Raak mij aan! Touch me!

VERS ORGANISEERT: P.S. PECHSTUDENT
(Alles wat je niet op school hebt geleerd)

Waarom moet ik ineens rente betalen over mijn studieschuld? Wat gebeurt er als ik deze weiger te betalen? Waarom kan ik geen kamer vinden? Kan ik wel een hypotheek krijgen met zo’n studieschuld? En wat als je helemaal niets kunt vinden op deze woningmarkt? Zijn er dan alternatieven?

Op school leer je alles over kansberekening, polymeren en de Franse revolutie maar word je helemaal niet klaargestoomd voor de uitdagingen waar je als student in het echte leven tegenaan loopt: het oplopen van een behoorlijke studieschuld en de enorme krapte op de woningmarkt. Daarom organiseert VERS op 31 mei het event P.S. PechStudent, waar je alles te weten komt over deze niet onbelangrijke onderwerpen.

Tijdens de avond gaat host Milou Deelen in gesprek met onder andere Marinus Jongman van #Nietmijnschuld, FNV en Groninger Studentenbond, Maaike Wind van het boek Fuck die Studieschuld, Timmy Star van Huurdokters, woonbeleid-onderzoeker Niels van Schaik, en vertegenwoordigers uit krakersbeweging Het Kraaienest. Daarnaast verzorgt Ghiel de Best (eerder Popprophet) livemuziek, én gaat kok Gjelt van Hoorn gedurende het event aan de slag met het maken van een studie-rente-vriendelijke en lekkere maaltijd. Uiteraard is er ruimte voor al je vragen.

P.S. PechStudent is een onderdeel van een driedelige reeks, die je de kans geeft om dit jaar meer nuttige kennis over jezelf en het leven op te doen dan al die jaren dat je in de schoolbanken hebt gezeten. Tijdens de reeks komen allerlei onderwerpen voorbij; van politiek en fake nieuws tot veiligheid en gezondheid.

Kun jij niet wachten om te leren over dingen die er écht toe doen? Scoor dan nu je kaartje voor P.S. PechStudent!

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor P.S. Pechstudent VERS.

Milou Deelen (host!)

Van als statement naakt op de cover van de VROUW staan tot een open brief publiceren in de krant aan de man die een foto onder haar rok nam: Milou laat flink van zich horen! Ze schuift aan bij verschillende radioprogramma’s en talkshows, schrijft (mee aan) boeken over het seksleven van vrouwen en spreekt zich luid uit tegen onrecht en ongelijkheid: een betere host voor ons strijdlustige evenement kunnen we niet verzinnen. 

Ghiel de Best: rapper/artiest, kunstenaar)

Popprophet (Ghiel de Best) studeerde af aan de academie Minerva als beeldend kunstenaar en artiest. Zijn persoonlijke leven staat op humoristische en onverwachte wijze centraal in zijn teksten, evenals struggles die jij als pechstudent wel zal herkennen.

Gjelt (kok bij Concerthuis en Pakhuis)

Gjelt is kok bij het Pakhuis en Concerthuis. Wij hebben hem de opdracht gegeven om tijdens ons evenement voor 4-6 personen een veganistische maaltijd te maken op één pit, met een budget van slechts €5,-. Inflatie nekt namelijk vooral ons als skeere studenten, en wij willen natuurlijk niet dat jullie verhongeren. Gaat het hem lukken? Komt dat zien!

Marinus Jongman (van #Nietmijnschuld, FNV en Groninger Studentenbond)

Als er iemand iets weet van protesteren tegen het leenstelsel, dan is het Marinus Jongman wel. Hij doet dit via #Nietmijnschuld, Groninger Studentenbond en de FNV Young & United. Bereid al je vragen over het leenstelsel en studentenrechten maar vast voor, want dit is de perfecte kans om je antwoorden te verzamelen.

Maaike Wind (Fuck die Studieschuld)

Maaike Wind (Fuck Die Studieschuld) heeft in 2 jaar tijd €30.000,- van haar studieschuld (€51.759,-) afbetaald. Inmiddels heeft ze geen studieschuld meer, maar wél een zoontje, een kat én een huis in de binnenstad van Groningen (ja, echt). Jaloersmakend, als je het ons vraagt, daarom komt zij tips geven hoe ze dat heeft gedaan.

Timmy Star (Huurdokters, huurrechtenspecialist)

Timmy Star, huurrechtspecialist en ambassadeur van de Huurdokters komt ons voorzien van allerlei kennis over de rechten die jij hebt als huurder en waar je terecht kan als je huurbaas jouw rechten schendt. De missie van de Huurdokters is om een eerlijke huurmarkt te realiseren, om zo jou een beter studentenleven te geven!

Niels van Schaik (van KAW, studieschuld-ervaringsdeskundige en onderzoeker woonbeleid in o.a. Groningen)

Niels van Schaik is adviseur bij KAW en onderzoeker over woonbeleid. Hij heeft ervaring met het hebben van een studieschuld en wil het woonbeleid in Groningen verbeteren en vernieuwen. Hij gaat in gesprek met andere gasten en het publiek over de hoe we stappen kunnen zetten richting verbetering!

Krakersbeweging Kraaienest

Anarchistisch en een vleugje mysterieus: Kraaienest is al sinds 2021 druk bezig met het op de kop zetten van Groningen. Kraaienest streeft naar een wereld waarin we elkaar helpen en samen hiërarchieën weten af te breken door middel van hun community, vaardigheden en opstandigheid. Wil jij samen met Kraaienest rebelleren tegen de rijke elite vol huisjesmelkers?

Misschien vind je dit ook leuk

Sander Schimmelpenninck: de kloof Sander Schimmelpenninck: de kloof

Sander Schimmelpenninck: de kloof

donderdag 22 juni 20:00 tot 21:30