Raak mij aan! Touch me!

Wordt Artificial Intelligence de beste of slechtste ontwikkeling ooit in de geschiedenis van de mensheid?

Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als wereldwijde samenleving omgaan met artificiële intelligentie, ofwel AI. Wie gaat de controle krijgen over deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Is de trein al vertrokken zonder dat hij nog gestopt kan worden? En wat is het eindstation?

In interviews met de meest invloedrijke mensen op dit gebied presenteert in iHuman een breed scala gezichtspunten, van het tech-optimisme van Jurgen Schmidhuber, ook wel ‘de vader van AI’ genoemd, tot het meer bezorgde geluid van onder anderen technologiejournalist Kara Swisher en mensenrechtenadvocaat Philip Alston. Geanimeerde computertekeningen visualiseren een veelvormige structuur, die zichzelf richting steeds grotere zelfstandigheid ontwikkelt.

Aan de ene kant kan AI de mogelijkheden om te leren en creëren oneindig vergroten. Aan de andere kant maakt de technologie ook politiestaten en waarheidsvervalsing mogelijk. Terwijl de ontwikkeling van AI voortraast, hebben grote technologiebedrijven zich verbonden aan de defensie-industrie en maakt de politie gebruik van algoritmes die bestaande vooroordelen uitvergroten. Moeten we toestaan dat zulke machtige technologie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren?

Met inleiding en nagesprek: zo 1 december 20:45

Deze film heeft een inleiding en een nagesprek in het Nederlands met Martijntje Smits.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor iHUMAN.

Taal
Engels en Chinees gesproken,Engels ondertiteld
Duur
135 min
Jaar
2019
Regie
Tonje Hessen Schei

IDFA in Groningen>

IDFA in Groningen>