Raak mij aan! Touch me!

Deze bijzondere film volgt een eigenlijk doodnormaal plot; het complete liefdesleven van een vrouw, maar in een mix van biologie en feminisme.  

Signe Baumane vertelt in My Love Affair with Marriage over alles waar ze tegenaan gelopen is als vrouw die liefde tegenkomt. Hoe ga je met liefde om? Hoe ziet liefde eruit? Hoe hoor je je te gedragen, zowel als meisje, maar ook als verliefd meisje? En hoe als getrouwde vrouw? 

Je ziet hoofdpersonage Zelma opgroeien en gedurende haar leven krijgt ze allemaal regeltjes mee. Mooie meisjes krijgen vriendjes en als ze te slim zijn, dan willen jongens ze niet. Als getrouwde vrouw hoor je van alles voor je man te doen, en niks terug te verwachten. Ook al is Zelma het niet altijd eens met die stereotiepe genderrollen, volgt ze ze toch maar. Naarmate ze ouder wordt, vindt ze het steeds onmogelijker ermee te leven. 

Naast deze sociale kant, krijg je ook de biologische kant van de liefde mee. In het brein ziet de liefde er heel anders uit dan in de buitenwereld. Een goede partner herkent je brein aan een goed palet van andere bacteriën in hun speeksel. Liefde is misschien zelfs daadwerkelijk verslavend met wat voor high je van dopamine en oxytocine..!  


Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen. 

IFA x Framed

Deze film van de uit Letland afkomstige Signe Baumane is, naast een bijzondere mix van verschillende animatiestijlen én muziek, een komische en heel eigenzinnige semi-autobiografische verkenning van liefde, seks en gender, en de neurobiologische processen daarachter. Zelma’s ontwikkeling van jong meisje naar volwassen vrouw toont hoe je je vroeg, vaak vanzelfsprekend en onbewust schikt naar hardnekkig heersende opvattingen over romantiek en de rolverdeling tussen vrouwen en mannen.

My Love Affair With Marriage sluit dan ook duidelijk aan bij de focus van het jaarlijkse Internationaal Filmfestival Assen, dat vrouwelijke filmmakers een podium geeft, zich richt op verhalen verteld vanuit niet-dominante perspectieven en die stereotiepe sekse-/genderpatronen bevragen of doorbreken. In maart 2024 vindt de 44e editie plaats.

IFA website

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor My Love Affair With Marriage.

Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
107 min
Kijkwijzer
Jaar
2022
Regie
Signe Baumane

Framed

2, 3 en 4 juni 2023 

Een festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. Of je nu diehard animatiefan bent, of gewoon nieuwsgierig, tijdens Framed kun je je hart ophalen! 

Framed

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >