Raak mij aan! Touch me!

L’événement is gebaseerd op de autobiografische roman van Annie Ernaux en speelt zich af in het Frankrijk van 1963, toen abortus nog strafbaar was

Ongehuwd een kind krijgen betekent voor Anne een gedwongen einde van haar studie literatuur, een streep door haar toekomstdromen. Als vrienden en dokters geen (echte) hulp kunnen of willen bieden, soms uit angst zelf te worden veroordeeld, begeeft Anne zich uiteindelijk in het illegale circuit. Opmerkelijk aan de film is onder meer dat de tijdsprong naar het verleden de kijker eerst nauwelijks opvalt.

Diwan koos doelbewust niet voor een typische historisch dramatische stijl of aankleding. Een film die je ‘in de huid plaatst’ van een ongewenst zwanger geraakte jonge vrouw. Zo omschreef Audrey Diwan het idee voor L’événement: ‘Laten we niet kijken naar Anne, laten we haar zijn’.

Nobelprijs voor de literatuur

Donderdag 6 oktober won de Franse auteur Annie Ernaux de Nobelprijs voor de literatuur. Annie Ernaux maakte furore als taboedoorbrekend auteur. Als vrouw uit een arbeidersmilieu wist ze haar ervaringen met schaamte, klasseverschil en ook haar lichaam, van menstruatie tot abortus, op moedige en schitterende wijze tot literatuur te transformeren. Ter ere van haar Nobelprijs winst halen we de verfilming van haar prachtige boek L'évenement nog een keertje terug op het groet doek. 

"Ingesnoerd in een bijna vierkant kader"
VPRO Cinema 10385
"Diwan bouwt haar film op als een zenuwslopende thriller"
NRC 11017
"Helder en nuchter, maar heeft ook een vurige kant"
De Volkskrant 11018

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor L'événement.

Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
100 min
Kijkwijzer
Acteurs
Anamaria Vartolomei, Sandrine Bonnaire, Luàna Bajrami, Louise Chevillotte
Land
Frankrijk
Jaar
2021
Regie
Audrey Diwan

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >