Raak mij aan! Touch me!
Ontdek de ongeziene wereld onder onze voeten.

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. 

De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin vangen ze slechts een glimp op van deze verborgen wereld. Het blijft lastig om er volledig in door te dringen. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan.

Zondag 29 januari met inleiding door Isabel Duinisveld

De film wordt zowel om 17:05 als 19:00 uur ingeleid door Isabel Duinisveld. Isabel kan zichzelf bijna beroemd noemen in de natuurvriendelijke landbouwwereld. Ze runde 23 jaar lang de Eemstuin, een biologisch-dynamische boerderij in Uithuizermeeden met verkoop op de Groningse Vismarkt. Ook gaf ze les op de bekende boerderijschool Warmonderhof waar ze jarenlang biodynamische tuinders-in-spé de kneepjes van het vak leerde. Bovendien is zij inmiddels een bekende in de Herenboeren beweging: ze hielp meerdere initiatieven in het land van de grond te krijgen en runde deze voor kortere of langere tijd als boerin, samen met haar partner. In de nabije toekomst hopen Isabel en haar man terug te keren naar hun Groningse wortels.
 

Agenda

Donderdag 2 maart
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Nederlands gesproken
Duur
75 min
Acteurs
Marc van Will, Arigje Breevaart, John de Mol
Land
Nederland
Jaar
2022
Regie
Mark Verkerk

Misschien vind je dit ook leuk

De Acht Bergen De Acht Bergen

De Acht Bergen

woensdag 1 februari 12:45 tot 15:22
Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

woensdag 1 februari 13:30 tot 15:38

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >