In 2023 gaven 1,4 miljoen Nederlanders aan minder of geen contact te hebben met familie en vrienden wegens meningsverschillen over maatschappelijke onderwerpen. Jarenlange vriendschappen werden verbroken, voorheen fijne relaties strandden en families werden uiteengedreven door polarisatie rondom onderwerpen als immigratie, stikstof, vaccinaties, zwarte Piet, en klimaatverandering.
Zo ook bij Trudy Hommel en Marthe Walter. In de Coronacrisis raakten moeder en dochter elkaar kwijt. Wat begon met een woordenwisseling over fake news liep op tot een splijtend conflict over autonomie, chemtrails, vaccinaties en corrupte politici. Gezelligheid werd ingeruild voor vervreemding, met als gevolg dat beiden elkaar een halfjaar lang niet spraken en zagen. Marthe schreef er een boek over: Ik wil gewoon mijn moeder terug. In een persoonlijk en ontroerend verhaal analyseert Marthe hoe het zover kwam en hoe ze de band met haar moeder weer wist te herstellen. Al schrijvende vond ze het woord polarisatiepijn uit: een combinatie van verdriet, boosheid, machteloosheid, heimwee en houden van.
Ter gelegenheid van dit boek interviewt Jelte Posthumus Trudy en Marthe over hun verhaal. Hoe konden zij elkaar zo verliezen? Welke mechanismen lagen daaraan ten grondslag? Is het mogelijk om elkaar weer te vinden als je allebei in een andere werkelijkheid gelooft? En, welke lessen hebben zij uit hun verhaal getrokken? Na het interview is er ruim baan voor het publiek om vragen te stellen en eigen verhalen over dit onderwerp kwijt te kunnen.