Raak mij aan! Touch me!

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloos avontuurlijke leven.

Hij is 's werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper. Oliver Sacks is ook in Nederland bijzonder geliefd werd door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis.

Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks.

Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. “Hij was de Hubble telescoop van de neurology” aldus Temple Grandin. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

Met inleiding | Wo 18 aug

Deze voorstelling wordt ingeleid door Iris Sommer (psychiater, UMCG). Zij schreef samen met Jan-Dirk Blom de laatste patiëntenbeschrijving met Oliver Sacks.

Agenda

Donderdag 12 augustus
Premièredatum, speeltijden volgen
16:00 tot 17:44
Landelijke première
Camera 5
€ 11,00
19:00 tot 20:44
Landelijke première
Camera 5
€ 11,00
Woensdag 18 augustus
19:00 tot 21:00
Camera 5
€ 11,00
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
94 min
Kijkwijzer
Acteurs
Oliver Sacks, Roberto Calasso, Temple Grandin
Land
Verenigde Staten
Jaar
2019
Regie
Ric Burns

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Misschien vind je dit ook leuk

Minari

Minari

donderdag 5 augustus 16:00 tot 18:05
Mitra

Mitra

donderdag 5 augustus 18:50 tot 20:47
This Is Not a Burial, It’s a Resurrection

This Is Not a Burial, It’s a Resurrection

donderdag 5 augustus 16:30 tot 18:30

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >