Raak mij aan! Touch me!

Man vs Nao is het tweede deel van het project Man vs Robot van Floris Maathuis, waarin hij de dilemma’s onderzoekt die spelen als machines zelfstandig toegang krijgen tot agressie.

Gedragsregels voor robots?

In 1950 bedacht sciencefiction auteur Isaac Asimov een aantal gedragsregels voor robots. Deze drie beroemde robotwetten worden nog altijd als basis gebruikt om te bepalen aan welke regels robots zich moeten houden. Maar hoe zit dit met de huidige ontwikkelingen in autonome wapensystemen? Een killerrobot voldoet per definitie niet aan de wetten van Asimov. Maar aan welke regels moet zo’n robot dan wel voldoen? Is een robot die geweld gebruikt altijd slecht? Over deze lastige vragen moet worden nagedacht nu deze thematiek steeds actueler wordt. 
Door een robot te leren boksen wil Maathuis deze dilemma’s op een (relatief) veilige manier aan het publiek tonen en hen aan het denken zetten. Hoe reageren mensen op een agressieve robot? Kun je ervoor zorgen dat het publiek sympathie krijgt voor de robot? Wat gebeurt er als de robot vals speelt? Maathuis hoopt dat door Man vs Robot mensen gaan nadenken over deze vragen. 

Man vs Nao is gemaakt in het kader van het project “Generation A= Algorithm” van het Goethe-Instituut e.V. Voor het “Robot in residence” onderdeel daarvan reist robot Gaia door Europa. Op elke stop verblijft de robot een maand in residentie om in een andere cultuur te werken en te verblijven en op elke plek iets nieuws te leren.

Floris Maathuis

Uitvinder, theatermaker en innovator Floris Maathuis maakt performances, machines en software vanuit een passie voor technologie en de rol daarvan in de samenleving. In zijn werk onderzoekt hij de mogelijkheden en gevolgen van technologische ontwikkelingen, zowel in negatieve als positieve zin. Centraal hierbij staat dat het publiek het moet kunnen ervaren, er onderdeel van uitmaakt en geen passieve toeschouwer is.

Floris Maathuis

Misschien vind je dit ook leuk

Alfa-college: Interfaces Alfa-college: Interfaces

Alfa-college: Interfaces

donderdag 12 november 10:00 tot 13:00
Meet-o-theek kick-off Meet-o-theek kick-off

Meet-o-theek kick-off

zaterdag 14 november 11:00 tot 17:00
TechStage: Extended Reality TechStage: Extended Reality

TechStage: Extended Reality

woensdag 11 november 20:00 tot 22:00
TechTalks050 TechTalks050

TechTalks050

maandag 23 november 20:00 tot 21:45
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zondag 1 november 11:00 tot 17:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on