Raak mij aan! Touch me!

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van asfalt en beton.

Hoe kunnen we de stad toekomstbestendig maken? Het is zo mogelijk de grootste opgave van onze tijd. Hoe gaan we deze stadstransitie organiseren in Groningen? In verschillende Groningse wijken wordt hier al hard gewerkt, door collectief over te stappen op duurzame energiebronnen, of door de wijk te vergroenen voor een betere afwatering. Gaan de bewoners zo de stad redden? En wat is de rol van de gemeente in klimaatadaptatie? 

Alex van den Berg kijkt samen met Lector Ruimtelijke Transformaties Floris Boogaard (Hanzehogeschool) omgevingspsycholoog Lise Jans (RUG) en beleidsmedewerker klimaatadaptie Martijn Schuit (Gemeente Groningen) naar de stad van de toekomst.

Elke maand praten we met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m.Studium GeneraleScience Linx en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Dit programma stond eerder gepland op 22 oktober. Met een kleine programmawijziging vindt dit programma nu plaats op 21 januari. Helaas zijn de tickets al uitverkocht, maar volg de gratis livestream op platform F!

Illustratie: Yvette Compaijen

Afkijken van de natuur | 11 februari

Miljarden jaren van evolutie hebben heel wat slimme oplossingen opgeleverd voor problemen waar wetenschappers en ontwerpers nu tegenaan lopen. Niet zo gek dus dat zij de natuur gebruiken als inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Ook voor veel technologische problemen kunnen we spieken bij de natuur. Zijn al deze innovatieve oplossingen die we zo kunnen afkijken te mooi om waar te zijn? Of zouden we juist meer moeten kijken naar de natuur voor inspiratie? Wat zijn de valkuilen bij het imiteren van natuurlijke uitvindingen?

In het Kenniscafé op donderdag 11 februari spreekt Lemke Kraan met Marleen Kamperman, hoogleraar aan de RUG gespecialiseerd in materiaalkunde en polymeerchemie, Eize Stamhuis, universitair hoofddocent Experimentele Marine Zoology & Biomimetica aan de RUG en Tjeerd Veenhoven, industrieel ontwerper.

Afkijken van de natuur | 11 februari

Foute Groningers? | 15 april

Op 16 april vieren we dat de stad Groningen 76 jaar geleden is bevrijd door de Canadezen. In de jaren na de bevrijding was er veel aandacht voor verzetsdaden van Nederlanders tijdens de oorlog. Het beeld van grootschalig verzet onder de bevolking is in de loop van de herdenkingsjaren echter bijgesteld en genuanceerd. Steeds vaker was er aandacht voor collaboratie, voor onverschilligheid en voor het wegkijken van Nederlanders tijdens bijvoorbeeld de Jodenvervolging. Wat zijn de verhalen van Groningen? Hebben we 76 jaar later wél een reëel beeld van de houding die Groningers hadden tijdens de bezetting? En kunnen we met de kennis van nu überhaupt onze (groot)ouders indelen in goed, fout of grijs?

Op de vooravond van de Groningse bevrijdingsdag spreekt Lemke Kraan over foute Groningers, over goed en kwaad en alle daartussen met Mieke Meiboom, auteur van het boek Foute Groningers, Chris van der Heijden, historicus, publicist en auteur van Grijs verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog, Klaas van Berkel, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver van Academische illusies. De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel, 1930-1950 en Monique Brinks, historica en schrijver van een driedelig werk over het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst in Noord-Nederland, het Scholtenhuis.

Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Foute Groningers? | 15 april

Agenda

Donderdag 21 januari
17:00 tot 18:30
Stad van de toekomst
Rabo Studio
vanaf € 2,00
Donderdag 11 februari
17:00 tot 18:30
Afkijken van de natuur
Rabo Studio
vanaf € 2,00
Donderdag 18 maart
17:00 tot 18:30
Rabo Studio
vanaf € 2,00
Donderdag 15 april
17:00 tot 18:30
Foute Groningers?
Rabo Studio
vanaf € 2,00

Misschien vind je dit ook leuk

Leven in de stad Leven in de stad

Leven in de stad

maandag 1 februari 20:00 tot 22:00
Expeditie geluk Expeditie geluk

Expeditie geluk

woensdag 27 januari 20:00 tot 22:00
Rebels & Vrij Rebels & Vrij

Rebels & Vrij

zondag 21 maart 16:00 tot 17:30

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on