

Eendagsfestival helemaal in het teken van maken, vindingrijkheid, nieuwsgierigheid en vernieuwing. Een feest van de creativiteit!
Het Maakfestival is hét familiefestival over vindingrijkheid en vernieuwing. Het is een feest van de creativiteit met een blik op de toekomst. Met bijzondere aandacht ook voor 'hermaken’ en oplossingen die er vanuit makers zijn voor recycling, upcycling en duurzaamheid. Het festival biedt een podium aan makers, hobbyisten, knutselaars, ingenieurs, wetenschappers, designers, kunstenaars, kortom: aan enthousiastelingen die hun nieuwste of leukste project of experiment willen presenteren en willen laten zien waar hun (technologische) innovatie uit bestaat.
Op zaterdag 10 juni wordt de Nieuwe Markt bij het Forum en de hal in het Forum gevuld met kraampjes en tafels waar allerhande makers hun kunsten showen en jou uitdagen zelf aan de slag te gaan. Kom langs en doe mee!
Leuk nieuws! Forum Groningen werkt voor het komende Maakfestival samen met Duurzaam Groningen. Logisch, want we vinden het belangrijk om duurzame makers te steunen, omdat bijvoorbeeld grondstoffen schaars worden. Als er meer producten komen van gebruikte materialen, dan produceren we automatische minder afval. Duurzame makers wijzen ons de weg naar een circulaire economie en een afvalvrije gemeente. Via het netwerk van de gemeente brengt Duurzaam Groningen daarom deze makers met het Forum in contact. Duurzaam Groningen is de plek voor en door Groningers die op een duurzamere manier willen leven. Hier ontdek je hoe je duurzamer met je energie, voedsel, tuin, huis, afval, reis of bedrijf om kunt gaan. En dat is goed voor je portemonnee, comfort, de aarde en de mensen om je heen. Zin om mee te doen of meer weten? Ga naar de website van Duurzaam Groningen.
Foto's festival 2023 (hieronder) © Eddy Taatgen
Evelien Bernabela is de vrouw achter Bernabela Design. Grafisch ontwerper, webdesigner en illustrator. Op het Maakfestival toont ze haar tekenkunsten en geeft ze een workshop tekenen. Hoe maak je een mooie tekening op een eenvoudige manier? Hoe teken je objecten in de omgeving na? Wil je je tekenskills verbeteren, volg dan deze korte workshop. Voor jong en oud!
Best BE maakt graag erotische kunstvoorwerpen met de 3D-printer, lasercutter en CNC-freesmachine. Op het Maakfestival kun je deze voorwerpen bewonderen, maar ook een praatje maken met de maker. Deze vertelt je graag over hoe en waarom deze kunstvoorwerpen worden gemaakt.
.
'Darner' is een oud-Engels woord voor iemand die weeft of naait. De naam is niet voor niets gekozen want Darner Design maakt herbruikbare sandwich bags, maandverband en inlegkruisjes. Zelfgemaakt, uitwasbaar. Zo verminder je je afval en draag je bij aan een duurzame toekomst.
.
Heb jij een lieve knuffel en is deze kapot? Neem 'm dan mee naar het Maakfestival? Echt Eeke is een knuffeldokter en kan deze voor je maken.
Ze is namelijk gek op knuffels, en het meest op knuffels die jaren meegaan. Want een los oor of pootje, of een gat in de buik is geen reden om een dierbare knuffel aan de kant te zetten.
Zaterdag 10 juni neemt ze naald en draad mee om knuffels met gaten erin te repareren. Heb jij zo’n knuffel, neem deze dan mee? Dan maakt Eeke deze weer heel.
En mocht de reparatie toch wat te ingewikkeld zijn om ter plekke te doen, dan kun je een afspraak maken voor een later moment. Je kunt de knuffel dan langsbrengen bij Eeke's atelier. In dit atelier gaat ze vanaf deze zomer trouwens ook (kinder)naailessen en workshops met stofjes geven.
Inne Lemstra staat samen met Fablab Groningen. Bij hen kun je een workshop Circuit Jewelry doen of een Ciruit sculpture maken. Het is een electrisch circuit met messing staafjes en kleine (SMD) LED lampjes, als cool sierraad voor een halsketting (of oorbel). Het is uitdagend dus een beetje soldeerervaring (of veel passie) is gewenst. Dus kom je eerste stappen zetten met het maken van Circuit Sculptures. Aan deze workshop zijn wel wat materiaalkosten verbonden. De workshop is gericht op volwassenen.
Ook is er een mini Fablab: wanneer je een t-shirt en een plastic boodschappentas meeneemt kun je zelf aan de slag om je shirt te bedrukken.
.
Jolien Franke is gefascineerd door geometrische en optische vormen. Die zie je veel in haar projecten terug. Zo laat ze een origamikano, litophanen en fractals zien op het Maakfestival. En kun jij raden wat je ziet achter het zwarte gordijn?
.
Hacken is het onderzoeken, bestuderen, bouwen, nabouwen, wijzigen, programmeren, herprogrammeren of repareren van elektrische, mechanische of softwarematige installaties.
Op 10 juni laat deze maker de verschillende stadia waarin een project zich kan bevinden zien, Bread board (proof of concept) , gatjesprint (prototype), uiteindelijke versie, een klein beetje lockpicking en een vragenquizje op de wifi van je telefoon, een 3d-printer en wat mooie prints, en ook wat handige prints. Er is van alles, ook halfaf zijnde werkstukken zodat je kunt zien hoe het er van binnen uit ziet (ombouw van een kroonluchter). Het publiek kan een weerstand op een print solderen en lockpicking proberen.
“Ik maak graag dingen waar je een beetje blij van wordt. Als er dan ook nog fijne knopjes aan zitten, is het doel gelukt” - aldus Herman Kopinga :)
.
De lichtjes van Jakoba Havinga zijn een verbeelding van de natuur, waarbij technologie subtiel wordt geïntegreerd. Geïnspireerd door de schoonheid en complexiteit van de natuur, creëert zij kleine en grotere lichtobjecten in de vorm van mossen, paddestoelen, bloemen en andere natuurlijke elementen. Haar kunstwerken dienen als een herinnering aan de intrinsieke verbondenheid tussen de mensheid en de natuurlijke wereld.
.
Op de kraam van Marijn Pool zie je echt van alles! Als je het maar kunt vasthouden, 'aan' kunt zetten of licht geeft :)
Lampen (maanlamp), treintjes (besturing), knopjes (besturing van huis), fidgets (ADHD afleiding), handige hangers (gereedschaphouders), gewoon leuke dingen maar meestal zonder wielen ;)
Het leuke van maken is voor Marijn vooral het omzetten van een idee of een gedachte naar iets wat je vast kan houden of als je op een knopje drukt er iets verandert in de 'echte wereld'.
.
Van karton kan je natuurlijk dozen maken waar je dingen als sinaasappels en wasverzachter in kunt verpakken. Maar... kun je er ook bewegende beestjes van maken? Ja, dat kan!
Uit het karton uit verschillende soorten oude dozen lukt het erg goed om wielen, houdertjes en bodemplaten te knippen. Deze kun je dan weer slim in elkaar zetten en je hebt de basis van een kartonbeestje! Wel heb je dan nog een elektromotortje nodig om je diertje in beweging te brengen. Misschien heeft iemand die je kent nog een oude cd-speler op zolder staan die je mag gebruiken om dit felbegeerde onderdeel uit te slopen. Met nog een elastiekje en batterij kan je afvalmateriaal op een leuke manier in beweging brengen!
Kom langs bij de kraam van de kartonbeestjes en laat je inspireren. Je bent van harte welkom om te kijken of je zelf ook een bewegend 'beestje' kunt maken!
.
Ontdek de intrigerende kunst van lockpicking en ontrafel de geheimen achter gesloten deuren! Met een setje picks en jouw nieuwsgierige geest duik je in de werking van het slot. Leer begrijpen hoe de pinnen en cilinders samenwerken en ontdek de zwakke punten van verschillende slotontwerpen. Door lockpicking krijg je een uniek inzicht in de wereld van sleutels en sloten. Ga jij de intellectuele uitdaging aan die je voldoening geeft wanneer je de puzzel van elk slot oplost? We helpen je graag met de eerste stappen op onze stand!
.
''Als je onderdeel bent van een probleem, dan ben je ook de oplossing. Het is mijn doel om zoveel mogelijk impact te maken en de (mode/textiel) industrie te veranderen in een plek waar zowel jij als onze planeet blij van wordt.” En ook: “Alleen als we er samen voor kiezen waarde te zien in wat al gemaakt is, kunnen we de wereld verrijken”. Wijze woorden van duurzame maker Myrte Hegelmolen.
Studio Myrtelogie is dan ook een broedplaats waar ze experimenteert met natuurlijke verfstoffen, authentieke maakwijzen en het upcyclen van producten. Ze verkiest kwaliteit altijd boven kwantiteit waardoor al haar producten met liefde en aandacht ontstaan. Op deze plek onderzoekt Myrte hoe ze vergane glorie weer nieuw leven in kan blazen. Alleen als we er samen voor kiezen waarde te zien in wat al gemaakt is, kunnen we de wereld verrijken. Door geen nieuwe grondstoffen te gebruiken en dichtbij te blijven; bij wat er al is. Zodat we dichtbij, ver reiken.
Op het Maakfestival laat ze zien hoe ze dat doet en kun je als bezoeker zelf aan de slag door oud textiel met behulp van kleurstoffen uit groenafval om te toveren tot prachtig nieuw materiaal.
Myrte was overigens ook de winnaar van de actie die we met Duurzaam Groningen op social media uitzette om duurzame makers in Groningen op te roepen aan te haken bij het Maakfestival.
.
Maak samen met Leyla Ketelaar van Onyxia Designs een mooie creatie voor een kleine prijs.
.
Deze mensen maken robots om mee te doen aan de FIRST Tech Challenge. Afgelopen jaar zijn ze 3e geworden In het Benelux Kampioenschap, hebben ze het toernooi in Duitsland gewonnen en zijn ze voor Nederland uitgekomen op het WK in Houston, Texas.
Op 10 juni demonstreren ze hun WK-robot op een mini-veldje en bouwen ze live aan het eerste prototype van de robot voor komend seizoen. Als het mogelijk is laten ze ook (vooral kinderen) even zelf met zo’n robot rijden!
De mensen van Repair Café Oosterparkwijk komen elke laatste zaterdag van de maand bij elkaar Bij Van Houten (buurthuis) op de Oliemuldersweg 47. De nadruk ligt op verbinding. Ze repareren, maar geven ook advies en werken graag met mensen die willen leren zelf dingen te repareren.
Op 10 juni zijn ze van de partij op het Maakfestival en komen ze vertellen hoe ze de opstart gedaan hebben. Waar ze rekening mee hebben gehouden etc. Ze nemen wat licht gereedschap mee om ter plekke kleine reparaties te doen. Dus heb je iets dat gemaakt moet worden? Wellicht kunnen deze mensen je helpen!
Robert Brouwer is cabaretier en spelauteur. Hij maakt cabaretvoorstellingen voor basisscholen en voortgezet onderwijs. Daarnaast maakt hij ook zelf spellen, die door diverse uitgevers worden uitgegeven. Ooit is het begonnen met Het Grote Basisschoolspel (Noordhoff, winnaar Speelgoed van het Jaar). Vanwege corona lagen de voorstellingen grotendeels stil, en toen heeft het spellenmaken een grote vlucht genomen. In de afgelopen twee jaar zijn uitgekomen: BUGZ (Amuza), Kobito (JollyDutchGames), Bende op de Boerderij (MNKY), Jungle Party (MNKY), Memonomika (Magellan), Creepeas (MNKY), 6thSense (Jumbo), Sneaky Bastard (999Games) en GRUNN.
Dit jaar zullen er nog zeker elf nieuwe spellen uitkomen, waaronder Audition (999Games) en een nieuwe variant op Koehandel (Ravensburger).
Robert neemt alle spellen mee, kan ze uitleggen of demonstreren, en een deel is ook te koop. Ook heeft hij protoypes bij zich van nieuwe spellen, die ofwel binnenkort uit gaan komen ofwel nog in ontwikkeling zijn.
Sander Geraedts is het levende voorbeeld van iemand met twee linkerhanden (zijn eigen woorden) die prachtige dingen is gaan maken, toen hij eenmaal zijn gateway drug had gevonden.
Voor hem was dat 3d-printen, en voor elektronica het maken van toetsenborden. 3d-printen gaf hem het zelfvertrouwen voor ambitieuzere projecten, zoals het lassen van tafels en kastjes (omdat hij zich meestal wel uit een hoekje kan printen ;)).
Daarnaast wil hij mensen laten zien hoe eenvoudig het is om een toetsenbord te maken, en als extensie daarvan, dat elektronicaprojecten in het algemeen echt geen rocket science zijn.
.
Alle producten van Schatzoeker zijn gemaakt van gerecyclede stoffen die klaar zijn om een nieuw leven in te gaan. De producten zijn met zorg handgemaakt door Linda Offringa. Onze wereld is overladen met gebruikte of overgebleven stoffen die nog omgevormd kunnen worden tot mooie, bruikbare spullen. Overproductie in fast fashion is een groot probleem en met Schatzoeker wil zij iedereen laten zien wat voor geweldigs je kunt maken met iets dat al 'bestaat'. De schatten die zij heeft gevonden!
Op het Maakfestival neemt ze haar naaimachine mee. Iedereen die dat wil kan een vlaggetje laten naaien, zodat er aan het eind van de dag een mooie slinger ontstaat. Zo zien mensen ook wat voor werk en tijd er in het maken van een product zit. Werken met de naaimachine is superleuk, maar ook zeker een uitdaging!
.
De mensen van het Smartlab openen elke donderdagmiddag de deur voor mensen die iets willen met een 3d-printer. Ze helpen met idee, uitvoering en printen.
Op het Maakfestival staan ze buiten het Smartlab maar nemen ze hun creativiteit en deskundigheid mee. Heb je vragen over 3d-printen? Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Van fun tot praktisch, van idee tot prototype, en van klein tot groot. Kom kijken!
.
Marieke Pras van SPOUK maakt zeefdrukken; een beetje spooky en een beetje speels. Onder de naam SPOUK produceert Marieke zines, posters en ander drukwerk in kleine oplage. Bij haar maak je kennis met zeefdrukken, het zelf een keer proberen, en rondneuzen tussen een kraam vol drukwerk!
.
Stichting SCN noemt zichzelf het gaafste technisch en creatief jeugdcentrum van Nederland. Je leert er van alles op technisch vlak, ontwikkelt je creativiteit én maakt nieuwe vrienden!
Op het Maakfestival bieden ze verschillende dingen aan: een muziekactiviteit, een creatieve activiteit en computeractiviteit en een motorische activiteit.
.
Vorig jaar waren ze ook van de partij, de mensen van Studio Draadkracht, een textielwerkplaats hier uit de stad. Je kunt er terecht voor alles wat met textiel te maken heeft. Het is een vrijwilligersorganisatie. Een deel hiervan bemenst de kraam op het Maakfestival.
Bezoekers kunnen zelf achter de naaimachine of lockmachine kruipen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een etui maken, een vlaggenlijn of een kussen van oude spijkerbroeken.
Voor de spullen die ze maken maken ze voornamelijk gebruik van restjes textiel en/of textiel die ze gedoneerd krijgen.
.
Studio Omelet is begonnen uit een liefde voor kunst en kringlopen. Melanie Berghuis is veel bezig met upcyclen, van kledingstukken tot bloempotjes.
Op het Maakfestival vind je van haar geupcyclede potjes die niet alleen functioneel zijn, maar ook een vleugje originaliteit en stijl aan je huis toevoegen. Elk potje is met zorg en aandacht geselecteerd en omgetoverd tot een uniek kunstwerkje. Maar zelf kun je ook dingen maken. Ze neemt alle spullen mee zodat je zelf sleutelhangers kunt maken van reststoffen en garen.
Of je nu beginner bent of ervaren, voor iedereen is wel iets te ontdekken. Laat je inspireren en leer hoe je zelf kan upcyclen!
.
Stichting Vliegende Helpman zet zich in om de pioniersgeest van mensen aan te wakkeren door een vliegende replica te bouwen van het eerste vliegtuig van Nederland. Destijds in 1911 gebouwd in Groningen, in de Fongers Fabriek, die destijds aan de Fongersplaats stond. Door ons project van de grond te krijgen, hopen wij anderen te inspireren om baanbrekende ideeën te verwezenlijken!
.
Vorig jaar was hij een van de makers die de show stalen: Wouter Rusman, veelzijdig knutselkoning, voorkeur voor dingen met wielen.
Niet te missen. Word je vrolijk van.
.
Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Maakfestival.