Raak mij aan! Touch me!

Zinderend debuut van Ladj Ly over de Parijse banlieue waar hij zelf opgroeide. De vlam slaat in de pan op de eerste werkdag van een provinciale agent.

In Montfermeil, een voorstad van Parijs, speelde een deel van Victor Hugo’s negentiende-eeuwse klassieker Les misérables zich af. Het is ook de plek waar Ladj Ly, kind van Malinese ouders, opgroeide en waar hij in 2005 de rellen filmde die zich zouden verspreiden over banlieues in heel Frankrijk. In zijn speelfilmdebuut laat Ly de spanningen opnieuw hoog oplopen in Les Bosquets, een wijk vol armoedige flats. Politieagent Stéphane heeft zich van de Franse provincie laten overplaatsen naar Montfermeil en beleeft zijn eerste dag als handhaver in dit rumoerige district. Het is een vuurdoop van jewelste, met twee collega’s die er zo hun eigen methodes op nahouden.

Het is te zien dat Ly zich liet inspireren door Mathieu Kassovitz’ La haine (1995), de film die hem deed besluiten filmmaker te worden. In de buitenwijken is nog weinig verbeterd, toont Ly met dit indringende en explosieve drama, bekroond met de (gedeelde) Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

Voorpremières van Les misérables werden tijdens IFFR in Groningen door publiek zeer goed beoordeeld: met 4,69 van de 5 punten kwam de film als absolute winnaar uit de publieksenquête naar voren.

Les Misérables was genomineerd voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

"Sterke toevoeging aan het Franse banlieue-genre"
VPRO Cinema 4937
"Ladj Ly mixt knap humor, spanning en tragiek"
NRC 4935
"Explosieve liefdesverklaring"
de Volkskrant 4936

Tot wanneer draait deze film? Komen er nog voorstellingen bij?

Elke maandag puzzelen we het programma voor de komende filmweek (donderdag t/m woensdag) in elkaar. Check maandag om 17.00 uur onze website om te zien of deze film verlengd wordt.

Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld,Frans
Duur
105 min
Kijkwijzer
Acteurs
Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu
Land
Frankrijk
Jaar
2020
Regie
Ladj Ly

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox? >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on