Raak mij aan! Touch me!

De lokale gevolgen van klimaatverandering op de Noordpool

Deze editie van het Kenniscafe is in het Engels 

Het wereldklimaat veranderd over de gehele aarde. Een van de meest zichtbare consequenties is het smelten van het zee-ijs op de Noordpool, wat ervoor zorgt dat de zeespiegel stijgt over de hele wereld. Maar wat zijn de lokale veranderingen op de Noordpol door het smelten van het zee-ijs? Hoe beinvloedt klimaatverandering de arctische ecosystemen? Wat zijn de consequenties voor de lokale en inheemse bevolking? Het smeltende ijs creëert ook een geopolitieke verschuiving door het openen van nieuwe scheepvaartroutes en mogelijk nieuwe oliebronnen. Wat zijn de economische gevolgen voor dit gebied? En van wie is de Noordpool eigenlijk? 

In dit Kenniscafé gaat Sean Desjardins, postdoctoraal onderzoeker antropologie aan de RUG, over lange termijn mens en omgeving relaties; geschiedenis en archeologie van inheemse volkeren en kolonisten in het Noordpoolgebied, het gesprek aan met Christoph Humrich, Assistent Professor Internationale Relaties en Politieke Wetenschap aan de RUG, over bestuur, geopolitiek en veiligheid in het Noordpoolgebied en Anette Scheepstra, Sociaal Wetenschapper, Centrum Noordpoolgebied coördinator van externe samenwerking en expeditiegids in poolgebieden; geleid door Thandeka Kramer-Wolf.

In het Kenniscafé praten we welke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen

 

Agenda

Donderdag 14 oktober
17:00 tot 18:30
editie: De Noordpool
Rabo Studio
€ 4,-
Donderdag 18 november
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
€ 4,-

Misschien vind je dit ook leuk

Mijlpalen in de literatuur

Mijlpalen in de literatuur

dinsdag 28 september 20:00 tot 21:30
Rebels & Vrij: Lale Gül in de geest van Multatuli

Rebels & Vrij: Lale Gül in de geest van Multatuli

zondag 24 oktober 16:00 tot 17:30
Talk of the Town

Talk of the Town

vrijdag 24 september 17:00 tot 17:45