Raak mij aan! Touch me!

In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans.

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. 

Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven!

Met inleiding en nagesprek met regisseur

Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA ceremonies in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij bij het project betrokken) hebben zij een hoopvolle documentaire gemaakt, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen!

Live te beluisteren: Patricia Patinama - Alifuru Roots / Medicine music

Patricia Pattinama is vanuit haar Alifuru roots diep verbonden met het water. Daarbij zet ze haar stem en muzikale achtergrond in als instrument van verbinding en prayer. Haar Melanesische voorouders komen van de Molukken. Zeven jaar geleden gaf ze gehoor aan de roep van haar voorouders om Water Ceremonie te doen. Sindsdien loopt ze met de boodschap om te verbinden met het water. Om ons te herinneren aan de ware essentie van het Water, om de verbinding met de aarde te herstellen en onszelf te herinneren wie we zijn.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor KIVA – The Call of the Wisdom Keepers.

Duur
56 min
Kijkwijzer
Land
Mexico, India,Duitsland,Nederland
Jaar
2022
Regie
Marijke Kodden en Jaap Verhoeven

Misschien vind je dit ook leuk

Koolhovens Keuze Koolhovens Keuze

Koolhovens Keuze

vrijdag 10 november 19:30 tot 22:45

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >