Raak mij aan! Touch me!

Een eendagsfestival helemaal in het teken van maken, van vindingrijkheid en van vernieuwing. Een feest van de creativiteit!

Bewonderen én mee-maken

Het Maakfestival is een bruisende markt in en rond het Forum waarop allerhande makers hun werk tonen of delen met het publiek. Je kunt bewonderen én mee-maken. Het Maakfestival biedt een podium aan makers die hun nieuwste of coolste project, experiment of vondst willen laten zien, aan andere makers en aan het rondwandelende publiek.

We richten de Nieuwe Markt (het plein bij het Forum), de begane grond en pleinen ín het Forum in met marktkraampjes voor makers. Digitaal, analoog, textiel, hout, 3D - de makers komen uit alle hoeken. Kom dus langs waaien en kijk je ogen uit, of laat je verleiden zelf aan de knutsel te gaan!

Wie zijn er onder andere van de partij?

Darner Design

Darner is een woordspeling: het is een oud Engels woord voor iemand die weeft of naait, maar ook een veel voorkomende naam voor een libel, het favoriete insect van deze maker die entomoloog is en jarenlang insecten heeft bestudeerd.

Jenny Lazebnik van Darner Design is begonnen met naaien omdat ze voor een wetenschappelijk experiment in Edmonton, Canada, 100 gaaszakjes moest naaien om rupsen in te bewaren. Ze kocht een oude Singer-naaimachine en de rest is geschiedenis. Ze maakt van alles: tassen, etuis, portemonnees, mondkapjes en dus ook wasbaar maandverband. Haar honk is het Paleis, een gedeelde ruimte met andere creatieve makers.

Darner Design

Thijs de Bont

Thijs de Bont is sinds de jaren negentig bassist, heeft een achtergrond in elektronica, is een maker in hart en nieren, audioliefhebber en heeft liefde voor design. Deze eigenschappen moesten uiteindelijk samensmelten. En dat deden ze, in de vorm van buizenversterkers voor de basgitaar.

Het afgelopen decennium werkte hij aan het bouwen en ontwerpen van wat volgens hem de ultieme buizenversterkers zijn. Wat zijn versterkers ‘anders’ maakt, is het gebruik van moderne elektronica om de werking van deze ouderwetse techniek in goede banen te leiden. Hierdoor klinken ze niet alleen beter, maar zijn ze ook veel prettiger en makkelijker in het gebruik dan vroeger. Tijdens het Maakfestival laat hij zien welke stappen er allemaal doorlopen moeten worden om een versterker van a tot z te ontwerpen, én te bouwen. 

Thijs de Bont

Agenda

Zaterdag 18 juni
11:00 tot 17:00
Forum Groningen Nieuwe Markt

Eerdere edities van het Maakfestival

Het Maakfestival is natuurlijk niet nieuw in Groningen. In 2011 was de eerste editie, nog onder de naam Maker Faire Groningen, op het Ebbingekwartierterrein en in de Machinefabriek van het NNT. Sindsdien heeft het festival een aantal keer plaatsgevonden, ook op de oude locatie van de stadsbibliotheek aan de Oude Boteringestraat. Op 18 juni 2022 is het de eerste keer in het Forum en op de Nieuwe Markt.

Maar dan vind je dit ook leuk

Nog meer (mee)maken in het Forum? Dat kan!

The Biggest Little Farm The Biggest Little Farm

The Biggest Little Farm

woensdag 8 juni 19:00 tot 20:42
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zondag 22 mei 11:00 tot 17:00