 2019 is Dautzenberg benoemd tot stadsdichter van Tilburg.

Foto © Wouter le Duc

Anton Dautzenberg

Agenda

Zondag 15 maart
16:00 tot 18:00
Rabo Studio
€ 10,00

Misschien vind je dit ook leuk

Lutje Poetry Lutje Poetry

Lutje Poetry

donderdag 27 februari 19:30 tot 21:30

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on