Raak mij aan! Touch me!

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloos avontuurlijke leven.

Hij is 's werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper. Oliver Sacks is ook in Nederland bijzonder geliefd werd door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis.

Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks.

Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. “Hij was de Hubble telescoop van de neurology” aldus Temple Grandin. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

"Verdomd ontroerend"
de Volkskrant
"Bijzonder eerbetoon van een gecompliceerd mens"
Filmtotaal
"Een ontroerende, rijke uiteenzetting"
VPRO Cinema

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Oliver Sacks: His Own Life.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijk online
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
94 min
Kijkwijzer
Acteurs
Oliver Sacks, Roberto Calasso, Temple Grandin
Land
Verenigde Staten
Jaar
2019
Regie
Ric Burns

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >