Raak mij aan! Touch me!

Een feest van de creativiteit met een blik op de toekomst!

Dit jaar vindt alweer de derde editie van het Maakfestival in het Forum en op de Nieuwe Markt (het plein bij het Forum) plaats. Dé plek waar makers samenkomen om elkaar en jou te inspireren! Tijdens het evenement is er bijzondere aandacht voor 'hermaken’ en oplossingen voor duurzaamheid, maar ook andere vernieuwende projecten of experimenten verdienen een plekje. Het eendagsfestival biedt namelijk een podium aan diverse enthousiastelingen zoals makers, hobbyisten, knutselaars, ingenieurs, wetenschappers, designers en kunstenaars die hun nieuwste of leukste (technologische innovatieve) project of experiment willen presenteren. 

Bekijk hieronder welke makers aanwezig zijn op het Maakfestival! De namen worden de komende tijd aangevuld.

Agenda

Zaterdag 8 juni
11:00 tot 17:00
Nieuwe Markt

Takkenwerk (6+)

In alle Forumbibliotheken
Help jij mee met ons Takkenwerk? Maak wat je wilt van oud hout, stof en plastic voor in, op of aan het takkenstelsel in jouw Forumbibliotheek. Tijdens het Maakfestival in het centrum op zaterdag 8 juni is de volledige boom te zien.

Klik op onderstaande knop om te bekijken wanneer we in jouw Forumbibliotheek aan de slag gaan. Deze activiteit is leuk voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Meedoen is gratis.

Takkenwerk (6+)

Bastiaan Vos

De gedachte: 'Maar dat kan ik zelf toch ook maken?', is het begin van veel van Bastiaans projecten. Hij is professioneel productontwikkelaar en daarnaast ontwerper, maker en bouwer. Zijn voorliefde voor oude gebruikte materialen zorgen ervoor dat zijn creaties een rauw en ongepolijst randje hebben. De uiteindelijke vorm worden vooraf in 3D getekend of ontstaat tijdens het bouwen. Benieuwd naar een aantal van deze (gebruiks)voorwerpen? Bezoek dan zeker zijn stand! 

Bastiaan Vos

Bernabela Design

Evelien Bernabela maakt tekeningen, schilderijen en illustraties en gebruikt daarbij diverse technieken en materialen.  Op het Maakfestival verzorgd ze een workshop tekenen voor jong en oud. Hoe maak je een mooie tekening op een eenvoudige manier? Hoe teken je objecten in de omgeving na? 

Dus wil jij je tekenvaardigheden verbeteren? Volg dan deze korte workshop op het Maakfestival! 

Meer info
Bernabela Design

Confictor

Spelletjesfanaten, opgelet! LudiBasis is een multifunctioneel spelsysteem, met het basisspelmateriaal kunnen allerlei verschillende spellen worden ontworpen en gespeeld. De spellen Pollution Fighters en Tanks, Man zijn al te spelen. Laat je inspireren door de al ontwikkelde spellen en kijk naar de verschillende manieren waarop je het materiaal kunt gebruiken om je eigen spel te maken. 

Maker Eelco Smit laat op het Maakfestival het eindproduct van LudiBasis zien en neemt de prototypes mee. Ook neemt hij een met LudiBasis speelbare puzzel mee. Los jij de puzzel op? Dan krijg je een kleine badge die door Eelco zelf gemaakt is!  

Meer info
Confictor

CUBOTino

CUBOTino is een 3D-geprinte robot die Rubik’s Cube’s oplost. Op het Maakfestival worden verschillende versies gepresenteerd, waaronder de kleinste ter wereld! Het ogenschijnlijk simpele robotje maakt gebruik van een PiCamera om de kubus te scannen en twee servo’s om de kubus te manipuleren en op te lossen. Hier komt computervisie, mechanica, kunstmatige intelligentie en 3D-printen samen; allemaal aspecten die maker Andrea Favero graag aan je laat zien. 

Ontdek zelf hoe het robotje werkt of ga de strijd aan en probeer de robot te verslaan door de Rubik’s Cube sneller op te lossen.

Meer info
CUBOTino

Darner Design

Jenny Lazebnik gelooft dat zelfzorg en aardezorg één en hetzelfde kunnen zijn. Als we kleine, milieuvriendelijke gewoonten beginnen, kunnen we een verschil maken in ons eigen leven en uiteindelijk onze wereld veranderen. Met verschillende zelfgemaakte producten wil zij hier een bijdrage leveren. Op het Maakfestival kan je bij haar kraampje onder andere wasbaar maandverband en wasbare lunch wraps zien. 

Zelf aan de slag? Maak dan je eigen wasbare broodzakje of inlegkruisje. 

Meer info
Darner Design

De IJsscheppers

Tussen al het maken door zin gekregen in een ijsje? Maak dan je eigen ijshoorntje bij De IJsscheppers! Bij hun unieke nostalgische ijskar maken zij heerlijk ambachtelijk schepijs. 

Extra leuk: Jory en Jorn gaan dit zo snel en zo veel mogelijk doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier scheppen zij naast ijs ook nog banen!  

De IJsscheppers

De Jonge Onderzoekers

Bij De Jonge Onderzoekers weten ze heel veel over wetenschap en techniek! Met hun kennis en ervaring bedenken ze leuke en uitdagende activiteiten voor jongeren vanaf 8 jaar. Zo helpen zij hen bij het ontdekken van hun talent voor wetenschap en techniek. 

Tijdens het Maakfestival gaan ze samen met de bezoeker aan de slag met bloemen! Bloemen van afvalmateriaal, maar de jonge bezoekers (tussen 8 en 18 jaar) kunnen ook een bloem maken met een zonnepaneeltje. En waar bloemen zijn, zijn beestjes! Dus we gaan ook insecten maken van afvalmateriaal, draad en kralen. 

Meer info
De Jonge Onderzoekers

Dingetjes-Op-Maat

Op het Maakfestival presenteert Jack Tylenda een combinatie van traditioneel vakmanschap en geavanceerde technologie. Gewapend met zijn zelfgemaakte CNC-graveermachine en een 3D-printer heeft hij een reeks lokaal geïnspireerde gadgets bedacht, zoals miniatuurmonumenten en gepersonaliseerde sleutelhangers. 

Nog leuker zijn Jack's portretten en afbeeldingen waarbij gebruik gemaakt wordt van geavanceerde visuele technieken. Met behulp van slimme licht- en schaduwmanipulaties maakt hij halftone engravings op de CNC-machine en verborgen afbeeldingen op de 3D-printer, welke door de juiste lichthoek te zien zijn. Op het Maakfestival geeft hij live demo's, waarbij hij de bezoekers vastlegt met deze innovatieve methode. 

Meer info
Dingetjes-Op-Maat

Echt Eeke

Roep de creatieveling in jezelf naar boven en ontwerp je ideale knuffel bij Eeke! Aan het eind van de dag kiest zij het meest bijzondere/mooie/liefste ontwerp uit die ze na het Maakfestival gaat maken. De winnende ontwerper krijgt als prijs natuurlijk zijn/haar eigen ontworpen knuffel. 

Tijdens het ontwerpen kunnen de wachtende kinderen én volwassenen raden hoeveel knopen er in Eeke's knopenpot zitten. Degene die er het dichtstbij zit, wint een leuke 'stoffige' prijs! 

Meer info
Echt Eeke

Fablab Groningen

Stichting Fablab Groningen behoort tot de oudste Fablabs van Nederland. Al bijna 15 jaar bieden zij digitale machines en kennis van digitale maakprocessen aan makers aan om (bijna) alles te kunnen maken. Fablab Groningen is er voor iedereen, makers van 8 tot 88 jaar en ouder, voor het onderwijs op alle niveaus, particulieren, startups en kleine bedrijven. Voor het maken van hebbedingen, onderdelen, prototypes en klein serieproducties. Daarnaast geven zij workshops en trainingen. Kortom: alles wat je nodig hebt om je creatie te realiseren. 

Tijdens het Maakfestival laat het Fablab zien wat zij in huis hebben en aan werken. Ga vooral kijken en ontdek de activiteiten die zij aanbieden tijdens het Maakfestival. 

Meer info
Fablab Groningen

Hackerspace TDvenlo

Printen maken doen we al een hele tijd. Maar hoe ziet een printer er aan de binnenkant uit? ''Dat maakt niet uit, als hij het maar doet'', is meestal het antwoord. 

Erik vindt het wel erg interessant en probeert met de vier lagen waaruit een print bestaat iets moois te maken. En dat kan, ook als je geen elektronica professor bent! Ga een kijkje nemen en laat je inspireren.  

Hackerspace TDvenlo

Handweverij An Boeks

Kleurrijk is het motto van An en dat valt niet te missen! De liefde voor het weven begon in 1985, inmiddels creëert An haar veelzijdige handgeweven creaties in haar eigen atelier in Groningen. Alle garens worden handmatig geverfd, van dikke zachte breiwol tot superdunne wol voor o.a weven, kantklossen en borduren. Elk weefsel is van begin tot eind compleet met de hand gemaakt en dus uniek. Haar vele jaren ervaring en oog voor detail zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat.   

Op het Maakfestival laat ze een demonstratie op haar tafelweefgetouw zien en kun je haar mooie producten bekijken en kopen!

Handweverij An Boeks

Herman Knopjesman

Herman maakt graag en is eindeloos nieuwsgierig, naar hoe iets werkt en ook of hij het kan. Dat levert een persoonlijk proces op waarin hij graag deelt wat hij onderweg ontdekt heeft. Sinds 2006 is dit de leidraad voor zijn uit de hand lopende hobby. “Ik maak graag dingen waar je een beetje blij van wordt. Als er dan ook nog fijne knopjes aan zitten, is het doel gelukt”, aldus Herman Kopinga. 

Meer info
Herman Knopjesman

Iza's Crochet Café

Iza heeft een passie voor alles wat met creativiteit te maken heeft en in het bijzonder voor haken! De eerste keer dat ze een haaknaald oppakte, geleend van haar oma, voelde zij zich zó kalm en ontspannen. Sindsdien heeft ze geen week overgeslagen zonder te haken. Volgens Iza doe je haken niet alleen, maar samen! Haar workshops zijn dan ook gefocust op verbinding, creativiteit en duurzaamheid. Door samen de struggles aan te gaan van een nieuwe skill leren, bouw je een connectie op met de ander.

Op het Maakfestival kan je Iza's gehaakte creaties aanschouwen en in sommige gevallen ook kopen. Ga ook zeker zelf aan de slag! Zo kan je vingerhaken, pomponnetjes maken en het haken uitproberen. Haak je aan? 

Meer info
Iza's Crochet Café

JAVO

Alles wat je nodig hebt voor een duurzame look vind je bij de kraam van Jildou! Zij maakt verschillende sieraden van oude en nieuwe kralen en ijzerdraad. Tweedehands bloesjes voegt zij samen tot een heel nieuw kledingstuk en van tweedehands- en reststoffen maakt zij tassen. Afvalhout wordt omgetoverd tot gelazerde houten figuurtjes. 

Bezoek dus zeker Jildou's kraam als jij op een creatieve manier een steentje wil bijdragen aan een duurzamere wereld! 

Meer info
JAVO

Jay Fabra

Jolien Franke houdt ervan om nieuwe technieken en technologie te onderzoeken waarbij ze oude materialen gebruikt. Haar fascinatie voor geometrische en optische vormen zie je veel terug in haar projecten. Zo laat Jolien een Einstein-tile shirt, litophanen en fractals zien op het Maakfestival. 

Kijk ook even naar het zwarte gordijn wat er bij haar stand hangt. Kan jij raden wat erachter zit?  

Meer info
Jay Fabra

Jens Maker Adventures

Op het YouTube-kanaal Jens Maker Adventures laat Jens van alles zien rondom het maken van robots, speelgoed en muziekinstrumenten. Op het Maakfestival exposeert hij de eindproducten en geeft hij demo's. Bewonder bijvoorbeeld zijn Tamagotchi verzorger robot, robotgezicht, satisfying knikker-lanceerspeeltje en mechanische subscriber teller. De Fidget Spinner synthesizers zijn zelfs te bespelen bij zijn kraam. Groot fan? Neem er dan eentje mee naar huis!

Meer info
Jens Maker Adventures

Levend Lichtje

Jakoba is kunstenaar en maakt natuurgerelateerde voorwerpen met lichtjes. Waarbij ze elektronica combineert met textielkunst, borduurwerk, naaldvilten en meer. Een van deze kleine spitsvondigheden zijn haar Lichtpuntjes – kleine zwarte doekjes met een lichtje voor wie behoefte heeft aan een letterlijk lichtpuntje. 

Op het Maakfestival laat zij een aantal mooie eindproducten hiervan en van haar grafisch werk zien.  

Meer info
Levend Lichtje

MAAK-LabGro

MAAK-LabGro is een creatieve werkplaats in Groningen voor jonge knutselaars, uitvinders en bouwers (6+) waar je aan je eigen projecten kunt werken. Ze hebben stoere gereedschappen, heel veel bijzondere materialen en kundige en gezellige begeleiders. Je leert dat wat je in je hoofd hebt, je met je handen kunt maken. 

Op het Maakfestival kun je bij hen lekker aan de slag met verschillende technieken. Kom langs en verras jezelf! 

Meer info
MAAK-LabGro

Marijn Pool

Dit jaar is de maakhobby van Marijn Pool ontspoord, letterlijk, want de afgelopen tijd is de maakenergie veel gaan zitten in het beter bestuurbaar maken van de modelspoortreinbaan van zijn broer. Hierbij komen electronika, behuizingen, 3D-printen, houtbewerking en veel knopjes en lampjes kijken. 

Kom dat en nog veel meer bewonderen bij de kraam van Marijn!  

Meer info
Marijn Pool

Maumatic

Mauricio Arsénio a.k.a. Maumautic is gespecialiseerd in toegepaste kunst in de vorm van meubilair. Natuurlijke kunsten recreëren met innovatieve processen is hem op het lijf geschreven. Zo heeft hij een liefde ontwikkeld voor 3D-print technieken, maar ook voor meer natuurlijke ambachten zoals houtbewerking. 

Mauricio zoekt naar een middenweg tussen een goed functioneel meubelstuk en een kunstobject dat mensen bewondert. De producten zijn sterk geïnspireerd door de schoonheid van de natuur; de eindeloze structuren, texturen, kleuren en contrasten die er te vinden zijn. Deze elementen worden toegepast met behulp van innovatieve processen om zo een prachtige synergie te bereiken tussen natuur, technologie en innovatie. Zeker gaan kijken als je benieuwd bent hoe deze twee werelden samenkomen!

Meer info
Maumatic

MELR Lifestyle

Op zoek naar stijlvolle en milieubewuste items voor jouw interieur? Zoek dan niet verder! Marjolein houdt zich bezig met het ontwerpen en produceren van duurzame interieuraccessoires, zoals lampen en decoratieve items. Hierbij legt zij de focus op het gebruik van gerecycled papier en papier-maché. 

Het eindresultaat is zeker iets om mee naar huis te nemen!

Meer info
MELR Lifestyle

Robert Brouwer

Hou jij van spelletjes? Dan is dit de kraam voor jou! Robert Brouwer maakt bord- en kaartspellen. In de afgelopen vier jaar zijn er 17 spellen van hem uitgekomen, bij gerenommeerde uitgevers als 999Games, Jumbo, Ravensburger en Kosmos. Ook is hij co-auteur van het Groninger spel GRUNN

Naast de spellen zelf zal Robert prototypes en voorstadia van de spellen meenemen die het proces van het maken laten zien. Neem vooral iemand mee die ook van spelletjes houdt, want als Maakfestival-bezoeker kan je de spellen ook spelen!

Meer info
Robert Brouwer

Rubysh

Encep Amir runt de sociale start-up Rubysh, een merk van eco-duurzame mode dat profiteert van de overvloed aan afvalmaterialen. Door dit te doen heeft Rubysh met succes honderden kilo’s afval gebruikt als materiaal voor accessoires. In de productie werken vrouwen uit kansarme gemeenschappen in de buurt van de stortplaatsen in Indonesië als onderdeel van het lokale programma voor de empowerment van vrouwen Rubysh draagt dus niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan het creëren van werkgelegenheid aan mensen die het nodig hebben. 

Op het Maakfestival kun je de prachtige juwelen bewonderen en kopen!

Meer info
Rubysh

Science & Robotics vereniging Pretty Smart

Science & Robotics vereniging Pretty Smart komt met een FIRST Tech Challenge  (FTC) team. Het team bouwt wedstrijdrobots ter grootte van een flinke magnetron. De robots moeten op wedstrijden allerlei opdrachten uitvoeren om zo meer punten te scoren dan de tegenstander. Tijdens het Maakfestival laten zij verschillende robots zien en kan jij ook zelf met zo’n robot rijden!

Meer info
Science & Robotics vereniging Pretty Smart

Smartlab

Bij het Smartlab is altijd van alles te beleven, ontdekken, leren en uitproberen. Tijdens het Maakfestival is hier een verticale tuin te zien die helemaal met de 3D-printer gemaakt is. Zo kan je zelfs als je een kleine stadstuin of balkonnetje hebt lekkere tomaatjes, boontjes en basilicum kweken. 

Loop er ook even langs als je de dopjes voor aan je schoenveters verloren bent. Zij maken deze, van PET-plastic gemaakte, dopjes met de 3Dgeprinte polyformer. Als je ze niet kwijt bent, ben je natuurlijk ook meer dan welkom om te kijken hoe de dopjes gemaakt worden! 

Meer info
Smartlab

Spellenmaakgilde

De Spellenmaakgilde is een netwerk van spellenmakers die elke maand in het Forum (en op andere plekken) elkaars spelconcepten testen. Zo is bijvoorbeeld het populaire lokale spel GRUNN veelvuldig getest bij het Gilde. 

Oprichter Arjan van Houwelingen kan je meer vertellen over wat Spellenmaakgilde inhoudt, spelauteurs zullen hun concepten en publicaties demonstreren en verkopen. Uiteraard is er ook wat te spelen en testen! 

Meer info
Spellenmaakgilde

Spouk

Marieke Pras maakt zeefdrukken; een beetje spooky en een beetje speels. Onder de naam SPOUK produceert Marieke zines (publicaties van gefotokopieerde tijdschriften op kleine schaal), posters en ander drukwerk in kleine oplage. 

Als bezoeker kan kennis maken met zeefdrukken, zien hoe het werkt, en rondneuzen tussen een kraam vol drukwerk! 

Meer info
Spouk

Stichting SCN

Maak kennis met het uitgebreide aanbod van Stichting SCN, een jeugdcentrum in vinkhuizen gericht op het stimuleren van creatieve, technische en sociale vaardigheden. Hun aanbod bestaat uit 6 verschillende thema's: motortechniek, muziek, computers, toneel, creatief/fantasy en spelletjes. Tijdens het Maakfestival maak je kennis met 5 van deze thema's. 

Rijd een rondje op een van hun driewielers, versier en beschilder een houten huisje, leer meer over DJ'en, personaliseer led strips of ga iets doen met Dungeon & Dragons. Wat dat laatste precies is, ontdek je op de dag zelf! 

Meer info
Stichting SCN

Foto gemaakt door Nienke Maat.

Studio Schell

Olga Schellenberg ziet de schoonheid van gewone dingen om haar heen. Als deze dingen samenkomen, kan er iets bijzonders ontstaan wat veel vertelt over de mens, de plek en tijd.  Dit is een proces waarin het woord ‘mislukken’ niet voorkomt en wat Olga zo leuk vindt aan 'maken'.

Volgens Olga heeft iedereen een maker in zich en kan alles om ons heen gebruikt worden om een interessant kunstwerk mee te maken. Ga bij haar kraam langs om een impressie van Groningen te creëren op een stuk karton of papier en met afval (papieren, etiketten, rekeningen, knopen, snoepverpakkingen) uit handtassen, broekzakken en van de straat.  

Meer info
Studio Schell

Vincent en Stef

Sotsja 

Vincent Lublink ontwerpt en maakt een grote variatie aan alledaagse producten voor binnen en buiten. Hierbij gebruikt hij verschillende technieken en materialen, zoals: 3D-print, hout, metaal en elektronica. 

Printstrument 

Stef Driessen ontwerpt en maakt muziekinstrumenten met de 3D-printer, op maat gemaakt van duurzame materialen en van hoge kwaliteit. Pak een van de instrumenten op en probeer het uit! 

Vincent en Stef

Vliegende Helpman

Als je tijdens het Maakfestival naar de lucht kijkt, vraag je je misschien af wat je daar ziet. Het is het 1:10 schaalmodel van Helpman 1, vliegend om de Martinitoren! Op het festival is dit model en een deel van de 1:1 schaal mockup van Helpman te bewonderen. Ook zijn er papieren bouwplaten beschikbaar om zelf mee aan de slag te gaan en je eigen Helpman 1 vliegtuig te bouwen! 

Het enthousiaste team van Helpman gaat graag met jou in gesprek hoe zij aan dit project zijn begonnen, wat hen beweegt en waar zij naartoe gaan. Het meest genieten zij ervan om anderen te ispireren hun projecten van de grond te krijgen.  

Meer info
Vliegende Helpman

WE-doubleyouenergy b.v.

WE-doubleyouenergy is een startup die zich bezighoudt met het maken van kleine waterstof systemen. Het doel is het opslaan en gebruiken van overtollige duurzame energie, zoals zon of windenergie en deze om te zetten in waterstof om dit vervolgens weer om te zetten in elektriciteit en te gebruiken wanneer de energie nodig is. 

Op het Maakfestival staat René in een waterstof vrachtfiets met fietsaanhanger waar het systeem in staat. Ook staat er een zon/waterstof systeem waar jij zelf een systeem kan maken en laten werken. Hoe leuk! 

Meer info
WE-doubleyouenergy b.v.

Foto gemaakt door Arie van der Meer.

Wouter Rusman

Wouter Rusman en een medewerker van de afdeling radiologie in het UMCG hebben het afgelopen jaar de handen ineengeslagen. Al het plastic dat in de standaard kit voor een onderzoek zat, niet gebruikt werd, en als afval zou worden afgevoerd, is door hen verzameld. Dit plastic kan jij op het Maakfestival met een shredder klein malen en daarna doormiddel van een klein spuitgietapparaat een aandenken van maken. Lekker creatief én duurzaam! 

Daarnaast zijn de bijzondere fietsen te zien die hij van oude fietsen maakt, neemt hij bouwpakketjes van elektronica projecten mee en laat hij spellen zien die met Arduino's, LED en knoppen werken. Een maker die van alle markten thuis is!  

Meer info
Wouter Rusman

Misschien vind je dit ook leuk

Meet-o-theek: open inloop Meet-o-theek: open inloop

Meet-o-theek: open inloop

do 23 mei van 18:00 tot 21:00
Leren Programmeren (7+) Leren Programmeren (7+)

Leren Programmeren (7+)

vr 24 mei van 15:00 tot 17:00
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

za 25 mei van 11:00 tot 17:00

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >