Raak mij aan! Touch me!

Leer de natuur kennen onder leiding van Koos Dijksterhuis.

Kom alles te weten over vogels, planten, bomen, bermen die groeien en leven tussen de bebouwing van de stad, maar ook in de vrije natuur in de Ommelanden en aan het Wad. Na deze cursus herken je moeiteloos een veldmuis of een ringworm en zie je direct het verschil tussen een konijn en een haas.

De vijf lezingen zijn los te bij te wonen en de serie sluit af met een buitenexcursie. 

17 maart De Stad
24 maart De Ommelanden
31 maart Kust en Wad
7 april Beekdallandschap Drentse Aa
14 april Onlanden
23 april Veldexcursie

 

Donderdag 17 maart
19:30 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00
Donderdag 24 maart
19:30 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00
Donderdag 31 maart
19:30 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00
Donderdag 7 april
19:30 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00
Donderdag 14 april
19:30 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00
Zaterdag 23 april
09:00 tot 12:00
Externe locatie
€ 10,00

Programma

17 maart: De stad

In de eerste Natuur voor Beginners staat de stad centraal. Allerlei planten en dieren weten in de stad te overleven. Sommige hebben zich zelfs speciaal aangepast aan de stedelijke, menselijke omgeving. Zo bieden gebouwen holen, die in de natuur juist schaarser worden. Tuinen en etensresten bieden voedsel voor vogels. Varens en andere rotsplanten groeien goed op onze muren en kades.

24 maart: De Ommelanden

De Groningse Ommelandsen staan centraal tijdens de tweede avond. Zodra je de stad verlaat vind je weiden en akkers. Koos zal vertellen over de vogels in de verschillende gebieden en waarom veldmuizen een essentiële soort zijn in de agrarische natuur. 

31 maart: Kust en wad

Schiemonnikoog is een populaire bestemming voor Groningers. De Waddenzee is een van de rijkste en bijzonderste natuurgebieden ter wereld. Koos zal honderduit vertellen over de waddenkust, aan bod komen de getijden, kwelder- en duinvorming, trekvogels, voedselrijkdom – wormen, garnalen, schelpen, vis en karakteristieke zoogdieren: zeehond, bruinvis, konijn en haas.

7 april: Beekdallandschap Drentse Aa

Eén van de mooiste en gevarieerdste landschappen van Nederland ligt zuidelijk van de stad Groningen. Het beekdallandschap Drenste Aa is een mix van oernatuur – knoestig bos, meanderende beken – en (oud) cultuurlandschap – hooiland en hei. En een uitstekend gebied voor zeldzame flora, bijvbeelde orchideeën, reptielen, de heidekikker, adder, ringslang, trekvissen zoals winde, stekelbaarsje en rivierprik,  zoogdieren en vogels. Na vanavond staat een wandeling rond de Drentse Aa vast weer hoog op je lijstje. 

14 april: De Onlanden

Ook aan de zuidkant van de stad zijn nieuwe waterbergingsgebieden ingericht. Deze zijn in tien jaar tijd verwilderd zijn tot interessante moerassen. Er komen de zeldzaamste vogels voor (rare moerassterns en waterhoentjes, zeearend), en een enorm arsenaal aan waterplanten, waaronder bijvoorbeeld waterdrieblad. Er leven natuurlijk muskusratten maar ook de otter heeft de Onlanden gevonden.

23 april: Veldexcursie

In deze laatste bijeenkomst trekken er we er op uit!  We gaan twee uur lang wandelen en natuur snuiven in een van de behandelde gebieden. We ontdekken de planten en dieren van het gebied en ook de beleving komt aan bod. Grote kans dat de docent begint met een korte meditatieve oefening om je zintuigen op scherp te zetten.  

Misschien vind je dit ook leuk

Bring it on, Beijing: voorbeschouwing winterspelen

Bring it on, Beijing: voorbeschouwing winterspelen

zondag 30 januari 16:00 tot 17:15
Doe ik het wel goed?

Doe ik het wel goed?

woensdag 16 februari 20:00 tot 22:00