Raak mij aan! Touch me!
Momenteel werken we aan de website. Werkt de website niet goed? Verwijder je cookies & browsergeschiedenis.

Een feest van de creativiteit met een blik op de toekomst!

Dit jaar vindt alweer de derde editie van het Maakfestival in het Forum en op de Nieuwe Markt (het plein bij het Forum) plaats. Dé plek waar makers samenkomen om elkaar en jou te inspireren! Tijdens het evenement is er bijzondere aandacht voor 'hermaken’ en oplossingen voor duurzaamheid, maar ook andere vernieuwende projecten of experimenten verdienen een plekje. Het eendagsfestival biedt namelijk een podium aan diverse enthousiastelingen zoals makers, hobbyisten, knutselaars, ingenieurs, wetenschappers, designers en kunstenaars die hun nieuwste of leukste (technologisch innovatieve) project of experiment willen presenteren. 

Makers en repaircafés

Bekijk hieronder welke makers aanwezig zijn op het Maakfestival en welke repaircafés klaarstaan om jou te helpen met kapotte spullen. Neem dus je kapotte huishoudelijke apparaten, textiel en/of kinderfietsjes mee. Wie weet krijgt het op het Maakfestival een tweede leven! Benieuwd welk repaircafé er bij jou in de buurt zit? Kijk dan op: Repareren - Groningen Afvalvrij! (haalallesuitjeafval.nl).

Takkenwerk

In aanloop naar het Maakfestival organiseerden Groener Groningen, Gemeente Groningen en het Forum acht knutselmiddagen in de Forumbibliotheken. Onder de naam Takkenwerk gingen buurtbewoners enthousiast aan de slag met het maken van de leukste boom van Groningen. Het resultaat is een boom die voor 99% gemaakt is van gebruikt materiaal en met 100% positieve energie! 

Heb jij zelf materiaal nodig voor een product of een project? Denk dan ook aan gebruikt materiaal. Door gebruikt materiaal een tweede leven te geven, ben je duurzaam bezig en bespaar je kosten. Veel afval is goed te gebruiken als grondstof, denk maar aan Takkenwerk. De gemeente Groningen stelt daarom bepaalde afvalstromen beschikbaar als grondstof voor makers, uitvinders en ondernemers. Welke grondstoffen en onder welke voorwaarden? Dat vind je op: Grondstoffen Catalogus - Groningen afvalvrij!.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Maakfestival.

Bastiaan Vos

De gedachte: 'Maar dat kan ik zelf toch ook maken?', is het begin van veel van Bastiaans projecten. Hij is professioneel productontwikkelaar en daarnaast ontwerper, maker en bouwer. Zijn voorliefde voor hout, metaal en oude gebruikte materialen zorgen ervoor dat zijn creaties een rauw en ongepolijst randje hebben. De uiteindelijke vorm wordt vooraf in 3D getekend of ontstaat tijdens het bouwen. Benieuwd naar een aantal van deze (gebruiks)voorwerpen? Bezoek dan zeker zijn stand! 

Bastiaan Vos

Bernabela Design

Evelien Bernabela maakt tekeningen, schilderijen en illustraties en gebruikt daarbij diverse technieken en materialen.  Op het Maakfestival verzorgt ze een workshop tekenen voor jong en oud. Hoe maak je een mooie tekening op een eenvoudige manier? Hoe teken je objecten in de omgeving na? 

Dus wil jij je tekenvaardigheden verbeteren? Volg dan deze korte workshop op het Maakfestival! 

Bernabela Design

Candles by Hermella

Hermella maakt haar eigen kaarsen en laat die graag aan je zien. Wil jij ook je eigen kaarsen maken? Vraag haar dan gerust hoe zij het doet.

 

 

 

 

Candles by Hermella

Carlien Dubben

Carlien Dubben is van alle markten thuis! Breien, borduren, weven, origami, linodrukken, platenspelers repareren en nog veel meer. 

Op het Maakfestival zal ze een aantal van haar 'maaktalenten' laten zien. Zo maakt ze binnen no-time een portret van je en gaat ze aan de slag met verschillende grafische technieken, zoals etsen, reliëfdruk en hout- en zeefdrukken. Bij haar kraam staat een mini drukpers zodat ook jij kennis kan maken met deze technieken.  

 

Carlien Dubben

Confictor

Spelletjesfanaten, opgelet! LudiBasis is een multifunctioneel spelsysteem, met het basisspelmateriaal kunnen allerlei verschillende spellen worden ontworpen en gespeeld. De spellen Pollution Fighters en Tanks, Man zijn al te spelen. Laat je inspireren door de al ontwikkelde spellen en kijk naar de verschillende manieren waarop je het materiaal kunt gebruiken om je eigen spel te maken. 

Maker Eelco Smit laat op het Maakfestival het eindproduct van LudiBasis zien en neemt de prototypes mee. Ook neemt hij een met LudiBasis speelbare puzzel mee. Los jij de puzzel op? Dan krijg je een kleine badge die door Eelco zelf gemaakt is!  

Confictor

CUBOTino

CUBOTino is een 3D-geprinte robot die Rubik’s Cube’s oplost. Op het Maakfestival worden verschillende versies gepresenteerd, waaronder de kleinste ter wereld! Het ogenschijnlijk simpele robotje maakt gebruik van een PiCamera om de kubus te scannen en twee servo’s om de kubus te manipuleren en op te lossen. Hier komt computervisie, mechanica, kunstmatige intelligentie en 3D-printen samen; allemaal aspecten die maker Andrea Favero graag aan je laat zien. 

Ontdek zelf hoe het robotje werkt of ga de strijd aan en probeer de robot te verslaan door de Rubik’s Cube sneller op te lossen.

CUBOTino

Darner Design

Jenny Lazebnik gelooft dat zelfzorg en aardezorg één en hetzelfde kunnen zijn. Als we kleine, milieuvriendelijke gewoonten beginnen, kunnen we een verschil maken in ons eigen leven en uiteindelijk onze wereld veranderen. Met verschillende zelfgemaakte producten wil zij hier een bijdrage leveren. Op het Maakfestival kan je bij haar kraampje onder andere wasbaar maandverband en wasbare lunch wraps zien. 

Zelf aan de slag? Maak dan je eigen wasbare broodzakje of inlegkruisje. 

Darner Design

De IJsscheppers

Tussen al het maken door zin gekregen in een ijsje? Maak dan je eigen ijshoorntje bij De IJsscheppers! Bij hun unieke nostalgische ijskar maken zij heerlijk ambachtelijk schepijs. 

Extra leuk: Jory en Jorn gaan dit zo snel en zo veel mogelijk doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier scheppen zij naast ijs ook nog banen!  

De IJsscheppers

De Jonge Onderzoekers

Bij De Jonge Onderzoekers weten ze heel veel over wetenschap en techniek! Met hun kennis en ervaring bedenken ze leuke en uitdagende activiteiten voor jongeren vanaf 8 jaar. Zo helpen zij hen bij het ontdekken van hun talent voor wetenschap en techniek. 

Tijdens het Maakfestival gaan ze samen met de bezoeker aan de slag met bloemen! Bloemen van afvalmateriaal, maar de jonge bezoekers (tussen 8 en 18 jaar) kunnen ook een bloem maken met een zonnepaneeltje. En waar bloemen zijn, zijn beestjes! Dus we gaan ook insecten maken van afvalmateriaal, draad en kralen. 

De Jonge Onderzoekers

DrieverFlows

Driever Verbeke a.k.a. DrieverFlows is een Groningse kunstenaar. Zijn favoriete bezigheden zijn lasercutting, 3D-printen, lassen en houtbewerking. 

Op het Maakfestival gaat hij een kunstwerk maken met behulp van jullie ideeën! Met zijn lijmpistool in de aanslag maakt Driever live een creatie met gevonden voorwerpen.  

DrieverFlows

Echt Eeke

Roep de creatieveling in jezelf naar boven en ontwerp je ideale knuffel bij Eeke! Aan het eind van de dag kiest zij het meest bijzondere/mooie/liefste ontwerp uit die ze na het Maakfestival gaat maken. De winnende ontwerper krijgt als prijs natuurlijk zijn/haar eigen ontworpen knuffel. 

Tijdens het ontwerpen kunnen de wachtende kinderen én volwassenen raden hoeveel knopen er in Eeke's knopenpot zitten. Degene die er het dichtstbij zit, wint een leuke 'stoffige' prijs! 

Echt Eeke

Fablab Groningen

Stichting Fablab Groningen behoort tot de oudste Fablabs van Nederland. Al bijna 15 jaar bieden zij digitale machines en kennis van digitale maakprocessen aan makers aan om (bijna) alles te kunnen maken. Fablab Groningen is er voor iedereen, makers van 8 tot 88 jaar en ouder, voor het onderwijs op alle niveaus, particulieren, startups en kleine bedrijven. Voor het maken van hebbedingen, onderdelen, prototypes en klein serieproducties. Daarnaast geven zij workshops en trainingen. Kortom: alles wat je nodig hebt om je creatie te realiseren. 

Op het Maakfestival kan je bij hun kraam zelf een 3D-vorm opbouwen.

Fablab Groningen

Hackerspace TDvenlo

Printen maken doen we al een hele tijd. Maar hoe ziet een printer er aan de binnenkant uit? ''Dat maakt niet uit, als hij het maar doet'', is meestal het antwoord. 

Erik vindt het wel erg interessant en probeert met de vier lagen waaruit een print bestaat iets moois te maken. En dat kan, ook als je geen elektronica professor bent! Ga een kijkje nemen en laat je inspireren.  

Hackerspace TDvenlo

Handweverij An Boeks

Kleurrijk is het motto van An en dat valt niet te missen! De liefde voor het weven begon in 1985, inmiddels creëert An haar veelzijdige handgeweven creaties in haar eigen atelier in Groningen. Alle garens worden handmatig geverfd, van dikke zachte breiwol tot superdunne wol voor o.a weven, kantklossen en borduren. Elk weefsel is van begin tot eind compleet met de hand gemaakt en dus uniek. Haar vele jaren ervaring en oog voor detail zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat.   

Op het Maakfestival laat ze een demonstratie op haar tafelweefgetouw zien en kun je haar mooie producten bekijken en kopen!

Handweverij An Boeks

Herman Knopjesman

Herman maakt graag en is eindeloos nieuwsgierig, naar hoe iets werkt en ook of hij het kan. Dat levert een persoonlijk proces op waarin hij graag deelt wat hij onderweg ontdekt heeft. Sinds 2006 is dit de leidraad voor zijn uit de hand lopende hobby. “Ik maak graag dingen waar je een beetje blij van wordt. Als er dan ook nog fijne knopjes aan zitten, is het doel gelukt”, aldus Herman Kopinga. 

Herman Knopjesman

Inne

Op het Maakfestival laat Inne Lemstra een mobiele bonnetjesprinter in een zakje zien. Hiermee maakt hij tijdens de leuke gesprekken die hij voert shownotes die ze uitprint. 

Daarnaast neemt Inne een aantal producen mee die hij van siliconen maakt. Denk hierbij aan opblaasbellen voor soft robotics en soft soldering jig, wat een hulpmiddel bij het solderen is. Benieuwd hoe Inne tot deze eindresultaten gekomen is? Maak dan zeker een praatje, dan neemt hij je mee door de proces. 

Inne

Iza's Crochet Café

Iza heeft een passie voor alles wat met creativiteit te maken heeft en in het bijzonder voor haken! De eerste keer dat ze een haaknaald oppakte, geleend van haar oma, voelde zij zich zó kalm en ontspannen. Sindsdien heeft ze geen week overgeslagen zonder te haken. Volgens Iza doe je haken niet alleen, maar samen! Haar workshops zijn dan ook gefocust op verbinding, creativiteit en duurzaamheid. Door samen de struggles aan te gaan van een nieuwe skill leren, bouw je een connectie op met de ander.

Op het Maakfestival kan je Iza's gehaakte creaties aanschouwen en in sommige gevallen ook kopen. Ga ook zeker zelf aan de slag! Zo kan je pomponnetjes maken en bloemetjes haken.

Iza's Crochet Café

Jacek Tylenda / Yatta-Tech

Op het Maakfestival pronkt Jacek Tylenda met zijn Doe-het-zelf CNC freesmachine. Een compact desktopmachine, welke krachtig genoeg is om zelfs metalen onderdelen te maken. Ook biedt het apparaat het beste bewerkingsvermogen in zijn klasse. 

Bij de kraam van Jacek zijn enkele kant-en-klare onderdelen te zien waarmee je de precisie van het uiteindelijke product kan bekijken. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de werking zijn er enkele live demo's bij te wonen. Wil je nog meer details weten over de machine en andere dingen die Jacek doet? Bekijk dan zijn pas gestarte YouTube-kanaal via de knop hieronder. 

Jacek Tylenda / Yatta-Tech

JAVO

Alles wat je nodig hebt voor een duurzame look vind je bij de kraam van Jildou! Zij maakt verschillende sieraden van oude en nieuwe kralen en ijzerdraad. Tweedehands bloesjes voegt zij samen tot een heel nieuw kledingstuk en van tweedehands- en reststoffen maakt zij tassen. Afvalhout wordt omgetoverd tot gelazerde houten figuurtjes. 

Bezoek dus zeker Jildou's kraam als jij op een creatieve manier een steentje wil bijdragen aan een duurzamere wereld! 

JAVO

Jay Fabra

Jolien Franke houdt ervan om nieuwe technieken en technologie te onderzoeken waarbij ze oude materialen gebruikt. Haar fascinatie voor geometrische en optische vormen zie je veel terug in haar projecten. Zo laat Jolien een Einstein-tile shirt, litophanen en fractals zien op het Maakfestival. 

Kijk ook even naar het zwarte gordijn wat er bij haar stand hangt. Kan jij raden wat erachter zit?  

Jay Fabra

Jens Maker Adventures

Op het YouTube-kanaal Jens Maker Adventures laat Jens van alles zien rondom het maken van robots, speelgoed en muziekinstrumenten. Op het Maakfestival exposeert hij de eindproducten en geeft hij demo's. Bewonder bijvoorbeeld zijn Tamagotchi verzorger robot, robotgezicht, satisfying knikker-lanceerspeeltje en mechanische subscriber teller. De Fidget Spinner synthesizers zijn zelfs te bespelen bij zijn kraam. Groot fan? Neem er dan eentje mee naar huis!

Jens Maker Adventures

Joep maakt met zijn familie

Joep is lekker creatief en maakt verschillende dingen met zijn familie. Zo maakt hij met zijn vader robotjes van (afval)hout. Met zijn moeder maakt hij kleurige collages van dingen die hij ziet of waar hij aan denkt. 

Op het Maakfestival laten Joep en zijn moeder je graag zien hoe ze de collages en robotjes maken. 

Joep maakt met zijn familie

Klaas Timmer - Faka' Hafua

Klaas Timmer (Faka’Hafua) is geboren op de Tonga eilanden, zijn moeder is van Tongaanse afkomst en zijn vader van Nederlandse afkomst. Door zijn achtergrond is hij geïnteresseerd geraakt in carving, een traditionele kunstvorm voor het maken van sieraden. De materialen die hij hiervoor gebruikt zijn: beenderen van dieren, hertengeweien, hout, serpentijn, stenen uit rivieren en jade uit Nieuw-Zeeland. Dit bewerkt hij met een dremel en micromotor en maakt er vervolgens traditionele symbolen van. 

Deze traditionele carvings zijn belangrijk voor de Maori en Polynesche culturen, omdat deze volkeren vroeger hun culturele erfgoed en geschiedenis mondeling doorgaven. Voor Klaas zelf betekende het maken van deze carvings een hernieuwde vrijheid na een periode van ziek zijn. Nieuwsgierig geworden? Neem dan zeker een kijkje bij deze bijzondere kraam!

Klaas Timmer - Faka' Hafua

Levend Lichtje

Jakoba is kunstenaar en maakt natuurgerelateerde voorwerpen met lichtjes. Waarbij ze elektronica combineert met textielkunst, borduurwerk, naaldvilten en meer. Een van deze kleine spitsvondigheden zijn haar Lichtpuntjes – kleine zwarte doekjes met een lichtje voor wie behoefte heeft aan een letterlijk lichtpuntje. 

Op het Maakfestival laat zij een aantal mooie eindproducten hiervan en van haar grafisch werk zien.  

Levend Lichtje

Lutje Repair Café Rivierenbuurt Groningen

Lutje Repair Café Rivierenbuurt Groningen is elke donderdag tussen 10.00-12.00 uur geopend. Er is dan altijd een reparateur voor textiel en een reparateur voor techniek aanwezig. Handig, want je kunt hier terecht voor reparaties aan klein huishoudelijke apparaten en kapot textiel. Samen met jou wordt gekeken naar wat er kapot is en gaan jullie aan de slag om het te maken. Lukt het maken niet, dan wordt advies gegeven wat je het beste kunt doen.

Neem dus je kapotte apparaten en kleding mee. Wie weet krijgt het op het Maakfestival een tweede leven! 

Lutje Repair Café Rivierenbuurt Groningen

MAAK-LabGro

MAAK-LabGro is een creatieve werkplaats in Groningen voor jonge knutselaars, uitvinders en bouwers (6+) waar je aan je eigen projecten kunt werken. Ze hebben stoere gereedschappen, heel veel bijzondere materialen en kundige en gezellige begeleiders. Je leert dat wat je in je hoofd hebt, je met je handen kunt maken. 

Op het Maakfestival kun je bij hen lekker aan de slag met verschillende technieken. Kom langs en verras jezelf! 

MAAK-LabGro

Marijn Pool

Dit jaar is de maakhobby van Marijn Pool ontspoord, letterlijk, want de afgelopen tijd is de maakenergie veel gaan zitten in het beter bestuurbaar maken van de modelspoortreinbaan van zijn broer. Hierbij komen electronika, behuizingen, 3D-printen, houtbewerking en veel knopjes en lampjes kijken. 

Kom dat en nog veel meer bewonderen bij de kraam van Marijn!  

Marijn Pool

Maumatic

Mauricio Arsénio a.k.a. Maumautic is gespecialiseerd in toegepaste kunst in de vorm van meubilair. Natuurlijke kunsten recreëren met innovatieve processen is hem op het lijf geschreven. Zo heeft hij een liefde ontwikkeld voor 3D-print technieken, maar ook voor meer natuurlijke ambachten zoals houtbewerking. 

Mauricio zoekt naar een middenweg tussen een goed functioneel meubelstuk en een kunstobject dat mensen bewondert. De producten zijn sterk geïnspireerd door de schoonheid van de natuur; de eindeloze structuren, texturen, kleuren en contrasten die er te vinden zijn. Deze elementen worden toegepast met behulp van innovatieve processen om zo een prachtige synergie te bereiken tussen natuur, technologie en innovatie. Zeker gaan kijken als je benieuwd bent hoe deze werelden samenkomen!

Maumatic

MELR Lifestyle

Op zoek naar stijlvolle en milieubewuste items voor jouw interieur? Zoek dan niet verder! Marjolein houdt zich bezig met het ontwerpen en produceren van duurzame interieuraccessoires, zoals lampen en decoratieve items. Hierbij legt zij de focus op het gebruik van gerecycled papier en papier-maché. 

Het eindresultaat is zeker iets om mee naar huis te nemen!

MELR Lifestyle

MooiWaark

Ontdek de intrigerende kunst van lockpicking en ontrafel de geheimen achter gesloten deuren! Met een setje picks en jouw nieuwsgierige geest duik je in de werking van het slot. Leer begrijpen hoe de pinnen en cilinders samenwerken en ontdek de zwakke punten van verschillende slotontwerpen. Door lockpicking krijg je een uniek inzicht in de wereld van sleutels en sloten. Ga jij de (intellectuele) uitdaging aan die je voldoening geeft wanneer je de puzzel van een slot oplost?

Vorig jaar waren jong en oud bezig met het lockpicken. Heb je het toen gemist of wil je het nog eens doen? Dan is nu je kans,  MooiWaark helpt je graag met de eerste stappen bij hun kraam! 

MooiWaark

OKAPHONE elektronika

Tijdens de workshop van OKAPHONE leer je hoe leuk het is om te solderen! Bij hun kraam zijn verschillende bouwpakketten aanwezig, waaronder het spel pong (een van de eerste spelletjes op een TV) en een vleermuis detector, een van hun 3D-printers maakt de behuizing van deze detector. 

Enthousiast geworden? Neem na afloop dan zeker een van hun bouwpakketten mee en ga ook thuis aan de slag te gaan! 

OKAPHONE elektronika

Repaircafé Groningen Centrum

Repaircafé Groningen Centrum, geopend in 2011, is een van de eerste repaircafés van Nederland. Het doel is om op een laagdrempelige manier veel mensen te bereiken en helpen. Als bezoeker ga je samen met de reparateur aan de slag. Op die manier wordt kennis verspreidt en laten zij zien dat repareren leuk is en vaak veel makkelijker dan gedacht wordt. Bij dit repaircafé kun je terecht met kleding, meubels, elektrische (huishoudelijke) apparaten en fietsen. 

Neem dus je kapotte huishoudelijke apparaten en kleding mee. Wie weet krijgt het op het Maakfestival een tweede leven! 

Repaircafé Groningen Centrum

Repaircafé Oosterparkwijk

Repaircafé Oosterparkwijk is 1x per maand geopend om spullen (huisraad, lampen, radio, kleding) te repareren. Hierbij ligt de nadruk op verbinding, contact en iets voor elkaar doen. Wat gerepareerd is en over is gaat naar de weggeefwinkel. Op het Maakfestival geven zij een demonstratie van hun gebruikelijke werkzaamheden: repareren, uitleg geven en adviseren of iets gemaakt kan worden. Ook nemen ze de tijd om jou te leren hoe je zelf iets kan repareren.

Neem dus je kapotte huishoudelijke apparaten, kleding of kinderfietsjes mee. Wie weet krijgt het op het Maakfestival een tweede leven!

Repaircafé Oosterparkwijk

Foto gemaakt door Frans Geubel.

Robert Brouwer

Hou jij van spelletjes? Dan is dit de kraam voor jou! Robert Brouwer maakt bord- en kaartspellen. In de afgelopen vier jaar zijn er 17 spellen van hem uitgebracht bij gerenommeerde uitgevers als 999Games, Jumbo, Ravensburger en Kosmos. Ook is hij co-auteur van het Groninger spel GRUNN

Naast de spellen zelf zal Robert prototypes en voorstadia van de spellen meenemen die het proces van het maken laten zien. Neem vooral iemand mee die ook van spelletjes houdt, want als Maakfestival-bezoeker kan je de spellen ook spelen!

Robert Brouwer

Rubysh

Encep Amir runt de sociale start-up Rubysh, een merk van eco-duurzame mode dat profiteert van de overvloed aan afvalmaterialen. Door dit te doen heeft Rubysh met succes honderden kilo’s afval gebruikt als materiaal voor accessoires. In de productie werken vrouwen uit kansarme gemeenschappen in de buurt van de stortplaatsen in Indonesië als onderdeel van het lokale programma voor de empowerment van vrouwen. Rubysh draagt dus niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan het creëren van werkgelegenheid aan mensen die het nodig hebben. 

Op het Maakfestival kun je de prachtige juwelen bewonderen en kopen!

Rubysh

Science & Robotics vereniging Pretty Smart

Science & Robotics vereniging Pretty Smart komt met een FIRST Tech Challenge  (FTC) team. Het team bouwt wedstrijdrobots ter grootte van een flinke magnetron. De robots moeten op wedstrijden allerlei opdrachten uitvoeren om zo meer punten te scoren dan de tegenstander. 

Tijdens het Maakfestival laten zij verschillende robots zien en kan jij ook zelf zo’n robot besturen!

Science & Robotics vereniging Pretty Smart

Silmme Handen

Volgens Ynze van der Spek zijn techniek en kinderverhalen de mooiste combinatie! Op het Maakfestival laat ze allemaal zelfbedachte en/of zelfgemaakte beestjes en robotjes zien. Binnen 20 minuten maak je ook je eigen bibberbeestje. Voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen, leest Ynze haar zelfgeschreven kinderverhalen over Bibber voor.

Daarnaast staat er ook een verzameling vreemde machientjes bij haar stand. Denk hierbij aan een stofzuigerkanon, een fles waar je berichtjes kan inspreken en drukpoppetjes die je zelf kunt 3D-printen. 

Silmme Handen

Smartlab

Bij het Smartlab is altijd van alles te beleven, ontdekken, leren en uitproberen. Tijdens het Maakfestival is hier een verticale tuin te zien die helemaal met de 3D-printer gemaakt is. Zo kan je zelfs als je een kleine stadstuin of balkonnetje hebt lekkere tomaatjes, boontjes en basilicum kweken. 

Loop er ook even langs als je de dopjes voor aan je schoenveters verloren bent. Zij maken deze, van PET-plastic gemaakte, dopjes met de 3Dgeprinte polyformer. Als je ze niet kwijt bent, ben je natuurlijk ook meer dan welkom om te kijken hoe de dopjes gemaakt worden! 

Smartlab

Sotsja-Design & Printstruments

Sotsja 

Vincent Lublink ontwerpt en maakt een grote variatie aan alledaagse producten voor binnen en buiten. Hierbij gebruikt hij verschillende technieken en materialen, zoals: 3D-print, hout, metaal en elektronica. 

Printstrument 

Stef Driessen ontwerpt en maakt muziekinstrumenten met de 3D-printer, op maat gemaakt van duurzame materialen en van hoge kwaliteit. Pak een van de instrumenten op en probeer het uit! 

Sotsja-Design & Printstruments

Spellenmaakgilde

De Spellenmaakgilde is een netwerk van spellenmakers die elke maand in het Forum (en op andere plekken) elkaars spelconcepten testen. Zo is bijvoorbeeld het populaire lokale spel GRUNN veelvuldig getest bij het Gilde. 

Oprichter Arjan van Houwelingen kan je meer vertellen over wat Spellenmaakgilde inhoudt, spelauteurs zullen hun concepten en publicaties demonstreren en verkopen. Uiteraard is er ook wat te spelen en testen! 

Spellenmaakgilde

Spouk

Marieke Pras maakt zeefdrukken; een beetje spooky en een beetje speels. Onder de naam SPOUK produceert Marieke zines (publicaties van gefotokopieerde tijdschriften op kleine schaal), posters en ander drukwerk in kleine oplage. 

Als bezoeker kan kennis maken met zeefdrukken, zien hoe het werkt, en rondneuzen tussen een kraam vol drukwerk! 

Spouk

Stichting SCN

Maak kennis met het uitgebreide aanbod van Stichting SCN, een jeugdcentrum in vinkhuizen gericht op het stimuleren van creatieve, technische en sociale vaardigheden. Hun aanbod bestaat uit 6 verschillende thema's: motortechniek, muziek, computers, toneel, creatief/fantasy en spelletjes. Tijdens het Maakfestival maak je kennis met 5 van deze thema's. 

Rijd een rondje op een van hun driewielers, versier en beschilder een houten huisje, leer meer over DJ'en, personaliseer led strips of ga iets doen met Dungeon & Dragons. Wat dat laatste precies is, ontdek je op de dag zelf! 

Stichting SCN

Foto gemaakt door Nienke Maat.

Studio Omelet

Melanie van Studio Omelet is veel bezig met hergebruik en upcyclen van materialen. De focus ligt op kleding en stoffen omdat ze denkt dat er in die industrie nog veel verbetering mogelijk is. 

Op het Maakfestival verkoopt ze haaraccessoires gemaakt van tweedehands stoffen. Ook kan je leren hoe je simpele vormpjes borduurt. Een techniek die je kan gebruiken om een gat of vlek in een kledingstuk te verbloemen of gewoon omdat het leuk is! 

Studio Omelet

Studio Schell

Olga Schellenberg ziet de schoonheid van gewone dingen om haar heen. Als deze dingen samenkomen, kan er iets bijzonders ontstaan wat veel vertelt over de mens, de plek en tijd.  Dit is een proces waarin het woord ‘mislukken’ niet voorkomt en wat Olga zo leuk vindt aan 'maken'.

Volgens Olga heeft iedereen een maker in zich en kan alles om ons heen gebruikt worden om een interessant kunstwerk mee te maken. Ga bij haar kraam langs om een impressie van Groningen te creëren op een stuk karton of papier en met afval (papieren, etiketten, rekeningen, knopen, snoepverpakkingen) uit handtassen, broekzakken en van de straat.  

Studio Schell

Swalker

Martin Hooijenga van Swalker laat op het Maakfestival zijn zelfgemaakte slingers zien. Niet het soort slingers die je ophangt tijdens een verjaardag, maar de slingers waarmee je een kogel- of tennisbal meters ver weg slingert. 

Ook is hij 10 weken in Portugal geweest om daar huizen van strobalen te maken. Doordat alle balen restmateriaal afkomstig uit de landbouw is, heeft deze manier van bouwen een zeer lage Co2 uitstoot. Hij vertelt je daar graag meer over als je bij zijn stand staat.

 

Swalker

The Swap Club

The Swap Club maakt het mogelijk om kleding en spullen te ruilen met die van een ander. Op deze manier laten zij zien hoe leuk en efficiënt het is om te swappen.

Tijdens het Maakfestival neemt Niels Helder je mee in zijn upcyclingsproces met betrekking tot tweedehands/afgedankte kleding die hij vergaart met zijn sociale/circulaire onderneming The Swap Club. Jij mag meedenken over de upcyclemogelijkheden! Denk hierbij aan (strijk)badges, pins, borduursels, transfers of andere leuke oplossingen om beschadigingen of oneffenheden weg te werken.

The Swap Club

Vliegende Helpman

Als je tijdens het Maakfestival naar de lucht kijkt, vraag je je misschien af wat je daar ziet. Het is het 1:10 schaalmodel van Helpman 1, vliegend om de Martinitoren! Op het festival is dit model en een deel van de 1:1 schaal mock-up van Helpman te bewonderen. Ook zijn er papieren bouwplaten beschikbaar om zelf mee aan de slag te gaan en je eigen Helpman 1 vliegtuig te bouwen! 

Het enthousiaste team van Helpman gaat graag met jou in gesprek hoe zij aan dit project zijn begonnen, wat hen beweegt en waar zij naartoe gaan. Het meest genieten zij ervan om anderen te ispireren hun projecten van de grond te krijgen.  

Vliegende Helpman

WE-doubleyouenergy b.v.

WE-doubleyouenergy is een start-up die zich bezighoudt met het maken van kleine waterstof systemen. Het doel is het opslaan en gebruiken van overtollige duurzame energie, zoals zon of windenergie en deze om te zetten in waterstof om dit vervolgens weer om te zetten in elektriciteit en te gebruiken als energie.

Op het Maakfestival staat René in een waterstof vrachtfiets met fietsaanhanger waar het systeem in staat. Ook staat er een zon/waterstof systeem waar jij zelf een systeem van kan maken en laten werken. Hoe leuk! 

WE-doubleyouenergy b.v.

Foto gemaakt door Arie van der Meer.

Wouter Rusman

Wouter Rusman en een medewerker van de afdeling radiologie in het UMCG hebben het afgelopen jaar de handen ineengeslagen. Al het plastic dat in de standaard kit voor een onderzoek zat, niet gebruikt werd, en als afval zou worden afgevoerd, is door hen verzameld. Dit plastic kan jij op het Maakfestival met een shredder klein malen en daarna doormiddel van een klein spuitgietapparaat een aandenken van maken. Lekker creatief én duurzaam! 

Daarnaast zijn de bijzondere fietsen te zien die hij van oude fietsen maakt, neemt hij bouwpakketjes van elektronica projecten mee en laat hij spellen zien die met Arduino's, LED en knoppen werken. Een maker die van alle markten thuis is!  

Wouter Rusman

Boekentips voor kids

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >