Raak mij aan! Touch me!

Je bent wat je eet | do 12 december

Het wordt steeds duidelijker dat je voedingspatroon een grote invloed heeft op je psychische en lichamelijke gezondheid: je bent wat je eet. Veelvoorkomende klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of stress zouden samenhangen met ons voedingspatroon en onze darmbacteriën. Kunnen we onszelf ‘beter’ eten door ons dieet aan te passen? Waarom lukt het ons niet altijd om gezond te eten? Hoe komt het dat een inwoner van de stad Groningen een ander eetpatroon heeft dan iemand uit de Ommelanden? Om ons voedingspatroon te begrijpen moeten we niet alleen kijken naar het voedsel zelf, maar ook naar omgeving gewoontes en gedrag.

In dit Kenniscafé gaan Alex van den Berg en Lemke Kraan in gesprek met: Gerjan Navis, hoogleraar experimentele nefrologie bij het UMCG, zij doet onderzoek naar regionale eetpatronen met behulp van de Lifelines-data. Anouk Willems, PhD student Van Hall Larenstein/RUG, zij bekijkt via het project Eten voor de Wetenschap of je dieet je lichamelijke als psychische gezondheid kan verbeteren. En Lizanne Schweren, UMCG, kijkt in haar onderzoek naar de rol van voeding op de mentale gezondheid, juist bij gezonde mensen. Heeft het dieet dat mensen volgen een effect op hun mentale gezondheid?

Het Kenniscafé is een samenwerking met Studium Generale en Science Linx.

ESNS: Wie gaat het maken? | do 16 januari

Spelen op Eurosonic Noorderslag (ESNS), alle artiesten dromen ervan. Het showcasefestival fungeerde al als springplank voor veel Europees talent, zoals Franz Ferdinand, Lykke Li, James Vincent McMorrow, Dua Lipa. Muzikanten hebben tijdens ESNS maar één doel; indruk maken op de bezoekers en mensen uit de muziekindustrie. Maar wie maakt het uiteindelijk? En waarom? Wat is de rol van een showcasefestival nog in een wereld waar ons luistergedrag bepaald wordt door platforms als Spotify? Een gesprek met o.a. Rob Ahlers, onderzoeker populaire muziek, en Robert Bangma, directeur van de Academie voor Popcultuur.

Agenda

Donderdag 12 december
17:00 tot 18:30
Thema: Je bent wat je eet
Rabo Studio
€ 4,00
Donderdag 13 februari
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
€ 4,00
Donderdag 19 maart
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
€ 4,00
Donderdag 16 april
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
€ 4,00
Donderdag 14 mei
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
€ 4,00

Misschien vind je dit ook leuk

Newsnight: jaaroverzicht Newsnight: jaaroverzicht

Newsnight: jaaroverzicht

vrijdag 20 december 20:00 tot 21:30
Poetry per Tutti Poetry per Tutti

Poetry per Tutti

dinsdag 4 februari 20:00 tot 00:30
Tims Talkshow Tims Talkshow

Tims Talkshow

zondag 26 januari 16:30 tot 18:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on