Raak mij aan! Touch me!

Het rondtoerende Podcastfestival strijkt neer in het Forum! 

Hoe klinkt een plek waar nog nooit iemand geweest is? Op 22 februari 2021 deelde NASA een opname van het ruimtevoertuig de Perseverance Rover op Mars. Het fragment is nog geen twintig seconden lang, maar brengt je meteen naar een plek waar geen mens voet heeft gezet. De transportatieve kracht van audio onderzoeken we in de vierde editie van het Podcastfestival met het thema: ‘Neem me mee’.

Hoofdgast dit jaar is de Amerikaanse Sean Cole, eindredacteur bij This American Life.

Fotocredits: Gijs de Koning

Kom lekker luisteren op 3 West

Overdag kun je ook volop luisteren én kijken. Schuif ’s middags aan bij een aantal (gratis) live podcasts op 3 West. Laat hier ook je beste podcaststip achter op de tipmuur en luister op 5 West (bij het Camera Café)  naar een selectie van podcasts op de beeld- en geluidzitjes.

15:00-16:00 Hooggeëerd publiek

Hooggeëerd publiek is dé cultuurpodcast van het Noorden. Elke twee weken praten verslaggevers Kirsten van Santen en Joep van Ruiten je op donderdag bij over de leukste, spannendste en beste cultuurevenementen van Drenthe, Friesland, Groningen en daarbuiten. Wat moet je zien, wat mag je beslist niet missen en wat kun je met gerust hart laten schieten? Van festival tot musical en van Netflix-serie tot de beste boeken, je hoort het allemaal bij Hooggeëerd publiek!  

16:00-17:00 Dertig doen

Lidian en Patriecia worden dertig. Dat vinden ze nogal wat. Daarom leggen ze hun laatste maanden als twintigers vast in een podcast: Dertig Doen. Daar komt van alles aan bod: van rimpelraadsels tot baarmoederpraat en gesprekken over geluk, vriendschap en moederliefde. Ondertussen werken de twee challenges af voor de rubriek: de-dit-moet-je-doen-voor-je-dertigste-challenge.

Op het podcastfestival hebben Lidian en Patriecia het over Groningen als dertigersstad. Dat is het namelijk niet, het is een echte studentenstad. Of hebben ze 't mis? Wat is er wel? Wat moet er nog komen? En de manager van café BOEL is hun gast!

17:00-18:00 Tzumcast

De Tzumcast is een gezellige boekenclub waarin vier literatuurliefhebbers elke aflevering een nieuw Nederlands boek bespreken. De inhoud en stijl van het werk worden onder de loep genomen en voorzien van achtergronden en commentaar, dikwijls gepaard met vrolijk gekeuvel over aanverwante zaken. Uiteindelijk velt het viertal een streng doch rechtvaardig oordeel, waarbij het vaak uitdraait op een felle discussie tussen de vier bevlogen besprekers.

Op het Podcastfestival bespreken ze de roman Willem die Madoc maakte van Nico Dros: een wervelende avonturenroman over de donkere middeleeuwen, waarin de hoofdpersoon zich van kloosterling tot ridder ontpopt en uiteindelijk zelfs meerdere historische werken uit de Middelnederlandse literatuur opschrijft. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen of in discussie te gaan met het olijke viertal.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Podcastfestival.

Workshop – Podcasting 101

Je hebt een prachtig verhaal te vertellen en je voelt aan álles dat dat verhaal een podcast moet worden. Maar waar begin je? In deze workshop leert radio- en podcastmaker Marjolein Knol (Buiten de Muren en De Hilte 11) jou om een verhaal met audio te vertellen. Voor iedereen die enthousiast wordt van verhalende podcast en daar meer over wil leren. 

Avondprogramma

19:00 -19:45 Parels uit het Noorden
Welke podcasts gaan dit jaar verschijnen en mag je absoluut niet missen? We zetten de noordelijke makers voor je op een podium en lichten vast een tipje op van de sluier. De podcasts variëren van onopgeloste moordzaken (Dagblad van het Noorden) en de Drentse muzikant Harry Muskee (RTV Drenthe) tot een wandelroute van PeerGroup. Allen hebben ze met toewijding een artistieke productie in touw gezet. Ben je zelf maker? Dit is je kans om andere verhalende podcastmakers uit het noorden te ontmoeten! Met Annique Oosting, en Herman Sandmann Roy van Gool, Tom Tieman en Krina Huisman.

20:00 - 20:05 uur– Performance Myron Hamming
Stadsdichter Myron Hamming laat zich inspireren door het thema ‘Neem me mee’ en verzorgt een spokenword-performance. Myron Hamming zal een artistieke interpretatie geven van dit fragment en een voordracht schrijven speciaal voor deze avond.

20:05 - 21:00 uur – Illustere Figuren – Intergalactische Hoorspelen
Dit jaar verlaten we met theatergroep Illustere Figuren ons hemellichaam en stijgen op naar de ruimte. In de Intergalactische Hoorspelen creëren de mannen een eigen universum met alledaagse en ongebruikelijke voorwerpen en geven een absurde draai aan maatschappelijke thema’s als plastische chirurgie, babyboom, geldcreatie en keuzestress.

21:00-22:00 – FC Groningen Dé Podcast
In Stad zijn er maar liefst drie podcasts over de groen-witte voetbalclub: Kon Veel Minder de Podcast, De Koffiecorner en Radio Milko. En die makers zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Wij zetten ze voor het eerst sinds podcastheugenis gebroederlijk samen in een ruimte om een voorbeschouwing te geven op het nieuwe seizoen. Als dat maar goed gaat.

22:00-23:00 – An evening with Sean Cole
Sean Cole is a producer at This American Life. During his talk, he will play some of his favourite pieces of audio -- from his own work and from other shows -- that deliver you to another place or time. He will discuss the transportative power of sound.

Misschien vind je dit ook leuk

Expeditie geluk

Expeditie geluk

donderdag 27 januari 20:00 tot 22:00