Raak mij aan! Touch me!

Eenvoud siert en ontroert in Wim Wenders’ parel Perfect Days, over een Japanse schoonmaker in harmonie met de routine. Cannes lauwerde hoofdacteur Kôji Yakusho voor zijn fijnbesnaarde spel.

Vernoemd naar het bekende Lou Reed-nummer, gunt Perfect Days een inkijk in het dagelijkse leven en werk van een man genaamd Hirayama. Hij lijkt perfect gelukkig met zijn schijnbaar eenvoudige bestaan in Tokio. De komst van nichtje Niko leert mogelijk iets meer over haar gesloten oom. Hoofdrolspeler Kôji Yakusho palmde Cannes in met zijn serene vertolking en werd er door de jury uitgeroepen tot de beste acteur in de competitie.

Voor regisseur Wim Wenders, ook aanwezig op het festival met het 3D-portret Anselm, betekende deze tedere karakterstudie een terugkeer naar Japan bijna 40 jaar na de documentaire Tokyo-Ga over meestercineast Yasujirō Ozu. De geest van Ozu laat zich hier zien in de bitterzoete, heilzame en stille schoonheid die kleine gebaren en geneugten vat met een grote empathie. Zoals Hirayama met zijn analoge camera het zonlicht vangt door het gebladerte van bomen.

Hoe lees ik een film? | wo 27 dec

Op woensdag 27 december bekijken we Perfect Days in onze serie Hoe lees ik een film?. Wat is de functie van de titel van een film? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? En welke metaforen vinden we terug in het verhaal?

Deze en andere vragen stelt Lidewijde Paris in het programma Hoe lees ik een film?: een ontspannen manier om een film te analyseren. Zet je boekenhoofd op en kom lezen!

Meer data en titels

Agenda

Donderdag 14 december
Premièredatum, speeltijden volgen
Vrijdag 15 december
21:10 tot 23:25
Camera 2
€ 11,50
Taal
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
125 min
Kijkwijzer
Acteurs
Kôji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, Yumi Asô, Tokio Emoto
Land
Japan,Duitsland
Jaar
2023
Regie
Wim Wenders

Misschien vind je dit ook leuk

About Dry Grasses About Dry Grasses

About Dry Grasses

Premièredatum donderdag 21 december
The Old Oak The Old Oak

The Old Oak

Premièredatum donderdag 21 december
Until Tomorrow Until Tomorrow

Until Tomorrow

Premièredatum donderdag 21 december

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >