Raak mij aan! Touch me!

In dit Kenniscafé praten we over slaap. Want slapen, dat doen we allemaal!

De één slaapt met gemak een gat in de dag. De ander ligt al voor dag en dauw klaarwakker en kan onmogelijk de slaap nog vatten. Slapen: we doen het allemaal, maar hoe(lang) en op welke tijden we slapen, verschilt van mens tot mens. Heel vroeger sliepen mensen rechtop, was het volstrekt fout om overdag dutjes te doen, en zette je een slaapmuts op voor het slapengaan. Tegenwoordig, in onze 24/7 economie met kunstlicht, schermen en afleiding overal, slapen we misschien wel minder dan vroeger. (Te) laat naar bed gaan, blijft niet zonder gevolgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie stelselmatig te weinig slaapt, heeft een grotere kans op lusteloosheid, neerslachtigheid, of een kort lontje. Wat is het beste moment om naar bed te gaan? Kunnen we overdag ook al iets doen zodat we ‘s nachts goed kunnen slapen? Waarom gebruiken zo veel jonge mensen melatonine? En wat als je lijdt aan insomnia: chronische slapeloosheid?

In dit Kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek met chronobioloog Marijke Gordijn, historica Catrien Santing en psychiater Maaike van Veen over lekker slapen.

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Slaap Lekker (vanaf maandag 24 april aanwezig in het Forum) wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen

livestream bekijken

Agenda

Maandag 24 april
20:00 tot 21:15
Rabo Studio
€ 4,00

Misschien vind je dit ook leuk

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >