Raak mij aan! Touch me!

Parijs 2030 nadert met rasse schreden. Maar hoe ‘Paris Proof’ is onze stadsontwikkeling nou eigenlijk? 

Parijs 2030 nadert met rasse schreden. Dat betekent 49% CO2-reductie ten opzichte van de uitstoot in 1990. Een prachtige ambitie, maar hoe Paris Proof is onze stadsontwikkeling nou eigenlijk? Voldoen de plannen die we nu maken eigenlijk wel aan de eisen? Wat is er nodig om de doelstellingen inderdaad te halen? En hoe maken we nou echt wel de beste en meest duurzame keuzes, voor nu en voor later? Hoe moet dat met onze betonverslaving, die verantwoordelijk is voor heel veel uitstoot? Is hout de oplossing, of kleven daar ook weer nadelen aan? En wanneer proberen we de verduurzaming toch vooral op te lossen met installaties?

Onder leiding van Maarten Meijer bespreken we het met architect Marianne Loof die zich met haar bureau LEVS en in haar functie als Spoorbouwmeester hard maakt voor duurzaam bouwen. Met LEVS schreef ze daar onder meer het boekje Carbon-based design over. Ook Jan Nauta is te gast. Hij won met zijn bureau Studio Nauta recent de ontwerpprijsvraag ‘Biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle’. Architect Ben van der Meer vertelt over de wijze waarop de Parijse doelstellingen een plek krijgen in het plan voor Vief Kwartier (P2) op het Europapark.

Tot slot laten we zien dat het niet bij praten blijft, maar we er ook echt mee aan de slag gaan. Ter afsluiting van het gesprek ondertekenen wethouder Rik van Niejenhuis en de directeur ABC Vastgoed Patrick Schlick daarom de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van Vief Kwartier dat een voorbeeldproject gaat worden wat betreft circulariteit en een positieve CO2 balans.
 

Let's Gro Festival

Let’s Gro is hét (gratis) festival over de toekomst van Groningen. Op 3, 4, en 5 november is iedereen welkom om samen na te denken over toekomstideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten in de stad, zijn er inspirerende sprekers en kun je bij miniworkshop ontdekken hoe je zelf kunt bij dragen aan een beter klimaat.

Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Groningen en tal van andere organisaties.

Meer info

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Paris proof Groningen.