Raak mij aan! Touch me!

In een tijd waarin informatie gemakkelijk door iedereen kan worden gedeeld en gepromoot, wordt de rol van factchecking steeds belangrijker

Terwijl de bekende nieuwsinstituten nog altijd via hun eigen vaste bronnen de feiten checken, beginnen handige internetgebruikers te ontdekken dat ze dat ook zelf kunnen doen. Bellingcat – Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. 

Bellingcat is een onderzoeksjournalistieke groep die gespecialiseerd is in factchecking en open-source intelligence (OSINT), gevestigd in Nederland. In samenhang met ‘Truth Week’ in Groningen vertonen de Marvelous Minds de documentaire Bellingcat – Truth in a Post-Truth World. De week wordt afgesloten met de Nothing But The Truth-conferentie, georganiseerd door de Research School of Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN).

Met inleiding en nagesprek

De film wordt ingeleid door Robert Schoevers. Robert Schoevers is psychiater bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en directeur van de Onderzoekschool BCN. Zijn onderzoeksinteresses in de psychiatrie omvatten stemmings- en angststoornissen, waaronder zowel vroege interventie/preventiezorg als de mogelijke bijdrage van stoffen zoals ketamine en psychedelica (psilocybine, MDMA) voor de behandeling van ernstige depressies.

Marvelous Mind

Marvelous Mind is een initiatief van de Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN), het onderzoeksinstituut Brain & Cognition (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen, naar analogie van het Amsterdamse initiatief Brein in Beeld, waarin we kennis delen en de discussie aangaan over de werking van de hersenen, over hersenziekten, hoe daar mee om te gaan en hoe die kunnen worden behandeld.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Marvelous Mind Extra: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World.

Taal
Diverse talen gesproken, Engels ondertiteld
Duur
88 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2018
Regie
Hans Pool

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >